Τετάρτη 12 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Κουσνέρ ενθουσιασμένος... οι Σέρβοι διχασμένοι

Η Ρ. Τράικοβιτς μετέχει στη σύσκεψη του Μεταβατικού Συμβουλίου

Από τις συμπλοκές του Σαββατοκύριακου στη Μιτροβίτσα

Associated Press

Από τις συμπλοκές του Σαββατοκύριακου στη Μιτροβίτσα
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Παρά το διχασμό που επικρατεί στους κόλπους της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου, το «Εθνικό Σερβικό Συμβούλιο» του επισκόπου Αρτέμιου υλοποίησε την απόφασή του για το διορισμό Σέρβου εκπροσώπου στο Μεταβατικό Συμβούλιο, του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ. Η εκπρόσωπος των Σέρβων, που πήρε μέρος στη χτεσινή σύσκεψη του Μεταβατικού Συμβουλίου, είναι η Ράντα Τράικοβιτς. Με αυτή την εξέλιξη έληξε το τετράμηνο μποϊκοτάζ των Σέρβων στις συσκέψεις του Μεταβατικού Συμβουλίου, οι οποίοι απείχαν λέγοντας πως αγνοήθηκαν παντελώς κατά την περίοδο συγκρότησης αυτού του Σώματος.

Μετά το τέλος της χτεσινής δίωρης συνεδρίασης του Σώματος, ο Μπερνάρ Κουσνέρ εμφανίστηκε κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος. Δήλωσε πως αναμένει και από τους διαφωνούντες Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να συναινέσουν στη σύνθεση και λειτουργία του Μεταβατικού Συμβουλίου, τονίζοντας: «Είναι η πρώτη αρχή ενός πράγματος που μοιάζει με το δρόμο προς τη δημοκρατία»... Οσο για τη συμμετοχή της Ράντα Τράικοβιτς στη χτεσινή συνεδρίαση; Ο Κουσνέρ παρατήρησε πως μόνο «στην αρχή ήταν επιφυλακτική, αλλά σύντομα έγινε πιο ανοιχτή και η συνεδρίαση έγινε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ολοι συζητούσαν με όλους ως συνάδελφοι».

Η Τράικοβιτς από την πλευρά της αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα πως η χτεσινή μέρα «θα αποτελέσει την αρχή για την επίλυση προβλημάτων», με μείζον αυτό της επιστροφής των χιλιάδων Σέρβων, που εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο από την πρώτη μέρα άφιξης των πολυεθνικών στρατευμάτων της ΚΦΟΡ.

Ωστόσο, η θερμή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Πρίστινα δεν ήταν όμοια με εκείνη στο σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, επικεφαλής της εκεί σερβικής κοινότητας, για μία ακόμη φορά επανέλαβε τις έντονες αντιρρήσεις του, αμφισβητώντας την αντιπροσωπευτικότητα του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανεπίσημη» επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη «θερμή ζώνη»...(2000-12-07 00:00:00.0)
Ετεροχρονισμένη συμφωνία Κουσνέρ για την προστασία των Σέρβων(2000-06-30 00:00:00.0)
Τα ρέστα... ζητάει τώρα αλβανόφωνη εφημερίδα(2000-06-14 00:00:00.0)
ΚΦΟΡ και ΟΗΕ: «Ναι μεν... αλλά θα μείνουμε εδώ για χρόνια!»(2000-06-13 00:00:00.0)
Διαίρει και βασίλευε από τον Κουσνέρ(2000-04-04 00:00:00.0)
Αδιέξοδες οι συζητήσεις στο Ορόχοβατς(1999-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ