Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών
  • Κατέφυγε στη θεωρία των «ασύμμετρων απειλών» και καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας, προκειμένου να αποπροσανατολίσει και «καταπνίξει» την οργή του λαού
  • Φτηνές δικαιολογίες για την κραυγαλέα αδυναμία του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης

Να αποσείσει από τις πλάτες της τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες της για την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές αλλά και για την υλοποίηση της δασοκτόνας πολιτικής που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση.

Απέναντι στη διογκούμενη λαϊκή οργή και αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια πολιτική, η κυβέρνηση κατέφυγε στην επικίνδυνη τρομο-θεωρία των «ασύμμετρων απειλών», σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τις λαϊκές μάζες και ταυτόχρονα να βγάλει λάδι την πολιτική που ανοίγει το δρόμο για την πύρινη επέλαση των καταπατητών γης.

Παράλληλα, ξεκινά επικοινωνιακή αντεπίθεση με συνεχή προβολή των προκλητικών «άμεσων μέτρων» για τους πυρόπληκτους, προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση «είναι στο πλευρό των πυρόπληκτων». Η αποστολή αυτή ανατέθηκε στον Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος για το σκοπό αυτό τοποθετείται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και συνεχίζει να εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να επιστρατεύει αστείες δικαιολογίες και ισχυρισμούς για να καλύψει την κραυγαλέα αδυναμία του κρατικού μηχανισμού στην καταστολή των πυρκαγιών, όπως ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών, το «μικρόκλιμα» την ώρα της φωτιάς, οι δυσκολίες παρέμβασης των πυροσβεστικών μέσων... Από την τοποθέτηση πάντως χτες του Θ. Ρουσόπουλου αυτό που προκύπτει είναι η σαφέστατη θέση της κυβέρνησης ότι η οικονομία δεν αντέχει να δοθούν περισσότερα κονδύλια για τη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Κατά τα λοιπά, εξέφρασε την κατανόησή του για την κατακραυγή και το θυμό των πυρόπληκτων(!), ενώ ανακοίνωσε και «γραμμή υποστήριξης» των πυρόπληκτων (1555) για να παίρνουν πληροφορίες... Πάντως, κυβερνητικά στελέχη διέδιδαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα «θα πέσουν λεφτά», προκειμένου να πείσουν τους πυρόπληκτους «να μείνουν στα χωριά τους».

Κυρίως όμως η κυβέρνηση προβάλλει τη θεωρία της ασύμμετρης απειλής. Αρχικά την έβγαλε προς τα έξω ο Β. Πολύδωρας την Κυριακή μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου, προεκτείνοντας το ερώτημα που είχε θέσει μια μέρα νωρίτερα ο ίδιος Κ. Καραμανλής, ότι δηλαδή «δεν είναι σύμπτωση τόσες πολλές εστίες σε τόσα πολλά μέρη της χώρας». Τη σκυτάλη χτες πήρε ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος επιχειρηματολογώντας υπέρ της ασύμμετρης απειλής, επικαλέστηκε το διπλάσιο αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το χρόνο που εκδηλώθηκαν, αλλά και ορισμένες ενδείξεις (όπως το βίντεο με τους φερόμενους ως εμπρηστές στον Υμηττό, τους εμπρηστικούς μηχανισμούς, αυτόπτες μάρτυρες), που «μέλλει να αποδειχθούν αποδείξεις», όπως είπε. Ανέφερε μάλιστα με νόημα τις δεκάδες συλλήψεις υπόπτων που έχουν γίνει, εκ των οποίων επτά κρατούνται.

Προκειμένου να στηρίξει την τρομο-θεωρία της η κυβέρνηση εμπλέκει με επιδεικτικό τρόπο στις «έρευνες» την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική, κλιμάκια των οποίων περιφέρονται ήδη στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει αρχίσει την αναζήτηση «υπόπτων» στα χωριά της Ηλείας! Παράλληλα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης φρόντισε χτες να ανακοινώσει ότι δόθηκε επείγουσα εντολή στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής, Δ. Παπαγγελόπουλο, να διερευνήσει «εάν τα εγκλήματα των εμπρησμών και των εμπρησμών σε δάση υπάγονται στις περιπτώσεις του άρθρου του Ποινικού Κώδικα για τις τρομοκρατικές πράξεις (187 Π.Κ.)». Συλλήψεις υπόπτων φέρεται να ζήτησε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός ώστε αμέσως μετά τις εκλογές να υπάρξει γενναίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί. Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πυροσβέστες δηλώνοντας ότι «άμεση προτεραιότητά μας είναι να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη, με κάθε τρόπο».

Κατά τα λοιπά, ο Θ. Ρουσόπουλος απέκλεισε τα σενάρια αναβολής των εκλογών, ενώ κινούμενος στη γραμμή της «εθνικής συσπείρωσης και ομοψυχίας», δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πολιτική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ γιατί «είναι η ώρα της μάχης».

  • Ο Δ. Χριστόφιας με την ιδιότητα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, στην οποία εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και την πλήρη αλληλεγγύη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την τραγωδία που πλήττει την Ελλάδα. Αναφέρει: «Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για το χαμό δεκάδων ανθρώπινων ζωών, περιλαμβανομένων και παιδικών. Ευχόμαστε ολόψυχα τον άμεσο τερματισμό της ανείπωτης αυτής τραγωδίας και την πλήρη επούλωση των πληγών το συντομότερο».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ