Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ
Δήλωναν πίστη στη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική

Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης, περήφανοι για το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη!

Αποψη από το χώρο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Αποψη από το χώρο της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ
Με προσωπικές αντιδικίες, λαοπλάνα ευχολόγια και αντεργατικές διακηρύξεις για το μέλλον, ξεκίνησε χτες η Eθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου. Μια βδομάδα πριν την ψηφοφορία και την εκλογή προέδρου, οι Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης κονταροχτυπήθηκαν, χωρίς φυσικά να αμφισβητήσουν τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική τους. Την οποία και επικρότησαν και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν.

Ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να υποστηρίξει ότι ήταν στρατηγικά τα αίτια του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και δε χωρούν προσωποποιήσεις. Μετά, ξεχνώντας τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλλε ως και πώληση του ΟΤΕ επί ΝΔ! Και ακολούθως χαρακτήρισε «συμμάχους» τους «υπεύθυνους επιχειρηματίες» που «εργάζονται με σύγχρονους τρόπους οργάνωσης», «που θέλουν και ζητούν καλά εκπαιδευμένο εργατικό προσωπικό», «που κατανοούν ότι δημοκρατία και δίκαιη κοινωνία σημαίνουν καθαρές σχέσεις κράτους και ιδιωτών και ευθύνες των πλουσίων για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου». Δήλωσε δε αντίθετος στην «αλλοίωση των κανόνων της αγοράς» και ότι «συμπαρατάσσεται» με τους «δημιουργικούς επιχειρηματίες που διαθέτουν επενδυτικούς στόχους, κοινωνική ευαισθησία και περιβαλλοντική συνείδηση». Οτι χρειάζεται, μάλιστα, «καθιέρωση ισότιμων και καθαρών σχέσεων μεταξύ κομμάτων, κράτους και επιχειρηματιών».

Αφού τελείωσε με την (εκ νέου) επίδοση διαπιστευτηρίων στο φιλάνθρωπο μεγάλο κεφάλαιο, πρότεινε αλλαγή του εκλογικού νόμου (συνδυασμός μονοεδρικών περιφερειών και ευρέων εκλογικών περιφερειών με λίστα) και προώθηση του αντιλαϊκού και αντιαναπτυξιακού «Καποδίστρια 2» για περαιτέρω ενοποίηση δήμων. Εμμέσως ζήτησε ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και για να μη μένει καμία αμφιβολία για το πού το (ξανα)πάει, τόνισε: «Μας ενώνει η περηφάνια μας για το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη». Υπουργός του ήταν άλλωστε.

Φυσικά, επιτέθηκε σε ΜΜΕ που δεν τον στηρίζουν και λίγο - πολύ υπέδειξε ως υποχείριό τους τον Ευ. Βενιζέλο.

Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε φωτογραφίζοντάς τον ως «λίγο» και ότι η ΝΔ δε θέλει Βενιζέλο για αντίπαλό της επειδή είναι ο μόνος ικανός να την κερδίσει. Κάλεσε τον Παπανδρέου να σταματήσει «το καλαμπούρι περί συμφερόντων και εκλεκτού των συμφερόντων», συνεχίζοντας ότι σημασία έχει να συγκρούεται κανείς με τα συμφέροντα όταν βρίσκεται στην εξουσία, εννοώντας ότι και ο Παπανδρέου ως υπουργός τίποτε δεν έπραξε εναντίον τους. Θύμισε δε θέσεις του αντιπάλου του περί άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων ή περί ανασφάλιστης εργασίας των νέων. Να σημειωθεί όμως ότι κανείς από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν αντιτάχθηκε όταν διατυπώνονταν ή μέσες - άκρες εφαρμόζονταν αυτά, όταν κυβερνούσαν. Περίοδο την οποία υπερασπίστηκε και ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «όταν ισοπεδώνεις τα πάντα, γίνεσαι συνολικά αναξιόπιστος».

Επιπρόσθετα μίλησε για ανάγκη «αύξησης της προσπάθειας» από πλευράς εργαζομένων και για μια «νέα εθνική αναπτυξιακή και κοινωνική συμφωνία» που θα «υπογράφεται» από «όλες τις κοινωνικές δυνάμεις», αφήνοντας ερωτηματικά για την τύχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε ενωτικός και ...διπολικός. Οτι ο Παπανδρέου δεν είναι ανίκανος, ο Βενιζέλος δεν ήταν υπονομευτής και ο Σημίτης δεν υπήρξε ολετήρας της παράταξης. Περίπου απαξίωσε τους μεγάλους λαϊκούς αγώνες του παρελθόντος, μιλώντας για «ουτοπικά οράματα» και ζήτησε «να πάμε στο γόνιμο διπολισμό, ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, με κύριο φορέα και κορμό το ΠΑΣΟΚ». Ακόμα ζήτησε συλλογική ηγεσία και νέες οργανωτικές δομές, προκειμένου να περάσουν την πολιτική τους. Βέβαια, παραμένει ερώτημα πόσοι τον άκουσαν, καθώς όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει τα τέσσερα πέμπτα των συνέδρων είχαν αποχωρήσει...

«Δε διαφέρουν»

Σε ό,τι αφορά τα λοιπά στελέχη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης έσπευσε να νουθετήσει τους συνέδρους ότι «υπάρχουμε όχι για να περνούμε εμείς καλύτερα, υπάρχουμε για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων (...) υπάρχουμε για την Ελλάδα και τους Ελληνες και όχι για τους εαυτούς μας», και αυτό να είναι το «κριτήριο» των πράξεών τους. Γραμματέας τους είναι, κάτι θα ξέρει.

Ενώ σε εισήγηση που μοίρασε ο Π. Ευθυμίου ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση, όμως, δεν προκύπτει, ούτε βάσιμα μπορεί να υποστηριχτεί, ότι είτε ο Γ. Παπανδρέου είτε ο Ευ. Βενιζέλος αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα μια "πλατφόρμα", που τους διαφοροποιεί από τον κοινό κορμό των μέχρι τώρα εκπεφρασμένων ιδεολογικών και πολιτικών θέσεών μας». Ακολούθως έσπευσε κι αυτός να αναγνωρίσει στις κυβερνήσεις Σημίτη «μεγάλο και θετικό ισοζύγιο προσφοράς στην πατρίδα».

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ