Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στο φως της μέρας

Χρόνια και χρόνια το ίδιο έργο. Στην αρχή τα ρεπορτάζ προετοιμάζουν το κλίμα κι όταν γίνει επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη. Ωσπου ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα να τους ...δώσει στο χέρι και τους προβοκάτορες και τους ένστολους συναδέλφους τους.

Αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ, στην Καλαμάτα θα γίνει μάχη: Αλήθεια είναι πως η μόνη μάχη θα είναι απέξω, όπου και θα γίνεται διαδήλωση. Μέσα παζάρι θα γίνεται, όπως σε κάθε σύνοδο των πρυτάνεων. Αλλο ότι κάποιοι από τους πρυτάνεις έχουν και αιτήματα διάφορα από την κυβερνητική πολιτική.

Το σίγουρο, επίσης, είναι πως αυτό που ενοχλεί είναι το κίνημα στους δρόμους. Αυτό δηλώνει και η κομψή προτροπή να πάψει η κεντροδεξιά να ντρέπεται που δεν είναι αριστερά και η πρακτική συμβουλή για κούρεμα με την ψιλή και αποβολή.

Κι επειδή όλα αυτά θέλουν και μια προετοιμασία, να που εμφάνισαν και τους πάντα βολικούς για κάθε χρήση «κουκουλοφόρους», αποδεικνύοντας πως οι κουκούλες είναι χρήσιμες στην εξουσία, είτε πράσινη είτε μπλε.

Ούτε μία, ούτε δύο, με χίλιες τριάντα δύο εκδοχές παρουσιάστηκε η υπόθεση της κλήσης 12 μαθητών στον ανακριτή για μια πράξη που υποτίθεται πως έγινε το Γενάρη του 2007 και όλως παραδόξως είχε προαναγγελθεί από εισαγγελική εντολή το Δεκέμβρη του 2006. Σε ένα συμφωνούσαν όλοι: Το παρουσίασαν σα να έγινε χτες, σα να είναι οι καταλήψεις άντρο εγκληματιών και σα να πρέπει να γίνουν όλοι οι καθηγητές καταδότες. Ψάχνοντας στα ψιλά μαθαίνεις ότι: Εγινε, δεν έγινε, δεν ξέρουμε αν έγινε κατάληψη. Ηταν, δεν ήταν μαθητές, είχαν αποβληθεί πριν. Μπορεί να έγινε στις 14 προς 15 τη νύχτα, στις 15 το πρωί, κάπου μεταξύ 15 και 17. Το σίγουρο είναι πως ό,τι έγινε, αν έγινε, εμφανίζεται σήμερα ως χρήσιμο για να χτυπηθούν οι πραγματικές κινητοποιήσεις.

Τα παιδιά παλεύουν στο φως της μέρας. Πάνε το πρωί στο σχολείο, οργανώνουν τον αγώνα τους, προβάλλουν τα αιτήματά τους και προσκομίζουν και τις αποδείξεις: Ποια βιβλία λείπουν, ποιοι καθηγητές, γιατί δε θέλουν το σχολείο να ανήκει στο δήμο, γιατί δε θέλουν αναθεώρηση του άρθρου 16, γιατί θέλουν να κάνουν μάθημα στο σχολείο κι όχι στο φροντιστήριο.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο παλεύουν και οι γονείς. Στο φως της μέρας πάνε έξω από τα σχολεία να στηρίξουν τα παιδιά τους. Περιφρουρούν τις κινητοποιήσεις και προσκομίζουν αποδείξεις για μια Παιδεία που εξοντώνει αντί να μορφώνει.

Στο μαύρο σκοτάδι δουλεύει ο μηχανισμός που έχει βαλθεί να συκοφαντήσει και χτυπήσει το κίνημα των μαθητών. Συμμετέχουν σ' αυτή τη μηχανή από φροντιστηριάρχες, ως και γονείς του μηχανισμού της ΝΔ. Τους αναγνωρίζεις όταν τους βλέπεις στο γυαλί να λένε: «Ακούσαμε κάπου κάποιον να λέει ότι βιάστηκε μια κοπέλα. Μάθαμε από έναν φορτηγατζή ότι σ' ένα σχολείο μπήκαν κουκουλοφόροι. Διαβάσαμε ότι κάποιος είπε πως άκουσε ότι έγιναν κακουργήματα». Φτηνοί; Οχι. Επικίνδυνοι.

Ευτυχώς, τα παιδιά δεν τσιμπάνε. Και διαδηλώνουν με χιούμορ την οργή που τους προκαλεί η Παιδεία της αμάθειας.

Αρνούμενα να γίνουν οι φτωχοδιάβολοι που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Ασχετο: Δάσκαλος στο δημοτικό και γονιός παιδιού στο λύκειο, όταν του ζήτησαν με το κύρος του να ζητήσει ο ίδιος εισαγγελέα για το σπάσιμο της κατάληψης, απάντησε: «Μα αυτά είναι όλα παιδιά μου, τα έχω από την πρώτη δημοτικού, τα ξέρω όλα ένα κι ένα, είμαι περήφανος που προοδεύουν, χαίρομαι που τώρα μαθαίνουν και να αγωνίζονται». Δάσκαλος!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διώξεις μαθητών στο Βόλο(2013-12-07 00:00:00.0)
Δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες έξι δήμων(2011-06-08 00:00:00.0)
Μετά την προσευχή διαβάζουν τη Νομοθετική Πράξη!(2007-11-03 00:00:00.0)
Λυκειάρχης σε ρόλο οπερατέρ(2006-11-09 00:00:00.0)
Εικόνες των ημερών(2002-09-26 00:00:00.0)
Μαθήματα αγωνιστικής αξιοπρέπειας(1999-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ