Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ - ΕΚΟΦΙΝ
Προσωπικές δεσμεύσεις για νέα μέτρα...

Μήνυμα για εφαρμογή σκληρής λιτότητας, αλλά και λήψης νέων επαχθών μέτρων, με στόχο την υλοποίηση των στόχων του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2008, έστειλε από το Λουξεμβούργο - όπου συνεδρίαζε χτες και προχτές το ΕΚΟΦΙΝ - ο επί των Οικονομικών αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ. Θέλοντας να καθησυχάσει τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη σκληρή αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική της τριετίας 2008-2010, ο Γ. Αλογοσκούφης ανέλαβε προσωπική δέσμευση... Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, ο Γ. Αλογοσκούφης στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δεσμεύονται να ενεργοποιήσουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την επίτευξη του στόχου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2008, που έχουν θέσει».

Η επισήμανση περί προσωπικής δέσμευσης για ενεργοποίηση των απαραίτητων μέτρων ακούγεται ιδιαίτερα απειλητική, καθώς παραπέμπει σε σενάρια - τα οποία ουδέποτε διέψευσε η κυβέρνηση - περί νέας αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, ως έσχατο βέβαια μέτρο υλοποίησης του σκληρού αντιλαϊκού προϋπολογισμού του 2008. Από την άλλη πλευρά, οι «δεσμεύσεις Αλογοσκούφη» αποσκοπούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για μια σειρά αρνητικές για την κυβέρνηση εξελίξεις.

Ετσι τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2008 στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος στην εφαρμογή των νέων φόρων στα ακίνητα και τα πετρελαιοειδή, την προηγούμενη μόλις Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία μεταθέτει την εφαρμογή της ενοποίησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης για αργότερα! Παλινωδίες εμφανίζονται για τον τρόπο εφαρμογής του φόρου στα ακίνητα, όπου η κατάσταση είναι ακόμα θολή. Από τους δυο αυτούς φόρους, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει επιπλέον 2,15 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 6 δισ. ευρώ πρόσθετων φορολογικών εσόδων που έχουν εγγράψει στον νέο προϋπολογισμό.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αποφάσισε να περιορίσει στο 9,6% την αύξηση του ΑΕΠ (με βάση την αναθεώρηση των στοιχείων) αντί 25,7% που είχε ζητήσει η κυβέρνηση, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους. Για τις εξελίξεις αυτές, η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική και από τον φιλικό της Τύπο ότι υπονομεύει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2008 και αυτός είναι ο προφανής λόγος για τον οποίο έσπευσε ο Γ. Αλογοσκούφης να παράσχει προσωπικές διαβεβαιώσεις...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ