Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις αγροτών και οδηγών φορτηγών

Αγρότες και φορτηγατζήδες έστησαν μπλόκα σε 70 σημεία σε όλη τη Γαλλία χτες

Associated Press

Αγρότες και φορτηγατζήδες έστησαν μπλόκα σε 70 σημεία σε όλη τη Γαλλία χτες
ΠΑΡΙΣΙ .-

Οι αγρότες και οι οδηγοί φορτηγών κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα καύσιμα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους ψαράδες, οι οποίοι πέτυχαν την περασμένη βδομάδα συμβιβασμό από πλευράς της γαλλικής κυβέρνησης για το ίδιο ζήτημα.

Οι οδηγοί και οι αγρότες ήδη χτες άρχισαν να αποκλείουν αποθήκες καυσίμων και διυλιστήρια πετρελαίου, ενώ πραγματοποίησαν διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης της τιμής του πετρελαίου ντίζελ.

Συνδικαλιστές - και συγκεκριμένα εκπρόσωποι του FNTR, που αντιπροσωπεύει τους οδηγούς - ανέφεραν ότι σχεδιάζεται 2.000 οχήματα και οι οδηγοί τους να συμμετάσχουν σε αποκλεισμούς 70 σημείων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Η διαδήλωση έρχεται 4 μέρες μετά το πέρας των κινητοποιήσεων των Γάλλων ψαράδων, που είχαν αποκλείσει λιμάνια και δρόμους καταφέρνοντας τελικά να πείσουν τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας να δεχτεί την παραχώρηση επιχορηγήσεων για να μην πέσει όλο το βάρος των αυξήσεων του πετρελαίου - έως και 70% - που αποδίδεται στη «διεθνή συγκυρία».

Το καύσιμο αποτελεί «το 25% του λειτουργικού κόστους των βαρέων οχημάτων», δήλωσε συνδικαλιστής, και οι οδηγοί «δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν αφού η τιμή του αυξήθηκε 40% τους τελευταίους 12 μήνες και 50% τους τελευταίους 18 μήνες».

Το βράδυ της Κυριακής εκατοντάδες αγρότες έστησαν μπλόκα στη Λωραίνη, αναφέρουν ρεπορτάζ διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, καθώς και στην Μπους ντι Ρον και την Τουλούζη. Τα μπλόκα επεκτείνονται ταχύτατα από τους φορτηγατζήδες και τους οδηγούς ταξί, σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι διαδηλωτές ζητούν μείωση 20% στην τιμή του καυσίμου ντίζελ και κάνουν σαφές ότι η διεκδίκησή τους θα συνεχιστεί, σε έναν «σκληρό και επί μακρόν» αγώνα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ανάμεσα στα οποία είναι και η άσκηση πίεσης στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ για τη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου. Ωστόσο, οι υποσχέσεις αυτές δεν έχουν, μέχρι στιγμής, κανένα πραγματικό αντίκρισμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ