Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απαιτείται αλληλεγγύη και διεκδίκηση

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Βασική αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στην πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα, αυτήν την πολιτική που καίει και τα λαϊκά δικαιώματα, αυτήν την πολιτική που καίει και τα δάση και τη γη με την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την αλλαγή της χρήσης γης. Από εκεί προέρχεται η ουσία των προβλημάτων».

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες, για τη μεγάλη τραγωδία που ζει ο λαός. Παρουσίασε την απόφαση του ΠΓ της ΚΕ και συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται απ' το ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ όπως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε «το λαό σε αγωνιστική δράση και στάση και κινητοποίηση, διότι η αντιμετώπιση απαιτεί πέρα από την αλληλεγγύη και διεκδίκηση».

Αποκαλύφθηκε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Αποκαλύφθηκαν, σημείωσε, «η λιτότητα και η ιδιωτικοποίηση που πλήττουν όλες τις κοινωνικές και άλλες υποδομές, είτε αναφερόμαστε στον κρατικό μηχανισμό, είτε αναφερόμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εδώ φάνηκε ξεκάθαρα ο ρόλος του Καποδίστρια Ι, ο ρόλος του Καποδίστρια ΙΙ που έρχεται μπροστά μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε αυτό που λέγαμε στις τοπικές εκλογές, ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός, ο οποίος οδηγεί στην εμπορευματοποίηση. Η κατάσταση πραγματικά είναι τραγική».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: «Μια τοπική οργάνωσή μας έκανε έναν κατάλογο με δεκαπέντε ανθρώπους, που ήταν σε μια κατάλληλη σωματική και φυσική κατάσταση, να πάνε να βοηθήσουν. Αποκαλύφθηκε ότι τα ντεπόζιτα που έπρεπε μονίμως να είναι γεμάτα νερό, κάποια ήταν άδεια και κάποια ήταν τρύπια. Και όταν η τοπική οργάνωση ζήτησε ότι, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να πάρουν μέτρα να γεμίσουν τα ντεπόζιτα - μιλάμε για περιοχή που έχει καεί παλιότερα και μπορεί να καεί ξανά - απάντησαν να πάτε να τα γεμίσετε εσείς. Αλλο πράγμα ο εθελοντισμός και άλλο πράγμα η υποκατάσταση της τοπικής και κρατικής ευθύνης. Αυτός είναι ο Καποδίστριας. Στερεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη στοιχειώδη υποδομή και την οδηγεί στην εμπορευματοποίηση».

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Μετά την εισήγηση, ακολούθησε συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

-- Κυρία Παπαρήγα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ επιμένουν στην ανάγκη σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Πώς βλέπετε εσείς το ενδεχόμενο και αν θα συμμετάσχετε;

-- «Εμείς δεν κάνουμε μεγάλο θόρυβο για ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αν γίνει το συμβούλιο θα πάμε. Είμαστε έτοιμοι μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά δεν περιμένουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, αν κρίνω από τις τοποθετήσεις των κομμάτων. Και δεν ξέρω και ακριβώς τι θα συζητήσουμε. Θα συζητήσουμε την κατάργηση αντισυνταγματικών νόμων; Γιατί τώρα εμείς να πάμε και να αποφασίσουμε αν το καναντέρ μπορεί να πετάει εκεί ή αλλιώς δε νομίζω, να αντιμετωπίσουμε ας πούμε με τη σύσκεψη τις τρύπες του κρατικού μηχανισμού».

Τα περί «ασύμμετρης απειλής» στόχο έχουν το λαϊκό κίνημα

-- Ακούσαμε χτες τον κύριο Πολύδωρα να μιλάει περί ασύμμετρης απειλής και να ρίχνει τις ευθύνες εμμέσως στον κύριο Κόη, διευκρινίζοντας βεβαίως ότι είναι δική του επιλογή, αλλά μας έδωσε να καταλάβουμε ότι είναι υπό προθεσμία ο κύριος Κόης. Ενα σχόλιο παρακαλώ.

-- «Εγώ θα σταθώ στο "ασύμμετρες απειλές" γιατί για τα άλλα, δεν κατάλαβα τον κύριο Πολύδωρα, τι ακριβώς έλεγε και δεν μπορώ να τον ερμηνεύσω. Εδωπέρα υπάρχει ολόκληρο πρόβλημα πολιτικής της κυβέρνησης, πρόβλημα κατάστασης του κρατικού μηχανισμού. Τώρα εσωτερικά πώς κατανέμονται οι ευθύνες, εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν είναι αυτή η αποστολή μας.

Για τις ασύμμετρες απειλές σας είπα. Οτι η κυβέρνηση, όχι τυχαία, χρησιμοποιεί αυτό το νεοταξικό ιμπεριαλιστικό δόγμα, με το οποίο όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης χτυπούν, θα το πω καθαρά, το χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν λαϊκά κινήματα, για να κλείσουν στόματα και σε καμία περίπτωση δε στρατευόμαστε με αυτήν την ιστορία. Οποιο κι αν είναι το σχέδιο. Δεν ξέρω τι πληροφορίες έχει η κυβέρνηση και όποιοι κι αν είναι μέσα στο σχέδιο, είναι γέννημα - θρέμμα του συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος».

-- Το ΚΚΕ σκοπεύει να συνεισφέρει στους πληγέντες από τον οικονομικό του προϋπολογισμό;

-- «Εχουμε κάνει μια συζήτηση στο ΠΓ αλλά θα μου επιτρέψετε να μην κοινοποιήσω το αποτέλεσμά της με την εξής έννοια: Διαμορφώνεται μια λίστα. Μέσα εκεί μπαίνουν ένοχοι, οι οποίοι καταβάλλουν δωρεές. Δεν ξέρω, δε μας αρέσει αυτό. Είναι και προεκλογική περίοδος. Ωστόσο, κατανοούμε και με ευαισθησία και εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει ένας κόσμος που υποφέρει».

Οι πυρκαγιές οδηγούν στην αλλαγή της χρήσης γης

-- Σας ακούσαμε, Κα Παπαρήγα, να λέτε ότι οι φωτιές ευνοούν τα μεγάλα επιχειρηματικά οικονομικά συμφέροντα. Εννοείτε ότι αυτό το οργανωμένο σχέδιο, για το οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση, αλλά και εσείς αναφέρατε χτες, έχει σχέση περισσότερο με αυτήν την εκτίμηση, παρά με τη λογική εκτίμηση ότι πρόκειται για απλούς οικοπεδοφάγους;

-- «Δεν ξέρω ποιοι είναι οι απλοί και οι άλλοι. Αυτό που στην Ελλάδα γνωρίζουμε απ' όλη την ιστορία, είναι ότι όταν μπαίνει η φωτιά κερδίζουν αυτοί που θέλουν να αλλάξουν τη χρήση γης. Αυτό είναι φανερό. Τώρα, αν οι ίδιοι τη βάζουν ή την αξιοποιούν εκ των υστέρων ή όλα μαζί δεν ξέρω. Δεν μπορώ να πω, αν το οργανωμένο σχέδιο ήταν από την αρχή οργανωμένο ή αξιοποιήθηκε στην πορεία. Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε, ούτε να μετατραπούμε σε αστυνομικούς. Εμείς, πάντως, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πυρκαγιές οδηγούν στην αλλαγή της χρήσης γης. Και όταν έχουμε μια πολιτική που ενδιαφέρεται π.χ. ορισμένα προϊόντα να συρρικνωθούν ή ακόμα και να σταματήσει η παραγωγή τους, όταν σε αγροτικές περιοχές προβάλλεται ο τουρισμός ως ανάπτυξη, τότε και εκ των υστέρων επιχειρηματικοί όμιλοι θα αξιοποιήσουν αυτήν την κατάσταση.

Και, τέλος, υπάρχει αυτό το μεγάλο γεγονός: Δασοπροστασία, πυροπροστασία, διασφάλιση του νερού, του καθαρού νερού - είδατε τι γίνεται στη Βοιωτία, πίνουν χρώμιο οι άνθρωποι - αντισεισμική θωράκιση. Ολα αυτά τα πράγματα πάσχουν κι από σύγχρονη υποδομή. Εδώ, επίσης, έχουμε εποχικό προσωπικό σε αυτά τα ζητήματα. Το αναφέρουμε και στην ανακοίνωση του ΠΓ: Στη Βουλή θέσαμε έγκαιρα το θέμα αυτό και μας είπαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ένα σύγχρονο σύστημα δασοπροστασίας. Επομένως, εδώ υπάρχει πολιτική επιλογή: Πού υπάρχουν χρήματα και πού δεν υπάρχουν.

Και η επιλογή είναι καθαρά πολιτική, είναι ταξική. Υπάρχουν χρήματα για το κεφάλαιο που επενδύει σε ξενοδοχεία και δεν υπάρχουν χρήματα για μόνιμο προσωπικό. Τώρα τι να συζητάμε; Αυτό γιατί να μην οδηγήσει σε ένα οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης αυτής της πολιτικής; Στη Βουλή μάς απάντησαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Η πολιτική που λέει ότι δεν αντέχει η οικονομία ό,τι συμφέρει το λαό, είναι εμπρηστική έτσι κι αλλιώς».

Να τιμωρηθούν τα κόμματα που ευθύνονται

-- Εκτιμάει το ΚΚΕ ότι οι πυρκαγιές θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα;

-- «Εμείς θεωρούμε ότι οι πυρκαγιές, η εμπορευματοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της γης, βεβαίως είναι κριτήρια ψήφου. Και να ξεκαθαρίσουμε: Δεν πρέπει η τραγωδία αυτής της πυρκαγιάς με τους τόσους νεκρούς και ο καπνός που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και που τον αναπνέουμε κιόλας, δεν πρέπει επίσης να παραμερίσει μια σειρά άλλα προβλήματα που απασχολούν όπως της Παιδείας, της Υγείας, τα ειδικά προβλήματα της νεολαίας, των γυναικών, όλα τα προβλήματα πρέπει να "μπουν" στην κάλπη.

Και αυτό το πρόβλημα, αλλά και όλα τα άλλα. Δε θεωρούμε ότι πρέπει να τα παραμερίσουν και να μείνει μόνο αυτό το ζήτημα. Και μάλιστα να μείνει το ζήτημα της πυρκαγιάς, με έναν εξαιρετικά υποκριτικό τρόπο για να αναπαράγεται ο δικομματισμός και η δικομματική εναλλαγή με πολύ μεγάλη άνεση. Βεβαίως, πρέπει να τιμωρηθούν τα κόμματα που ευθύνονται. Κι αυτό το λέγαμε και θα το λέγαμε κι αν δε γίνονταν οι πυρκαγιές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ