Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Επίσκεψη Πούτιν

ΤΟΚΙΟ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία για συνομιλίες για την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, αφότου εκλέχτηκε στην προεδρία, το Μάρτη.

Κατά τις επίσημες συνομιλίες ο Πούτιν και ο Μόρι πρόκειται να υπογράψουν οικονομική συμφωνία που θα ευνοεί τις ιαπωνικές επενδύσεις στη ρωσική Απω Ανατολή και στην ανατολική Σιβηρία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η ρωσική πλευρά προτίθεται επίσης να προτείνει στην Ιαπωνία την οικοδόμηση και την εκμετάλλευση από κοινού πυρηνικών σταθμών στη ρωσική Απω Ανατολή. Επίσης, ο Πούτιν πρότεινε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό «την έναρξη διμερούς διαλόγου για στρατιωτική -τεχνική συνεργασία», όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Αλεξάντρ Ντοντουκόφ. Επισήμανε δε ότι το Τόκιο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αεροπορική βιομηχανία. Ο συγκεκριμένος διάλογος για τη στρατιωτική - τεχνική συνεργασία θα ξεκινήσει κατά την επικείμενη επίσκεψη στο Τόκιο του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Σεργκέγεφ.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης, στο ακανθώδες ζήτημα των Κουρίλων νήσων, που προσαρτήθηκαν από τη Σοβιετική Ενωση το 1945 και την απόδοση των οποίων απαιτεί το Τόκιο. Αυτή η εδαφική διένεξη εμποδίζει να υπογράψουν οι δυο χώρες μια συνθήκη ειρήνης. Τα τέσσερα διαφιλονικούμενα νησιά, συνολικής επιφάνειας 5.000 τ.χλμ., αποκαλούνται νότιες Κουρίλες από τους Ρώσους και Εδάφη του Βορρά από τους Ιάπωνες και τα νερά τους είναι πλούσια σε αλιεύματα. Αποτελούν, εξάλλου, μια ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα, πάντως, με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Ρώσος Πρόεδρος απέκλεισε την επιστροφή των Κουρίλων στην Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ