Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
«Ολική επαναφορά» για τον αλ Χαρίρι

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Η έντονη προεκλογική καμπάνια στο Λίβανο, με τον μεγαλοεπιχειρηματία των κατασκευών Ραφίκ Χαρίρι να χρησιμοποιεί τον τηλεοπτικό σταθμό του, « Future TV», εναντίον του πρωθυπουργού Σαλίμ Χος, ο οποίος ανταπέδιδε πυρά μέσω του κρατικού « Tele - Liban», και με διάφορες συμμαχίες που χαρακτηρίστηκαν από διάφορες πλευρές - π.χ., την εφημερίδα «Monday Morning» της Βηρυτού - ως «ξεκάθαρα οπορτουνιστικές», χωρίς καμία ουσιαστική συνάφεια μεταξύ των δυνάμεων που τις σχημάτισαν, έδειξε να τελειώνει χτες με νίκη του Χαρίρι.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χτες από την πρωτεύουσα του Λιβάνου το ειδησεογραφικό πρακτορείο « Reuters», ο Χος παραδέχτηκε ότι ηττήθηκε από τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία. Ο Χος δεν παρέλειψε να στιγματίσει την «πιο άγρια και βρόμικη εκλογική αναμέτρηση μέχρι στιγμής» και «το πολιτικό χρήμα και τις φατριαστικές ευαισθησίες», που κατά την άποψή του, οδήγησαν στη νίκη του μεγιστάνα των κατασκευών Χαρίρι.

Ο τελευταίος, πρωθυπουργός του Λιβάνου από το 1992 μέχρι το 1998, κέρδισε χρεώνοντας τον αντίπαλό του με την «αποτυχία του να βρει λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας», στα οποία πάντως ο ίδιος έχει βάλει ένα «χεράκι» (ή «χερούκλα», όπως λένε οι πιο κακεντρεχείς) με το πρόγραμμα «ανοικοδόμησης» της χώρας μετά τον εμφύλιο που διήρκεσε από το 1975 ως το 1990.

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα, χτες το πρωί, ανέφεραν ότι ο Χαρίρι πήρε και τις 19 έδρες της Βηρυτού, με «τεράστια διαφορά». Οριστικά αποτελέσματα ωστόσο αναμενόταν να δοθούν στη δημοσιότητα χτες αργά το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ