Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Δεδομένος ο αντιλαϊκός του προσανατολισμός

Προσαρμογές στον προϋπολογισμό του 2008 στη «γραμμή» Αλμούνια, προανήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης. Δε δεσμεύεται για τον ΦΠΑ

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την κλιμάκωση της επίθεσής της σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, με αιχμές του δόρατος τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι χτεσινές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης στο μέγαρο Μαξίμου. Στην ερώτηση αν υπήρξαν μυστικές συμφωνίες για αύξηση του ΦΠΑ με τον κοινοτικό επίτροπο Χ. Αλμούνια στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ, ο Γ. Αλογοσκούφης περιορίστηκε να επαναβεβαιώσει τις κυβερνητικές θέσεις για την προώθηση του σκληρού και επιθετικού - σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων - κρατικού προϋπολογισμού του 2008, δηλώνοντας: «Δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες και δεν υπάρχει τίποτα το νεότερο αναφορικά με τη φορολογική πολιτική. Οι στόχοι της οικονομικής μας πολιτικής είναι σαφείς: η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης σε συνθήκες υψηλής ανάπτυξης και επαρκούς χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους».

Σοφά πράττοντας ο υπουργός Οικονομίας, παρέκαμψε το θέμα αύξησης του ΦΠΑ, περιορίζοντας έτσι την αναφορά του στο γενικό περίγραμμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Εχει ωστόσο δίκιο στα περί «μυστικών συμφωνιών» με τις Βρυξέλλες για την αύξηση του ΦΠΑ, δεδομένου ότι ο γενικός προσανατολισμός των κρατών - μελών της ΕΕ είναι η αύξηση των φόρων που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να επιτύχουν τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ως το 2010 και από την άποψη αυτή, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ είναι ένα από τα μέτρα που μπορούν να ενεργοποιηθούν. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι ο Γ. Αλογοσκούφης, στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων τις τελευταίες μέρες, αποφεύγει να δεσμευτεί ρητά, ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να αυξήσει το ΦΠΑ, και παρακάμπτει το θέμα μέσα από γενικόλογες αναφορές.

Το σίγουρο πάντως, είναι, ότι οι επισημάνσεις Αλμούνια - είχε χαρακτηρίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2008, σαν... φιλόδοξο - έπιασαν τόπο και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ανακοίνωσε αλλαγές στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2008, σε σχέση με το προσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα. Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εχω δείξει και στο παρελθόν ότι δεν έχω πρόβλημα να κάνω προσαρμογές μεταξύ του προσχεδίου και του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, αν πειστώ από τις παρατηρήσεις των πολιτικών κομμάτων και γενικά από τις παρατηρήσεις που θα ακούσω από τους κοινωνικούς εταίρους...». Η αλήθεια είναι ότι ο Γ. Αλογοσκούφης, ακούει με μεγάλη προσοχή τις απόψεις της κοινοτικής γραφειοκρατίας και πριν αλέκτωρ λαλήσαι έσπευσε να προσαρμόσει τον Προϋπολογισμό του 2008 στις θέσεις που διατύπωσε ο Χ. Αλμούνια. Κάτι βέβαια που τίποτα το θετικό δεν προμηνύει για τους εργαζόμενους της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα σκαριά νέα αντιλαϊκά μέτρα(2008-03-18 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για συνέχιση των ανατροπών(2007-11-14 00:00:00.0)
Προσωπικές δεσμεύσεις για νέα μέτρα...(2007-10-10 00:00:00.0)
Ρεσάλτο άνευ προηγουμένου...(2007-10-07 00:00:00.0)
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επάρκεια των μέτρων λιτότητας...(2005-10-27 00:00:00.0)
Επιμένει σε μέτρα για σκληρότερη λιτότητα(2005-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ