Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διαχειριστής της νέας ΚΑΠ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Στην κάλυψη της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ στοχεύουν οι διοργανωτές του συνεδρίου. Την πρόταση του Κόμματος για αγροτική ανάπτυξη προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού, παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Β. Μπούτας

Με στόχο την κάλυψη της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν, εναλλάξ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και την παραπλάνηση των αγροτών για τις επιπτώσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ξεκίνησαν, χτες στη Λάρισα, οι εργασίες του τριήμερου, έκτακτου, συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, (ΕΝΑΕ), με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη - Δ΄ Προγραμματική Περίοδος 2007 - 2013». Ηδη, από τους χαιρετισμούς, που έγιναν τη χτεσινή, πρώτη μέρα του συνεδρίου, διαφάνηκε καθαρά ότι αυτός είναι ο στόχος.

«Αν αξιοποιηθεί σωστά η νέα ΚΑΠ θα δώσει νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας», υποστήριξε, στον χαιρετισμό της, η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος της ΕΝΑΕ και οι λέξεις «ανταγωνιστικότητα» κι «επιχειρηματικότητα» ήταν στα χείλη όλων των ομιλητών, που συμφωνούν και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική. Για το μόνο που βρήκε να διαμαρτυρηθεί ο Γ. Μίχας, νομάρχης Πειραιά κι αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ, ήταν γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι συνδιοργανωτής του συνεδρίου και, κινούμενος στην οδό των «αιθεροβαμόνων», ισχυρίστηκε ότι «ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά έχει λαμπρό μέλλον»!

Στον ίδιο «ντορό» ο «οικοδεσπότης» του συνεδρίου, νομάρχης Λάρισας, Λ. Κατσαρός, που αναλώθηκε σε «μεγάλα λόγια» περί «ώρας ευθύνης» και «προοπτικών περιφερειακής ανάπτυξης». Αλλά και οι θεματικές εισηγήσεις που θ' ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες - με θέμα «Εργα υποδομής και 4η Προγραμματική Περίοδος» θα μιλήσει ο Δ. Δράκος, νομάρχης Μεσσηνίας, «Ποιότητα - Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα αγροτικών προϊόντων» είναι το αντικείμενο της εισήγησης του Π. Δημητρουλόπουλου, νομάρχη Ηλείας και «Διοικητική οργάνωση του κράτους και αγροτικός τομέας» του Πρ. Σιβένα, νομάρχη Πέλλας - στο ίδιο πλαίσιο κινούνται.

Τα πράγματα έβαλαν στη θέση τους ο Β. Μπούτας με την παρέμβαση που έκανε χτες στο Συνέδριο ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ο νομαρχιακός σύμβουλος Μαγνησίας Απ. Νάνος με δήλωσή του στο «Ρ» (θα μιλήσει σήμερα στο Συνέδριο).

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Ψευδεπίγραφο, χαρακτήρισε τον τίτλο του Συνεδρίου ο Β. Μπούτας, σημειώνοντας ότι στην περίοδο που αναφέρεται, όχι μόνο ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας δεν έχουμε, αλλά συρρίκνωση, παρά τα όποια κοινοτικά πλαίσια στήριξης και τα οριζόντια κοινοτικά προγράμματα. «Η εκτίμησή μας αυτή - είπε - απορρέει από τη μέχρι σήμερα πορεία, αλλά και από τη λεγόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ» και συνέχισε: Από το 1981 που η χώρα μας εντάχθηκε στην ΕΟΚ και εφαρμόστηκε η ΚΑΠ, μ' αφορμή τα ΜΟΠ, τα τρία κοινοτικά πλαίσια και τα προγράμματα «λίντερ», έγιναν πολλά τέτοια συνέδρια από διάφορους φορείς, στα οποία διαπιστωνόταν ότι θ' αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία και θα λυθούν όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα.

Εξαίρεση σ' αυτές τις εκτιμήσεις ήταν οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ, που υποστήριζε ότι δε θ' αναπτυχθεί, αλλά θα συρρικνωθεί η αγροτική οικονομία και θα οξυνθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της υπαίθρου. Δυστυχώς, η εκτίμηση του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε. Σήμερα η εξέλιξη της αγροτικής οικονομίας χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη στασιμότητα, που έχει σαν αποτέλεσμα τα τεράστια ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, που το 2004 έφτασε στα 2,468 δισ. ευρώ. Το αγροτικό εισόδημα εξανεμίστηκε και χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, ενώ την ίδια περίοδο προχώρησε, με γοργούς ρυθμούς, η συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Β. Μπούτας ανέφερε ότι συνειδητά η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, συγκαλύπτει τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η νέα ΚΑΠ κι επισήμανε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που είναι εκλεγμένη, όχι μόνο καλύπτει αυτή την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, αλλά την εφαρμόζει κιόλας. Αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι η στρατηγική πρότασή του για ανάπτυξη της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Λαϊκής Οικονομίας, αναφέρεται σε μια ανάπτυξη σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με σεβασμό στο περιβάλλον, προστασία της δημόσιας υγείας, έμφαση στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και των καλλιεργειών που τη στηρίζουν, με την ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με δημόσια συστήματα υγείας και παιδείας, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.

Γνωρίζουμε καλά - κατέληξε ο Β. Μπούτας - ότι αυτή η πρόταση του ΚΚΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί στα πλαίσια της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Γι' αυτό και οι αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών κι όσων έχουν κοινά συμφέροντα μ' αυτούς, είναι αναπόσπαστα δεμένοι με τον γενικότερο πολιτικό αγώνα για ριζικές αλλαγές του πολιτικού σκηνικού και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων συγκρότησης του Αντιμονοπωλιακού, Αντιιμπεριαλιστικού, Δημοκρατικού Μετώπου, το οποίο θ' αναδείξει και θα στηρίξει μια Λαϊκή Εξουσία, για να εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της γεωργίας προς όφελος του λαού και, σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που θ' αναδείχνει και το θεσμό σε φιλολαϊκό.

Δέσμιοι της πολιτικής τους

Σχολιάζοντας τις θέσεις και απόψεις που ακούστηκαν από τους εκπροσώπους των άλλων πολιτικών κομμάτων, στη χτεσινή - πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου - ο Απ. Νάνος, εκπρόσωπος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μόνο σαν ειρωνεία προς τον αγροτικό κόσμο μπορεί να εκληφθεί το δήθεν ενδιαφέρον για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς κάποιων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που υλοποιούν την αντιαγροτική πολιτική. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιοι αντινομάρχες αγροτικής ανάπτυξης περιόδευαν στην ύπαιθρο ζητώντας από τους αγρότες να υπακούσουν και να μην ξεσηκωθούν κατά της νέας ΚΑΠ. Η ΝΑΣ πιστεύει ότι δεν είναι μονόδρομος η αντιαγροτική πολιτική και οι νομάρχες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με το ταξικό αγροτικό κίνημα πρέπει ν' αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Μια πολιτική, την οποία υπηρετούν και οι "αιρετοί", οι οποίοι είτε προσπαθούν να πείσουν τους αγρότες να μην αγωνίζονται αλλά να "σπάνε" τα μπλόκα, είτε τους καλούν να υλοποιούν αναδιαρθρώσεις χωρίς πρόγραμμα κι εχέγγυα για το μέλλον των αγροτικών προϊόντων και των ίδιων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα τρακτέρ τραβούν στον αγώνα!(2009-12-17 00:00:00.0)
Τα είπαν μεταξύ τους!(2007-10-18 00:00:00.0)
Δυναμική ψήφος για αγώνες(2006-10-10 00:00:00.0)
Αύριο η αγροτική συγκέντρωση(2003-11-20 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα στο νέο αγωνιστικό ξεκίνημα(2002-03-08 00:00:00.0)
Επεκτείνονται σ' όλη τη Θεσσαλία οι κινητοποιήσεις(1998-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ