Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΟΑΚΙΜ ΑΛΜΟΥΝΙΑ
Επιμένει σε μέτρα για σκληρότερη λιτότητα

Στον κομισάριο της ΕΕ, απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα κέρδη, στην ακρίβεια και την ανεργία, αλλά τελευταία στους μισθούς. Ο επίτροπος έδωσε «πράσινο» για τη ...μισή «τιτλοποίηση» εσόδων

Στην ανάγκη της προώθησης των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας, επέμεινε και χτες ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Χοακίμ Αλμούνια, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπερασπιζόμενος των αντιδραστικών και αντιλαϊκών πολιτικών που προωθεί το διευθυντήριο των Βρυξελλών, με τη λεγόμενη «στρατηγική της Λισαβόνας», ο επίτροπος ισχυρίστηκε πως οι «διαρθρωτικές αλλαγές» πρέπει να προχωρήσουν προκειμένου η ΕΕ να γίνει πιο ανταγωνιστική και για να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα γήρανσης» του πληθυσμού της.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Χ. Αλμούνια εξωράισε τη διαδικασία της «απογραφής της οικονομίας» - που έκαναν από κοινού η κυβέρνηση της ΝΔ με στελέχη της Eurostat - λέγοντας ότι υπήρχε πρόβλημα με τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που παρουσίαζαν οι κυβερνήσεις (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ) στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ενωσης. Οσον αφορά στην περίφημη «τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων» - από την οποία η σημερινή κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 1,8 δισ. για το 2005 - οι κομισάριος των Βρυξελλών, είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που τη νομιμότητά του θα την κρίνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Εσπευσε όμως να προσθέσει με νόημα, πως για το 2006 θα χρειαστούν «σοβαρές διαρθρωτικές προσαρμογές», κάτι που πρακτικά σημαίνει νέα φορολογική λαίλαπα και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η τοποθέτηση του Χ. Αλμούνια ενώπιον των βουλευτών έγινε με «στρογγυλεμένες εκφράσεις», αν και το μήνυμα που θέλησε να στείλει ήταν σαφέστατο. Οπως παρατήρησε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, ο επίτροπος - με τις διάφορες δηλώσεις του έξω από τη Βουλή - πρότεινε με σαφήνεια να παρθούν αντιλαϊκά μέτρα, να χτυπηθούν οι πρόωρες συντάξεις και να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Ο Χ. Αλμούνια - παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ - ήρθε στη χώρα μας, για να πιέσει στην κατεύθυνση λήψης περισσότερων αντεργατικών μέτρων. Απευθυνόμενος στον κοινοτικό επίτροπο, ο Α. Τζέκης, τον ενημέρωση πως η Ελλάδα είναι πρώτη στην ακρίβεια, στην ανεργία, τελευταία στους μισθούς και παράλληλα πρωταθλήτρια στα κέρδη των επιχειρήσεων. «Η ΕΕ με τα ιμπεριαλιστικά της χαρακτηριστικά δεν είναι δυνατόν να δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τους λαούς της», κατέληξε ο Α. Τζέκης.

«Δώρο» η μισή τιτλοποίηση και ...υποδείξεις

Την ίδια κυνική γλώσσα, με υποδείξεις για μέτρα που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων, πρόβαλε ο Χ. Αλμούνια και με όσα είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Χωρίς προσχήματα και υπεκφυγές ο κομισάριος των Βρυξελλών, απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη νέων σκληρών δημοσιονομικών μέτρων για το 2006, προδικάζοντας στην ουσία ότι η κοινοτική γραφειοκρατία απορρίπτει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο νέος προϋπολογισμός - εκτός από τη νέα φοροεπιδρομή που επιφυλάσσει στα λαϊκά στρώματα και τις αξιόλογες περικοπές δαπανών - φιλοδοξεί να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ και με την «τιτλοποίηση εσόδων» (δηλαδή δάνειο από τις τράπεζες με την ενεχυρίαση ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο) ύψους 3,8 δισ. ευρώ, που επιμερίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ φέτος και 2 δισ. ευρώ το 2006. Αξιοποιώντας δεόντως αυτό το θέμα - και σαν μοχλό πίεσης για νέα αντιλαϊκά μέτρα - ο Χ. Αλμούνια άφησε να εννοηθεί πως οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν την «τιτλοποίηση», μόνο για φέτος, όχι όμως και για το 2006. «Κατανοούμε ότι για το 2005 δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», είπε με νόημα, για να προσθέσει πως «αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να είναι σημαντικά για το 2006».

Και στρώνοντας το χαλί στην κυβέρνηση για σκλήρυνση της αντιλαϊκής της πολιτικής, ο Χ. Αλμούνια υποστήριξε πως το 2006 πρέπει να υπάρξει διαρθρωτική προσαρμογή με νέα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Σαφής η αναφορά. Οι Βρυξέλλες συνιστούν νέα επαχθέστερη φορολογία και περισσότερο άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών. Μέτρα τα οποία δε θα είχε αντίρρηση να λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ που ήδη έχει δώσει δείγματα γραφής των αντιλαϊκών της επιλογών. Φαίνεται όμως ότι η παρούσα συγκυρία όπου διογκώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια από το μπαράζ μέτρων που πάρθηκαν το 2005 δεν την ευνοεί. Ετσι, έφτασε στο σημείο ο υπουργός Οικονομίας να υπενθυμίσει ότι «οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί και ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν και άνθρωποι» και ότι εντέλει οι δημοσιονομικές ισορροπίες θα πρέπει να επιτευχτούν χωρίς επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Μάταιος όμως κόπος.

Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, ότι μετά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς στενής επιτήρησης. Οσο για την πληρότητα των στοιχείων που υποχρεώνεται να υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στην κοινότητα (προσχέδιο προϋπολογισμού, σύμβαση τιτλοποίησης, εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων) αυτά θα περάσουν από σαράντα κύματα. Ετσι, η σύμβαση τιτλοποίησης θα εξεταστεί από τη Γιούροστατ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι σύννομη με τους στατιστικούς κανόνες της ΕΕ. Αν η κρίση της Γιούροστατ είναι θετική θα υπάρξει εισήγηση προς το ΕΚΟΦΙΝ και αν εγκριθεί θα την προωθήσει για γνωμοδότηση στο Συμβούλιο των Επιτρόπων. Η ίδια πολυσχιδής διαδικασία προβλέπεται και για την «έκθεση προόδου» που είναι υποχρεωμένη να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση έως τα τέλη του Οκτώβρη στα πλαίσια του καθεστώτος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Αποδεικνύεται, δηλαδή, για μια ακόμη φορά ότι οι πολιτικές λιτότητας ανοίγουν την πόρτα για το χάος. Οι εθνικές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα, τα οποία κρίνονται ανεπαρκή από το κοινοτικό διευθυντήριο και ο ένας σπρώχνει τον άλλο με θύματα πάντα τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ