Τρίτη 18 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα σκαριά νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σφιχτή εισοδηματική πολιτική και νέους φόρους για το 2008 προαναγγέλλει ο Γ. Αλογοσκούφης

Ατεγκτη και ανυποχώρητη στην προώθηση του οικονομικού της προγράμματος, που θίγει τα συμφέροντα εκατομμυρίων εργαζομένων, εμφανίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης πλήττουν ανεπανόρθωτα το λαϊκό εισόδημα. Τη στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα της ύφεσης στην αμερικανική - και όχι μόνο - οικονομία, φουσκώνουν οι τιμές στο πετρέλαιο και κατρακυλούν το δολάριο και τις τιμές των μετοχών (το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε χτες με απώλειες 3,59%). Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια επίδειξη πυγμής, με συνεντεύξεις του που δημοσιεύτηκαν προχτές και χτες, διαμήνυσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει αντιλαϊκά. Στην ουσία, ο Γ. Αλογοσκούφης μετέφερε το κλίμα των αποφάσεων που πήραν οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής το περασμένο Σαββατοκύριακο, να επιταχύνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία - Ερευνα και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Γ. Αλογοσκούφης στις συνεντεύξεις του ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις, αλλά ότι θα επιταχύνει την επιβολή νέων σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων. Δηλαδή, σκληρή εισοδηματική πολιτική, ολοκληρωτική παράδοση των επιχειρήσεων, που διαχειρίζονται υποδομές, στο κεφάλαιο - αεροδρόμια, λιμάνια, ΟΤΕ, ΔΕΗ - νέα αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, απελευθέρωση των επαγγελμάτων, άμεσα φορολογικά μέτρα (όπως η περίπτωση της νέας αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ κλπ.).

Αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική, ο υπουργός προανήγγειλε αυξήσεις μισθών και συντάξεων για το 2008 «στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού»! Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις θα είναι και φέτος κάτω από τα επίπεδα του τρέχοντα πληθωρισμού (το Φλεβάρη έτρεχε με 4,4%), με το υποκριτικό επιχείρημα ότι «όλοι θα πρέπει να αποτρέψουμε με τη συμπεριφορά μας τον κίνδυνο μετατροπής του εισαγόμενου πληθωρισμού σε μονιμότερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία»! Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν σε συνεχείς ανατιμήσεις των εμπορευμάτων τους, όχι όμως και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν τα βάρη της κρίσης. Για να χρυσώσει το χάπι ο υπουργός Οικονομίας, επικαλέστηκε μια σειρά επιδόματα που θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό το 2008, ότι το τρέχον έτος θα ξεκινήσει η συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο, όπως και ότι από τον ερχόμενο Απρίλη θα προχωρήσει η οργανωτική λειτουργία (συγκρότηση ΔΣ κλπ.) του Ταμείου κατά της φτώχειας!

Μάλιστα, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις με τα όσα είπε με τις συνεντεύξεις στην «Ημερησία» και τον «Ελεύθερο Τύπο», ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε χτες πως «δεν τίθεται θέμα αναπροσαρμογής των στόχων του προϋπολογισμού», υποστηρίζοντας πως αυτός εκτελείται κανονικά...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ