Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Σταγόνα στον ωκεανό...

«Ενισχύσεις» στο ύψος των συντάξεων πείνας και του επιδόματος ανεργίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Μέτρα πολύ κατώτερα των περιστάσεων και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των χιλιάδων πυρόπληκτων ανακοινώθηκαν προχτές από το υπουργείο Απασχόλησης και επιβεβαιώθηκαν σε χτεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους διοικητές των Ταμείων και άλλους αρμόδιους. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

  • Η αναστολή για 6 μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και τη ρύθμιση όλων των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ. Πρόκειται για μέτρο - πρόκληση. Σαν να πρόκειται σε έξι μήνες η κατάσταση των πυρόπληκτων να έχει βελτιωθεί τόσο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα Ταμεία. Μέτρο ουσίας θα μπορούσε να είναι μόνο η ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, το πάγωμα της πληρωμής των δανείων, όπως από την πρώτη στιγμή πρότεινε το ΚΚΕ.
  • Η άμεση χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης, ως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ. Είναι φανερό ότι λόγω του εξευτελιστικού επιπέδου που βρίσκεται σήμερα η πλειοψηφία των συντάξεων (ένας στους δυο συνταξιούχους παίρνουν κάτω από 500 ευρώ, την ίδια ώρα που η μέση σύνταξη του ΟΓΑ δεν ξεπερνάει τα 360 ευρώ περίπου!), το ποσό που υπόσχεται η κυβέρνηση σαν «ενίσχυση» είναι απειροελάχιστο.
  • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με 3 μηνιαία επιδόματα, από τον ΟΑΕΔ, στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών. Ισχύει το ίδιο ό,τι προηγούμενα με τις συντάξεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι το επίδομα σήμερα είναι 367,25 ευρώ. Συνεπώς, η ενίσχυση ίσα που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, όταν βέβαια οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.
  • Η κατάρτιση από τον ΟΑΕΔ Ειδικού Προγράμματος Επιχορήγησης για 1 χρόνο, για την απασχόληση 6.000 ανέργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το Πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Είναι φανερό ότι με κονδύλια του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει ένα ακόμα «πανηγύρι» για τους ιδιώτες που θα αναλάβουν με φτηνή και επιδοτούμενη εργατική δύναμη το έργο της όποιας αναδάσωσης.
  • Η συνεισφορά στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών 10 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ και 1 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, σε πρώτη φάση.
  • Η χορήγηση πλήρους σύνταξης σε ένα μέλος της οικογένειας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ' αναλογία των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών. Εδώ πρόκειται για μια εμφανή προσπάθεια των κυβερνώντων να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους για τρομοκρατικές ενέργειες και... ασύμμετρες επιθέσεις, με αφορμή τις πυρκαγιές.
  • Η άμεση αποστολή κλιμακίων ιατρών του ΙΚΑ καθώς και ιατροφαρμακευτικού υλικού στις Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας των Νομών που επλήγησαν, για την ενίσχυση του έργου τους. Κατόπιν εορτής και με κοντοπρόθεσμο ορίζοντα, η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει χρόνια κενά σε υποδομές Υγείας, οι οποίες θα έπρεπε αυτονόητα να υπάρχουν σε κάθε περιοχή, με πρόβλεψη και για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, των παραπάνω ρυθμίσεων δικαιούνται όλοι οι πυροπαθείς των περιοχών που επλήγησαν εντός του 2007. Τη «γαλαντομία» της κυβέρνησης συμπλήρωσε χτες ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, ανακοινώνοντας τη δωρεάν φιλοξενία των αστέγων δικαιούχων του Οργανισμού σε ξενοδοχεία με τα οποία έχει συμβληθεί ο Οργανισμός στα πλαίσια του Εκδρομικού Προγράμματος και του Κοινωνικού Τουρισμού, καθώς και τη δωρεάν χορήγηση έξι δελτίων αγοράς βιβλίων - σχολικών ειδών, για τα παιδιά δικαιούχων οικογενειών του Οργανισμού, των πυρόπληκτων περιοχών...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ