Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο υποψήφιος...

Εχει όλα τα προσόντα να εκλεγεί βουλευτής. Είναι νέος - γύρω στα σαράντα. Γνωστός δικηγόρος. Εχει όμορφη γυναίκα και δυο παιδιά ακόμα πιο όμορφα. Ο ίδιος; Ε, καλά. Από τους ωραιότερους, αν όχι ο ωραιότερος. Ολα αυτά είναι προσόντα, που τα εκτιμάει ο κόσμος. Γεια σας, είπε, μπαίνοντας στο καφενείο. Γεια, αποκρίθηκαν μερικοί. Περαστικός είμαι. Υποψήφιος βουλευτής. Ενα «Α» ακούστηκε. Μετά σιωπή. Λοιπόν; ρώτησε. Επιτρέψτε μου να σας κεράσω. Οχι. Ηρθες στο χωριό μας. Εμείς θα σε κεράσουμε, είπε ένας. Καφέ; Τσίπουρο; Εμείς πίνουμε τσίπουρο. Καφέ, ευχαριστώ.

Για να γνωριστούμε. Με ποιο κόμμα; ρώτησε αυτός που κέρασε. Ναι. Λέγομαι Π. Είμαι ο γνωστός δικηγόρος του τόπου μας. Από ορεινό χωριό. Εσείς έχετε κάμπο, Γη της Επαγγελίας. Με τη ΝΔ θέτω υποψηφιότητα. Πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της κι εγώ να προωθήσω τα προβλήματα του τόπου μας. Είναι καθήκον μου να υπηρετήσω τους ανθρώπους του.

Κύριε υποψήφιε, μια ερώτηση να σου κάνω; Γιατί υπάρχουν φτωχοί; Αυτή είναι η απορία μου. Κοιτάξτε, το ερώτημα έχει ως δεδομένο ότι υπάρχουν φτωχοί. Μα ο πρωθυπουργός είπε ότι κάπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και θα φτιάξουν ένα ταμείο, τον έκοψε αυτός που ρώτησε. Κοιτάξτε, σε όλα τα κράτη υπάρχουν άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Γι' αυτό λέμε ανάπτυξη, λιγότερο κράτος, ιδιωτική πρωτοβουλία. Να μεγαλώσει η πίτα, να πάρουν όλοι. Εγώ πάλι ρωτώ, γιατί υπάρχουν φτωχοί; Η πίτα μεγαλώνει με ψηλούς ρυθμούς, αλλά η φτώχεια αυξαίνει. Ξέρετε, είναι μεγάλο θέμα. Χρειάζονται γνώσεις πολιτικής οικονομίας. Φοβούμαι, δε θα με καταλάβετε, είπε χαμογελώντας, όπως ένας πραγματικός υποψήφιος βουλευτής.

Χτες, είπε εκείνος που ρώτησε, κουβεντιάζαμε μοναχοί μας για το ίδιο θέμα. Ενας από εμάς, δεν είναι σήμερα εδώ, μας έλεγε ότι υπάρχει η Ελλάδα των φτωχών και η Ελλάδα των πλουσίων, ότι η ανάπτυξη είναι για την Ελλάδα των πλουσίων κι όχι των φτωχών. Μας έλεγε, άλλο εκείνοι, άλλο εμείς. Ρε, πώς ακριβώς το είπε; ρώτησε. Ναι, τάξεις με αντίθετα συμφέροντα κι εμείς πρέπει να 'μαστε με την τάξη μας κι όχι με τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους. Είναι άλλη τάξη, μας έλεγε, κι εμείς τον καταλαβαίναμε.

Αυτός που σας έλεγε τέτοια πράγματα, πρέπει να 'ναι κομμουνιστής. Ακου, κύριε υποψήφιε. Τι είναι, εμείς το ξέρουμε. Μιλούσε, πάντως, λογικά και τον καταλαβαίναμε. Σα να μιλούσαμε εμείς. Εσύ μας λες, όλα τα κράτη έχουν φτωχούς. Δε μας εξηγείς όμως, γιατί; Εκείνος καθαρά μας είπε, γιατί μας εκμεταλλεύονται. Η κοινωνία αυτή είναι ξεπερασμένη. Να την αλλάξουμε εμείς οι φτωχοί, που είμαστε και οι πιο πολλοί. Τα πράγματα γίνονταν δύσκολα για τον υποψήφιο. Αναψε τσιγάρο και κοίταξε το ρολόι του. Ξέρετε, είπε, ενδιαφέρουσα η συζήτησή μας, αλλά πρέπει να πηγαίνω. Εχω μια κοινωνική υποχρέωση. Να πάτε, να πάτε, είπε ο νεοδημοκράτης. Μη δίνετε σημασία τι λένε. Σημασία έχει τι ψηφίζουν. Και να δείτε, θα πάμε καλά. Κάτσε κάτω ρε, που θα μιλήσεις στ' όνομά μας, τον έκοψαν πολλές φωνές μαζί. Πάντως, κύριε υποψήφιε, δεν απάντησες γιατί υπάρχουν φτωχοί, που πληθαίνουν όσο αυξαίνει ο πλούτος, τον οποίο παράγουμε εμείς, αλλά τον καρπώνονται λίγοι, η αντίπαλη τάξη, που λέει κι ο χωριανός μας. Στο καλό. Δε χρειάζεται να ξανάρθεις, εκτός κι αν έχεις βρει την απάντηση στο ερώτημα.

Εφυγε κι αρχίσαμε τα σχόλια. Α να χαθούν, είπε ένας. Θα σας δείξουμε, είπε άλλος. Οι υπόλοιποι κουνήσαμε τα κεφάλια. Σα δε ντρέπονται...


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθ' οδόν: Με τον Διογένη(2010-12-12 00:00:00.0)
Από εμάς εξαρτάται...(2009-09-25 00:00:00.0)
Το «κοινωνικό κέντρο»(2004-07-27 00:00:00.0)
«Θα μας βρουν στους δρόμους»(2003-01-15 00:00:00.0)
Και όμως μπορούμε(2000-03-09 00:00:00.0)
"Είστε ο μόνος τίμιος χώρος"(1996-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ