Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναδείχνονται τα λαϊκά προβλήματα απ' όλη τη χώρα

ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΝΑΤ): Σε τραγική κατάσταση έχει περιέλθει το ΝΑΤ, ελέω της πολιτικής που υπηρετεί χρόνια τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Τα τεράστια ελλείμματα έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της μείωσης των θέσεων εργασίας, της ανασφάλιστης εργασίας, της χρόνιας εισφοροδιαφυγής και εισφοροαπαλλαγής των εφοπλιστών. Τα ποσά που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν καλύπτουν τα ελλείμματα του ΝΑΤ και των άλλων Ταμείων. Η κατάσταση αυτή έχει οδυνηρές συνέπειες: Πολύ χαμηλές συντάξεις, το 52% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη από 200 - 800 ευρώ. Μεγάλη καθυστέρηση (πάνω από 18 μήνες) στην καταβολή του εφάπαξ. Πολύμηνη αναμονή (6 - 9 μήνες) για την καταβολή της σύνταξης. Καθυστέρηση στους ελέγχους των φακέλων και προβλήματα στην αναπροσαρμογή των πολύ χαμηλών συντάξεων. Μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που προβλέπουν αύξηση των συντάξεων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Ελπίδα Παντελάκη, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Γκατζής και Γιάννης Ζιώγας φέρνουν το θέμα στη Βουλή και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που οξύνει τα προβλήματα του ΝΑΤ και των ναυτεργατών; Γιατί συνεχίζει την εισφοροαπαλλαγή των εφοπλιστών, τη μη κάλυψη των αναγκών του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πολιτική καθήλωσης των συντάξεων;


Eurokinissi

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Στις Ειδικές Δράσεις του Τμήματος Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Νομαρχίας Κυκλάδων, φαίνεται καθαρά η προσπάθεια που γίνεται να αναδειχτεί ο Κυκλαδικός Πολιτισμός. Ο λαός των Κυκλάδων έχει τη διάθεση και τη θέληση με τον αγώνα του, κατ' αρχήν να περιφρουρήσει αυτόν τον Πολιτισμό, να μην τον καταστρέψουν τα μεγάλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό. Παράλληλα, να τον αναδείξει και να τον αξιοποιήσει σωστά, παραδίδοντάς τον στις επόμενες γενιές. Η απουσία όμως των αρμόδιων υπουργείων από αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει άμεσα να βοηθήσουν όπως οφείλουν και να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις αυτές. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Σταύρος Σκοπελίτης και Λίλα Καφαντάρη ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα χρηματοδοτήσουν και θα ενισχύσουν τις πολιτιστικές δράσεις που είναι σε εξέλιξη, καθώς και άλλες που απαιτούνται, ώστε να αναδειχτεί και να προστατευτεί ο Κυκλαδικός Πολιτισμός.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ: Η επί σειρά ετών πολιτική υποβάθμισης, περιορισμού των πιστώσεων και απαξίωσης των σχολικών υποδομών έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στο Νομό Κέρκυρας και ιδιαίτερα στο Δήμο Κερκυραίων κατά γενική ομολογία αλλά και με στοιχεία ερευνών να χαρακτηρίζεται η χειρότερη πανελλαδικά. Η άσχημη αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει τους μαθητές σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, αντί να γίνουν ενέργειες ώστε να υλοποιηθεί το ομόφωνο αίτημα των εκπαιδευτικών φορέων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του νομού με 30 εκατομμύρια Ευρώ έχουμε μείωση κατά 50% των δαπανών που δίνονται από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων. Επιπλέον, τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων για την πόλη της Κέρκυρας μειώθηκαν παρ' όλο που οι ανάγκες είναι αυξημένες και επιπλέον στο κονδύλι αυτό από το έτος 2007 περιλαμβάνεται πλέον και η μισθοδοσία των καθαριστριών των σχολείων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αφορούν τη σχολική στέγη χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών και αν και πότε θα ικανοποιηθεί το αίτημα των 30 εκατομμυρίων Ευρώ έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης του νομού, με πιστώσεις αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Η διαρκής πολιτική της υποχρηματοδότησης της υγείας και της εμπορευματοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις στο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο ως γνωστό λειτουργεί και εφημερεύει όλο το εικοσιτετράωρο όλο το χρόνο και εξυπηρετεί 120.000 μόνιμους κατοίκους, αριθμός που υπερδιπλασιάζεται κατά τους μήνες τουριστικής περιόδου (Μάης - Οκτώβρης).

Το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει, δουλεύει στα όρια της εξάντλησης, χωρίς κανένα σχεδόν μέτρο υγιεινής και ασφάλειας. Χιλιάδες είναι τα χρωστούμενα ρεπό που παράνομα δε δίνονται στους εργαζόμενους. Στις βραδινές βάρδιες μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη ακόμα και για 30 ασθενείς. Λόγω έλλειψης προσωπικού έκλεισαν εργαστήρια όπως το παθολογοανατομικό και δε γίνονται στο νοσοκομείο απλές εργαστηριακές εξετάσεις όπως τρίπλεξ, μαστογραφίες κλπ., παρ' όλο που υπάρχουν τα αντίστοιχα μηχανήματα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και στο τμήμα του αξονικού τομογράφου που, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται από το λιγοστό προσωπικό, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο φόρτο εργασίας με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός των ασθενών να αναγκάζεται να προσφεύγει σε ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια.

Οι βουλευτές Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης ερωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε α) να καλυφθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων οι κενές θέσεις που αφορούν το εν λειτουργία Νοσοκομείο β) να προκηρυχτούν έγκαιρα όλες οι θέσεις που αφορούν το νέο νοσοκομείο και προβλέπονται στο νέο οργανισμό.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ «ΑΛΥΚΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ»: Ανάστατοι είναι οι 50 μόνιμοι και 200 εποχιακοί εργαζόμενοι στις «Αλυκές Μεσολογγίου ΑΕ», για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Ηδη, έχουν να πληρωθούν τρεις και πάνω μήνες και η εταιρεία ψάχνει να δανειστεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2006 η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα.

Στους εργαζόμενους, αλλά και στην κοινή γνώμη της περιοχής, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι συνειδητά απαξιώνεται η εταιρεία για να πωληθεί για «ένα πιάτο φαΐ», όπως χαρακτηριστικά λένε οι εργαζόμενοι.

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης, Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Καραθανασόπουλος ερωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι και να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΘΗΒΑ: Τα σπίτια του οικισμού των εργατικών κατοικιών Θήβα ΙΙΙ παρουσιάζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, δεν πληρούν βασικούς κανόνες υγιεινής - ασφαλούς διαβίωσης και πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα. Το ενδεχόμενο ενός σεισμού επιβάλλεται να προβληματίσει πολύ όλους τους αρμόδιους φορείς. Οι κάτοικοι, οι λαϊκές οικογένειες του οικισμού διακατέχονται από αισθήματα οργής και ακόμα καταγγέλλουν ότι δεν έχει επιλυθεί το θέμα των συμβολαίων, ούτε έχει κοινοποιηθεί το ακριβές ποσόν της αξίας των διαμερισμάτων.

Για την παραπάνω κατάσταση, οι κάτοικοι καταλογίζουν μεγάλες ευθύνες στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, γιατί διαπιστώνουν ότι με τα χρήματα των εργαζομένων πλουτίζουν μεγαλοεργολάβοι και τα σπίτια χαρακτηρίζονται από κακοτεχνίες. Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των λαϊκών οικογενειών του οικισμού.

Οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος και Νίκος Γκατζής ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ: Αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ και της απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, είναι στα περισσότερα νησιά της χώρας μας, εκτός από το τεράστιο κόστος που επωμίζονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τη μεγάλη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού με τις επιδοτήσεις που καταβάλλουν, να βιώνουν και συνθήκες απομόνωσης από την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.

Αυτές τις συνθήκες βιώνουν και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης. Τα προβλήματα αυτά οξύνονται περισσότερο τη χειμερινή περίοδο δεδομένου ότι στη ματαίωση δρομολογίων εκτός από τα παραπάνω, προστίθενται και οι συχνές δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι βουλευτές Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό γιατί άμεσα δεν προχωρά στα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίζουν την καθημερινή, ασφαλή, φτηνή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης και των άλλων νησιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ