Τρίτη 16 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Τιμές - «εφιάλτης» για τα νοικοκυριά

Αρχισε από χτες η διάθεσή του σε τιμές περί το 15% ακριβότερες από πέρσι

Αντιμέτωπα με μια νέα σημαντική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς από χτες ξεκίνησε η διακίνηση του πετρελαίου αυτού. Η αύξηση εκτιμάται στο 15% περίπου, καθώς οι τιμές διαμορφώθηκαν από 60 έως 63 λεπτά ανά λίτρο για ποσότητες μεγαλύτερες των 1.000 λίτρων, έναντι 53-55 λεπτών τον Οκτώβρη του 2006. Οι τιμές αυτές επιβαρύνονται από 3 έως 5 λεπτά ανά λίτρο για ποσότητες μικρότερες των 1.000 λίτρων. Στην περιφέρεια, ανάλογα τη χιλιομετρική απόσταση, η τιμή έφτασε και τα 67 λεπτά ανά λίτρο.

Την κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ζητά το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, προκειμένου να ανακουφιστούν ως ένα βαθμό από το οικονομικό βάρος οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Με «μασημένα λόγια» αντιμετώπισε το θέμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι χρειάζεται ...χρόνος και μηχανισμοί και ότι δεν είναι δικής του αρμοδιότητας.

Η έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης συνέπεσε χτες με μια σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών, με το αμερικανικό αργό να φτάνει και να ξεπερνά τα 85 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης εμφανιζόταν μειωμένη κατά ...0,69%, στα 1,015 ευρώ ανά λίτρο. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και της βενζίνης επιβαρύνουν οδυνηρά τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ τα κέρδη των εταιρειών διογκώνονται. Εκτιμάται ωστόσο ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα κάνουν τις παραγγελίες τους σύντομα, προκειμένου να αποφύγουν τις οικονομικές και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις που θα προκληθούν από την εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, μετά από μια τριετία συνεχών και υπέρμετρων αυξήσεων, δίνει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής τόσο στα υγρά καύσιμα, όσο και γενικότερα στην ενέργεια. Τα νοικοκυριά καταδικάζονται σε υπέρογκες επιβαρύνσεις ή στη μη κάλυψη βασικών αναγκών τους.

Φυσικό αέριο στην Κατερίνη

Ολοκληρώθηκαν τα έργα παροχής φυσικού αερίου στην Κατερίνη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΣΦΑ ΑΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μετρητικού σταθμού Κατερίνης και από τις 3 του Οκτώβρη τροφοδοτεί το δίκτυο Μέσης Πίεσης της πόλης.

Το δίκτυο της περιοχής είναι χαλύβδινο, μήκους 7,4 χλμ. και συμπληρώνεται από δίκτυο πολυαιθυνελίου Χαμηλής Πίεσης μήκους 2,1 χλμ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή επέκτασης του δικτύου Μέσης Πίεσης 1,8 χλμ. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2007 θα ολοκληρωθεί και το δίκτυο Χαμηλής Πίεσης μήκους 15 χλμ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ