Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επαναληπτικές εκλογές αύριο στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με την ιμπεριαλιστική πολιτική ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο εμφανίστηκε χτες ο Σέρβος «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός, Ιβιτσα Ντάσιτς, καθώς ένα 48ωρο πριν τις προγραμματισμένες για αύριο επαναληπτικές εκλογές σε εκλογικά τμήματα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα ζήτησε την εκεί παραμονή των αποστολών EULEX (της ΕΕ), KFOR (ΝΑΤΟ) και UNMIK (ΟΗΕ) λέγοντας ότι θα πρέπει να παραμείνουν «όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να διασφαλίσουν ειρήνη κι ασφάλεια για όλους τους πολίτες, κυρίως τους Σέρβους».

Ειδικότερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ντάσιτς είπε ότι η παραμονή των δυνάμεων κατοχής του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να διατηρηθεί όσο δυνατόν περισσότερο γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «οι διεθνείς αποστολές "δρουν" προς το συμφέρον της Σερβίας, της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και για την αποτροπή επεισοδίων με εθνοτικά κίνητρα κατά των Σέρβων».

Στο μεταξύ, οι αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο πυκνώνουν τις δυνάμεις τους στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι είναι κυρίαρχες στην περιοχή και ότι αυτές μπορούν να εγγυηθούν την αποτροπή νέων βίαιων επεισοδίων στα εκλογικά τμήματα από Σέρβους που αντιδρούν στις τοπικές εκλογές, μέσω των οποίων οι τελευταίοι θεωρούν πως επιχειρείται ένα οριστικό ξεπούλημα των σερβικών δικαιωμάτων στην περιοχή.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές σε τρία εκλογικά κέντρα στη βόρεια Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα αύριο, Κυριακή, θα διεξαχθούν σύμφωνα «με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών».

Ως γνωστόν, οι δημοτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο διεξήχθησαν στις 3 Νοέμβρη και θα επαναληφθούν αύριο Κυριακή σε τρία εκλογικά κέντρα λόγω παρατυπιών και επεισοδίων (κλοπή καλπών, καταστροφές σε εκλογικό υλικό κ.λπ.). Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ