Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Σχετικά με τη συζήτηση για τις Τοπικές εκλογές στη Δανία

Από διαδήλωση δασκάλων έξω από το δανέζικο Κοινοβούλιο το φετινό Απρίλη
Από διαδήλωση δασκάλων έξω από το δανέζικο Κοινοβούλιο το φετινό Απρίλη
Οι τοπικές εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη στη Δανία πραγματοποιούνται μέσα στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου και όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων. Στις συνθήκες αυτές, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην προεκλογική συζήτηση προσπαθούν να αποκόψουν τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές από τον πολιτικό τους χαρακτήρα, από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, από τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Γι' αυτό και τα συνθήματα των αστικών κομμάτων είναι συνειδητά «απολίτικα και αταξικά». Για παράδειγμα, το κεντρικό σύνθημα του σοσιαλδημοκράτη δήμαρχου Κοπεγχάγης είναι «εδώ μένουμε εμείς». `Η, ακόμα, «ψήφισε προσωπικά, να κάνουμε τον δήμο μας υπόδειγμα», αλλά και πιο «αριστερά τάχα συνθήματα» σε δήμους με εργατογειτονιές όπως «στον δήμο μας θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις» ή ακόμα «στo δήμο μας δε θα αποφασίζει η ΕΕ», «ο δήμος μας θα σέβεται το περιβάλλον» κ.ά.

Αναβαθμισμένες και αντιλαϊκές οι αρμοδιότητες των δήμων και περιφερειών

Αποφεύγεται συνειδητά η αναφορά ότι βασικοί τομείς όπως της Υγείας, της Παιδείας, των όποιων εναπομεινασών κοινωνικών παροχών και της διαχείρισης του περιβάλλοντος (νερό, σκουπίδια) που έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των περιφερειών και των δήμων, για τους οποίους έχουν ληφθεί αποφάσεις για την ιδιωτικοποίησή τους και για τον άμεσο περιορισμό του κόστους τους που σημαίνει μαζικές απολύσεις. Την περασμένη άνοιξη, μεσολάβησαν η κήρυξη από την Ενωση Περιφερειών του 2μηνου λοκ άουτ σε βάρος της απεργίας των δασκάλων που αντιδρούσαν στις απολύσεις και μειώσεις μισθών αλλά και σε βάρος της απεργίας των γιατρών. Την ίδια ώρα, έχουν βγει στη δημοσιότητα απαράδεκτες εικόνες για τη μεταχείριση των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας. Λόγω της ριζικής μείωσης του προσωπικού, οι περισσότερες υπηρεσίες διεκπεραιώνονται από εθελοντές. Στη δε παιδεία και συγκεκριμένα στα δημοτικά και στα γυμνάσια ο μέσος όρος ανά τάξη από 24 έχει ανέβει στους 30 μαθητές. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τα δημοτικά έργα μετά από διαγωνισμό εκμεταλλεύονται τις νέες εργασιακές σχέσεις που έχουν ψηφιστεί στη βουλή και θησαυρίζουν, ενώ η κατάσταση των εργαζομένων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με εντατικοποίηση της δουλειάς, παραβίαση των μέτρων ασφάλειας, τρομοκρατία απολύσεων και αισθητή μείωση των αμοιβών.


Εδώ αξίζει να αναφερθούμε και στο μεγαλύτερο σε κόστος έργο στην πρωτεύουσα, την επέκταση του μετρό, που θα διαρκέσει πάνω από 6 χρόνια με βασικό χρηματοδότη το δήμο Κοπεγχάγης και όπου δεν εργάζεται ούτε ένας εργάτης με συγκροτημένα δικαιώματα, αφού έχει γίνει εισαγωγή φτηνών εργατών από άλλες χώρες μεταξύ άλλων και Ελλήνων που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες και με πολύ μειωμένους μισθούς.

Ακόμη, τα κέντρα εύρεσης εργασίας έχουν περάσει στους δήμους με το δικαιολογητικό ότι έχουν άμεση επαφή με τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά αυτό χρησιμοποιείται για να προμηθεύουν τις επιχειρήσεις με φτηνό εργατικό δυναμικό και να πιέζουν τους άνεργους να δεχτούν όρους απαράδεκτους με την απειλή ότι θα πεταχτούν έξω από το σύστημα επιδότησης. Ακόμα, η εφαρμογή του ελεύθερου ωραρίου και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο πάνω από 30% των μικρομάγαζων στις γειτονιές και το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο στην επαρχία.

Αναμένεται μεγάλη αποχή

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η συμμετοχή στις κάλπες θα είναι χαμηλότερη του 50% και το στοίχημα θα είναι αν βγουν περισσότεροι «μπλε» (φιλελεύθεροι) ή «κόκκινοι» (σοσιαλδημοκράτες) δήμαρχοι, οι οποίοι έχουν εκ των προτέρων δεσμευτεί στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, αφού τόσο προσωπικά όσο και μέσω των κομμάτων τους έχουν στηρίξει την τύπου «Καλλικράτη» διοικητική μεταρρύθμιση από το 2007 που μάλιστα θα ανανεωθεί σύντομα, με σκοπό την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων και την απόλυτη προσαρμογή στην πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η εργατική τάξη και ιδιαίτερα η νεολαία έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη και αισθάνονται εξαπατημένοι από τα κόμματα που κυβερνούν ή στηρίζουν την κυβέρνηση. Και εδώ φαίνεται η αδυναμία που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ισχυρού ΚΚ και ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα στη Δανία. Ετσι, τα λαϊκά στρώματα είτε ελπίζουν ότι μέσα από τοπικές ή και εθνικές εκλογές μπορούν να έρθουν αποφασιστικές αλλαγές που θα δώσουν λύση στα προβλήματά τους, είτε απέχουν.

Είναι ενδεικτικό ότι το σαββατοκύριακο πριν τις εκλογές θα στηθούν σε μεγάλες πόλεις κάλπες έξω από μπαρ και ντισκοτέκ με ευθύνη δημοτικών αρχών, ώστε «να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να ψηφίσουν». Να ψηφίσουν, δηλαδή, σε μια στιγμή που θα βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Αλλωστε, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Κοπεγχάγης Φρανκ Γιένσεν, έχει υποσχεθεί ότι με τη στήριξη των οπορτουνιστών της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας Δανίας θα νομιμοποιήσει σύντομα τα ελαφρά ναρκωτικά στην πρωτεύουσα, με τη δικαιολογία του υπεύθυνου ελέγχου στη διακίνησή τους.

Απαγορεύτηκε η προεκλογική δραστηριότητα στα πανεπιστήμια

Αντιδράσεις προκάλεσε, επίσης, την περασμένη βδομάδα το γράμμα του υπ. Παιδείας προς την πρύτανη του πανεπιστημίου Κοπεγχάγης, όπου ανάφερε ρητά ότι μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων απαγορεύεται η οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα και η παράβαση αυτού θα έχει συνέπειες. Σε μια εποχή, μάλιστα, που έχουν ανακοινωθεί νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα περιορίσουν τη δυνατότητα σε μεγάλο μέρος νέων από τα λαϊκά στρώματα να σπουδάζει.

Προβολή και συνεργασία με τους φασίστες

Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι και η εμφάνιση, σε πολλές περιφέρειες, φασιστών υποψήφιων με το όνομα «Κόμμα των Δανών». Πρόκειται για καθαρά φασιστικό κόμμα - παρακλάδι της ναζιστικής οργάνωσης danish defence league, που προβάλλει όλη τη βρωμιά του συστήματος με το ρατσισμό, τον άκρατο εθνικισμό, τον αντισημιτισμό και το χυδαίο αντικομμουνισμό. Κύριο σύνθημά τους είναι: μια Δανία για τους Δανούς και μόνο. Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη προβολή τους από τα ΜΜΕ σαν κόμμα ριζοσπαστικό και αντισυστημικό και ο ρόλος πολλών δημοτικών αρχών που τους καλούν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ακόμα και σε σχολεία.

Μάλιστα, στην κεντρική Δανία έχει γίνει προεκλογική συμφωνία μεταξύ φασιστών και κεντροδεξιών κομμάτων, ότι σε περίπτωση που δεν εκλέξουν αντιπρόσωπο οι φασίστες, οι ψήφοι τους θα μοιραστούν στα κόμματα του καλούμενου μπλε μπλοκ των φιλελευθέρων.

Ο αποπροσανατολιστικός ρόλος των οπορτουνιστών

Μπροστά στις εκλογές, είναι χαρακτηριστικός ο αποπροσανατολιστικός ρόλος του κόμματος των Πρασινοκόκκινων (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλος του ΚΕΑ) που κινούμενοι εντός των καπιταλιστικών τειχών προσπαθούν να επωφεληθούν από τις απώλειες των σοσιαλδημοκρατών που θα τιμωρηθούν για την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις ότι με μια καλύτερη διαχείριση τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς όφελος των εργαζομένων. Και μάλιστα όταν αυτήν την περίοδο διαπραγματεύονται οι ίδιοι με την κυβέρνηση το πόσο αντιλαϊκός θα είναι ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, καθορίζει αυστηρά και τα οικονομικά πλαίσια στα οποία θα κινηθούν δήμοι και περιφέρειες. Ισχυρίζονται ότι πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει πράσινες επενδύσεις λες και από αυτές δεν επωφελείται πρώτα από όλους το μεγάλο κεφάλαιο. Επίσης, σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες, έχουν δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα συνεργαστούν με τους σοσιαλδημοκράτες, κανονικό δεκανίκι δηλαδή της σοσιαλδημοκρατίας.

Ψήφο στους κομμουνιστές

Τα 2 ΚΚ της Δανίας κατεβαίνουν σε κοινή λίστα μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες και κλίμα αντικομμουνισμού. Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ συμμετέχει ενεργά στον προεκλογικό αγώνα με δική της προεκλογική ανακοίνωση και δραστηριότητα, απορρίπτοντας κάθε αντιλαϊκό δίλημμα για μπλε ή κόκκινη διαχείριση, αποκαλύπτει τον ύπουλο ρόλο του οπορτουνισμού. Με άνοιγμα στους Ελληνες μετανάστες αλλά και σε Δανούς εργαζόμενους γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί ότι η ψήφος θα πρέπει να έχει πολιτικά ταξικά κριτήρια, να συνειδητοποιηθεί ότι η τοπική διοίκηση είναι μακρύ χέρι του αστικού κράτους. Ενός κράτους που στις συνθήκες της απελευθερωμένης αγοράς, εν μέσω κυριαρχίας των μονοπωλίων, δεν υπάρχουν περιθώρια για το κεφάλαιο να κάνει παραχωρήσεις στους εργαζόμενους που κάποτε έγιναν κάτω κι από την πίεση των σοσιαλιστικών χωρών και τώρα το ποτάμι πίσω δεν γυρνά. Να προβληθεί πλατιά η ανάγκη για την οργάνωση των εργαζομένων, την ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού της πάλης, να ανοίξει συζήτηση για την αναγκαιότητα της ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, να αναδειχθεί η αναγκαιότητα του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης.


Πάνος Απέργης, ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ