Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενισχύσεις για επιχειρήσεις

Δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές ανακοίνωσαν χτες από κοινού οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις και αυτές που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας.

Για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις ανακοινώθηκε:

  • Ενίσχυση με 5.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων αναγκών.
  • Αναστολή για έξι μήνες της καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
  • Αναστολή για έξι μήνες των πλειστηριασμών, καθώς και της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
  • Αναστέλλεται για έξι μήνες η εκτέλεση εξωστικών δικαστικών αποφάσεων, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Το ποσοστό των επιχειρήσεων που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και ήταν μέχρι σήμερα στο 70%, αυξάνεται στο 80%.
  • Η επιδότηση του επιτοκίου, που κάλυπτε μέχρι σήμερα 4% του κόστους δανεισμού, θα καλύπτει πλέον το σύνολο των τόκων.

Για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πυρόπληκτες περιοχές ανακοινώθηκε:

Πάγωμα, μέχρι το Δεκέμβρη του 2009, όλων των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2007 προς τις τράπεζες. Οι οφειλές αυτές κεφαλαιοποιούνται και γίνονται νέο δεκαετές δάνειο με περίοδο χάριτος 28 μηνών. Οι τόκοι του δανείου για την περίοδο χάριτος θα επιδοτούνται από το κράτος κατά 100% κατά μετά κατά 50%.

Επιδότηση για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες. Η επιδότηση των τόκων θα είναι 100% για δάνεια έως 5.000 ευρώ, 80% έως 20.000 ευρώ, 50% έως 60.000 ευρώ και 30% για δάνεια έως 90.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα φθάνουν μέχρι το 35% του τζίρου των επιχειρήσεων το 2006 και θα είναι διάρκειας 60 μηνών.

Μέσα από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνεται άμεση χρονική προτεραιότητα και αυξημένη χρηματοδοτική βαρύτητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους πυρόπληκτους νομούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ