Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Αποκαλύψεις για απάνθρωπα πειράματα με ναρκωτικά σε «παιδιά του πολέμου»

ΟΣΛΟ.-

Θανατηφόρα «ιατρικά» πειράματα σε «παιδιά του πολέμου», τα οποία γεννήθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από Νορβηγίδα μητέρα και Γερμανό πατέρα, αλλά και σε ψυχασθενείς, με στόχο έρευνες σε σχέση με τον έλεγχο του νου, πραγματοποίησαν στις δεκαετίες του '50 και του '60 οι νορβηγικές αρχές. Αυτό αποκάλυψε χτεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας νορβηγικής εφημερίδας «Νταγκσάβισεν», σύμφωνα με το οποίο, το νορβηγικό Φαρμακευτικό Ινστιτούτο και ο νορβηγικός στρατός, υπό την «αιγίδα της CIA», πραγματοποίησαν πειράματα σε τουλάχιστον δέκα «παιδιά του πολέμου» χορηγώντας τους ναρκωτικά όπως LSD και μεσκαλίνη.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη «μια αξιόπιστη πηγή που είχε πρόσβαση σε έκθεση την οποία συνέταξαν οι δικηγόροι εβδομήντα "παιδιών του πολέμου"», υποστηρίζει ότι παρόμοιες αναίσχυντες έρευνες διενεργήθηκαν και σε ασθενείς ψυχιατρείων, καθώς και σε άλλες αδύναμες ομάδες, με στόχο «να βρεθούν μέθοδοι ελέγχου του μυαλού».

Σύμφωνα με την «Νταγκσάβισεν», τα περισσότερα από τα 9.000 παιδιά που γεννήθηκαν στη Νορβηγία στη διάρκεια του πολέμου από Γερμανό πατέρα μετά το 1945, χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους και εισήχθησαν σε ειδικά ιδρύματα, ως «ψυχασθενείς». Περίπου 70 απ' αυτά ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα κατά του κράτους διεκδικώντας αποζημιώσεις. Δικαστήριο του Οσλο αναμένεται να αποφανθεί σύντομα για μία ακόμη υπόθεση που προκαλεί σάλο στη νορβηγική κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ