Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Και στο Κοσσυφοπέδιο οι εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη

Ενα κοριτσάκι στην Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα παίζει κοντά στη ΝΑΤΟική περίπολο

Associated Press

Ενα κοριτσάκι στην Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα παίζει κοντά στη ΝΑΤΟική περίπολο
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τελικά ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, φαίνεται πως δε βρήκε κανένα «παραθυράκι» που να δικαιολογεί την απαγόρευση της διεξαγωγής των γιουγκοσλαβικών εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη στο Κοσσυφοπέδιο! Εντούτοις, ανακοινώνοντας την απόφασή του να εγκρίνει τη διενέργεια των εκλογών αυτών στο Κοσσυφοπέδιο, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει πως η σχετική εκλογική διαδικασία θα είναι «προβοκάτσια και φάρσα»...

«Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (RFY) έχει το νόμιμο δικαίωμα να οργανώσει εκλογές και στο Κοσσυφοπέδιο, γιουγκοσλαβική επαρχία το μεγαλύτερο μέρος της οποίας κατοικείται από Αλβανούς», φέρεται να δήλωσε χτες ο Μπερνάρ Κουσνέρ προσθέτοντας πως η «διεθνής κοινότητα» δεν υποστηρίζει τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη στο Κοσσυφοπέδιο αλλά θα προσπαθήσει να εγγυηθεί για την ασφάλεια όλων των ψηφοφόρων... Και ο Κουσνέρ κατέληξε διευκρινίζοντας πως τουλάχιστον ο ίδιος δεν πρόκειται να εμπλακεί «σ' αυτή την προβοκάτσια, γιατί οι εκλογές που προκήρυξε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν είναι σύμφωνες με κανένα διεθνές στάνταρντ»...

Οπως έγινε γνωστό, για τις ανάγκες των εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη θα στηθούν στο Κοσσυφοπέδιο περίπου 500 εκλογικά τμήματα, κυρίως σε περιοχές όπου κατοικεί σημαντικός αριθμός Σέρβων.

Δε θέλει τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη στο Κοσσυφοπέδιο ο... Αλβανός Πρόεδρος!

Την παρέμβαση της «διεθνούς κοινότητας» για τη διεξαγωγή των γιουγκοσλαβικών εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτησε χτες ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι!

Στη διάρκεια δηλώσεών του μετά τη συνάντησή του με τον Νταν Εβερτς (επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), ο Αλβανός Πρόεδρος υποστήριξε πως «το καθεστώς Μιλόσεβιτς έχει αρχίσει να υπονομεύει ανοιχτά τη δουλιά της διεθνούς αποστολής και των αλβανικών τμημάτων στο Κοσσυφοπέδιο»... Ο ίδιος ισχυρίστηκε μάλιστα πως οι τοπικές εκλογές που έχει προκηρύξει για τις 28 Οκτώβρη ο ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, «θα τεθούν σε άμεσο κίνδυνο από την ανοιχτή πρόκληση που σχεδιάζει το Βελιγράδι και θέλει να την επιδείξει με τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη».

  • Τέσσερις από τους 13 Σέρβους που απέδρασαν από φυλακές της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν ήδη καταφύγει στη Σερβία, δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Σερβικού Συμβουλίου στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, Ολιβερ Ιβάνοβιτς. Το περασμένο Σάββατο 15 Κοσσοβάροι Σέρβοι κρατούμενοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι βαρύνονταν με τις κατηγορίες «γενοκτονίας και εγκλημάτων κατά του ανθρώπου», απέδρασαν από κρατητήριο του ΟΗΕ στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Δύο απ' αυτούς πιάστηκαν λίγη ώρα μετά την απόδρασή τους, ενώ αντίθετα οι άλλοι 13 διαφεύγουν έως σήμερα της σύλληψης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναληπτικές εκλογές αύριο στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα(2013-11-16 00:00:00.0)
Αντιδράσεις προκαλούν οι «δασμοί» και τα τελωνεία στο Κόσσοβο!(2001-04-18 00:00:00.0)
ΚΦΟΡ και ΟΗΕ: «Ναι μεν... αλλά θα μείνουμε εδώ για χρόνια!»(2000-06-13 00:00:00.0)
Ο Κουσνέρ ενθουσιασμένος... οι Σέρβοι διχασμένοι(2000-04-12 00:00:00.0)
Θέατρο αιματηρών επεισοδίων και πάλι η Κοσόβσκα Μιτροβίτσα...(2000-03-08 00:00:00.0)
Ο Γουίλιαμ Γουόκερ καταδίκασε τη βία... κατά των Σέρβων!(1999-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ