Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εκατοντάδες νεκροί σε άγριες μάχες

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Πάνω από 350 είναι οι νεκροί από τις σφοδρότατες μάχες στο βορρά της Σρι Λάνκα, μόλις ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Ο στρατός της χώρας εξαπέλυσε «αντεπίθεση» την Κυριακή, εναντίον των ανταρτών της οργάνωσης «Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ», με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που η αυτονομιστική οργάνωση είχε πάρει νωρίτερα εφέτος.

Χιλιάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από την πολεμική αεροπορία, διείσδυσαν στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές. Στις μάχες που ακολούθησαν τουλάχιστον 114 κυβερνητικοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο, ενώ από πλευράς των «Τίγρεων» οι απώλειες λέγεται ότι ξεπέρασαν τους 200 μαχητές.

Βέβαια, οι αριθμοί αυτοί δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος δημοσιογράφων στην περιοχή. Πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η επιχείρηση «ολοκληρώθηκε», αν και εξακολουθούσαν χτες να ακούγονται σποραδικά πυρά στην περιοχή.

Οι «Τίγρεις» σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αντιπροσωπεία τους στο Λονδίνο ανέφεραν ότι σκότωσαν πάνω από 100 στρατιώτες, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για τις δικές τους απώλειες. Η ίδια ανακοίνωση έκανε λόγο για σθεναρή αντίσταση των ανταρτών έναντι σε «ανώτερη δύναμη πυρός από ξηράς και αέρος». Το Associated Press μετέδιδε επίσης χτες ότι υπήρξαν 779 τραυματίες.

Ο στρατός από την πλευρά του ανέφερε ότι αντικειμενικός στόχος της όλης επιχείρησης ήταν η «καλύτερη προστασία» της πόλης Τζάφνα, η οποία είναι περικυκλωμένη από τους αντάρτες, που εφέτος είχαν κερδίσει εδάφη.

Η χρονική στιγμή της επιχείρησης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Σρι Λάνκα απέχει μόλις ένα μήνα πριν τις εκλογές που θα αναδείξουν νέο Κοινοβούλιο, εκτιμούν αναλυτές.

Η πρόεδρος, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, μοιάζει να επιμένει στην παράδοξη στρατηγική της «να ηττηθούν οι αντάρτες στρατιωτικά και μετά να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την αυτονομία του Βορρά», όπου οι Ταμίλ πλειοψηφούν. Η Καμαρατούνγκα μοιάζει να ποντάρει σε μια σειρά «στρατιωτικών επιτυχιών», για να ανεβάσει το πολιτικό της γόητρο... Και ο πόλεμος, που διαρκεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδώ και 3 δεκαετίες με κόστος -κατά τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις- 63.000 ζωές, συνεχίζεται...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ