Τρίτη 28 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν αναγκάζονται να πουν τη μισή αλήθεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Το Σάββατο και ενώ στις πυρκαγιές χάνονταν ανθρώπινες ζωές, ο δήμαρχος της Αθήνας και κορυφαίο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης Ν. Κακλαμάνης ρωτήθηκε σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό. «Κύριε δήμαρχε», πώς σήμερα επικρατεί αυτή η κατάσταση όταν το 2004 παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν με «επιτυχία». Και απάντησε: Καμιά ελληνική κυβέρνηση και κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί σε ετήσια βάση να ανταποκριθεί σε εκείνες τις συνθήκες. Πίσω από αυτή τη φράση του Ν. Κακλαμάνη κρύβεται η μισή αλήθεια. Οταν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού αποφασίσουν να δώσουν τα αναγκαία χρήματα και να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό, ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία... Συγχρόνως, βέβαια, ο ίδιος φρόντισε να κρύψει την άλλη μισή αλήθεια, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνεται αυτή η κινητοποίηση κάθε χρόνο...

Οταν η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε μέσα σε 3,5 χρόνια τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου κατά 10%, όπως εξάλλου δεσμευόταν και το ΠΑΣΟΚ ότι θα κάνει αν γίνει κυβέρνηση, μετά κατέφυγε στη γνωστή δικομματική πολιτική των περικοπών των κοινωνικών δαπανών και του προσωπικού στις δημόσιες περιουσίες άρα και στην πυροσβεστική υπηρεσία... Αυτή είναι η εγκληματική τους πολιτική που στο όνομα της υπεράσπισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου αδιαφορούν πλήρως ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή.

Να μη «σβήσει» η αγροτιά

Αν για τους πυρόπληκτους αγρότες δε ληφθούν άμεσα και γενναία μέτρα, δε δοθούν πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, του αγροτικού και ζωικού κεφαλαίου και δεν υπάρξει στήριξη του εισοδήματός τους για τα επόμενα χρόνια, τότε τα χωριά που κάηκαν θα ερημώσουν μια ώρα αρχύτερα και η αγροτική παραγωγή θα σβήσει πλήρως.

Στις δυσμενείς συνθήκες που έχει διαμορφώσει η νέα ΚΑΠ, εξωθώντας τους μικρομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα, τι θα γίνει τώρα που κάηκαν οι καλλιέργειές τους, τα δέντρα τους, το βιος τους, τα σπίτια τους... Θα εξαναγκαστούν να φύγουν και να πουλήσουν τα χωράφια τους κοψοχρονιά. Και αυτά θα τα μαζέψουν προφανώς οι έχοντες χρήμα και κεφάλαια, είτε είναι μεγαλοαγρότες, είτε διάφοροι άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες... Γιατί, για παράδειγμα, αν ένα ελαιόδεντρο θέλει πάνω από 10 χρόνια για να καρπίσει, πώς θα ζήσει ένας ελαιοπαραγωγός και τι κουράγιο να κάνει για να αρχίσει να ξαναπαράγει, με τις εξευτελιστικές τιμές που έχουν διαμορφώσει η ΚΑΠ και ο ΠΟΕ;... Το ίδιο ισχύει και για τους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου και όλους τους αγρότες που επλήγησαν από τις φωτιές, αυτού του καλοκαιριού.

Υποσχέσεις... εκ Βρυξελλών

Την ώρα που οι πύρινες φλόγες συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλες περιοχές της Ελλάδας, το διευθυντήριο των Βρυξελλών, περιοριζόταν σε υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε προχτές η εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιου για οικονομικά θέματα Επιτρόπου, η ΕΕ θα διαθέσει - εφόσον το ζητήσει η Ελλάδα - πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ναι, καλά διαβάσατε. Εφόσον το ζητήσει η κυβέρνηση, η ΕΕ θα διαθέσει στην Ελλάδα - μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών - κάποια κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Βεβαίως και η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες, για να δοθεί ενίσχυση από τις Βρυξέλλες, αλλά στην ΕΕ, όταν είναι να δώσουν στους επιχειρηματίες είναι απλόχεροι και γρήγοροι. Οταν, όμως, πρόκειται για πληγές των λαϊκών νοικοκυριών, που έτσι κι αλλιώς τις δημιουργεί η πολιτική τους, είναι τσιγκούνηδες, σπαγκοραμμένοι. Οσο για τη διάθεση πόρων μετά την κατάσβεση, αντί άλλου σχολίου, εδώ ισχύει η γνωστή ρήση «εδώ ο κόσμος καίγεται κι αυτοί... χτενίζονται»!

Η πολιτιστική κληρονομιά και ... τα μεγάλα δέντρα

Αν η Αρχαία Ολυμπία, η «βιτρίνα» της πολιτιστικής κληρονομιάς, έπαθε τέτοια καταστροφή, τότε τι πρέπει να περιμένει ο λαός για τα πιο «ταπεινά» μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους; Θα προχωρήσει η κυβέρνηση έστω και τώρα σε ουσιαστική επάνδρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε πραγματική υποστήριξή της με υλικοτεχνική υποδομή για την πραγματική ανάδειξη και προστασία όλου του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας και όχι μόνο αυτού που φέρνει εισιτήρια και βρίσκεται στο ενδιαφέρον του κεφαλαίου; Θα μονιμοποιηθεί και θα λυθούν τα χρόνια προβλήματα του προσωπικού φύλαξής τους; Θα σταματήσει η εργασιακή «γαλέρα» των συμβασιούχων, τους οποίους όλες οι κυβερνήσεις τους «ευχαριστούν» όταν έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, μεγάλα έργα και πυρκαγιές και τους στέλνουν τα ΜΑΤ όταν ζητάνε μόνιμη δουλιά;

Ρητορικά τα ερωτήματα. Αλλωστε, το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού για την Ολυμπία είναι η ...φύτευση μεγάλων δέντρων για να στήσουμε πάλι τη «βιτρίνα»...

Η τιμωρία των ενόχων

Η ασύλληπτη τραγωδία που ζουν τούτες τις μέρες οι άνθρωποι του μόχθου στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, σε όλη την Ελλάδα, μόνο ένας τρόπος υπάρχει να μη συμβεί ποτέ ξανά. Αν πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους και της γης στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που είναι αυτοί, που όπως σε κάθε καταστροφή, υφίστανται τις τραγικές συνέπειες. Αν αποτελέσει αυτή η τραγωδία πηγή πολύτιμων διδαγμάτων τέτοιων που να αποσοβήσουν τον κίνδυνο μελλοντικής επανάληψής της, με αυτή ή άλλη μορφή.

Ο καπνός που σκεπάζει τη χώρα μας δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες αυτών που δεκαετίες τώρα από τη θέση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφαρμόζουν μια πολιτική εμπρηστική για τα δάση και τη γη, αλλά και για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στη δουλιά, στην παιδεία και την υγεία, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Οσο ο λαός τους επιτρέπει να συνεχίζουν να την εφαρμόζουν θα μετράει «καμένα», κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οσοι από την οργή τους κινούμενοι μιλούν για αποχή από τις εκλογές ή ότι θα ρίξουν στην κάλπη λευκό ή άκυρο, νομίζοντας πως θα τιμωρήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τους υπαίτιους και αυτής της καταστροφής, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια τέτοια επιλογή δεν τους θίγει ούτε κατ' ελάχιστο, απεναντίας τους ευνοεί. Αυτή η επιλογή δεν οδηγεί πουθενά. Δεν ανοίγει κανένα δρόμο. Επιτρέπει στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουν την εμπρηστική τους πολιτική. Γιατί αποχή, λευκό ή άκυρο, όσο και αν φαίνεται πως εκφράζει διαμαρτυρία, αυτή η διαμαρτυρία είναι τυφλή.

Τώρα χρειάζεται απόφαση. Απόφαση για μαχητική διεκδίκηση άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης των συνεπειών των πυρκαγιών. Απόφαση να πάρει ο λαός τη ζωή και την προστασία του τόπου στα δικά του χέρια. Να αφαιρέσει από τα χέρια του δικομματισμού την εξουσιοδότηση να παραδίδει στην πυρά όσα ανήκουν στον λαό και στα παιδιά του. Η δικαιολογημένη πέρα για πέρα οργή και αγανάκτηση, μπορεί να βρει διέξοδο με συμμετοχή στις εκλογές και ψήφο καταδίκης όσων φέρουν τις πολιτικές ευθύνες για την παράδοση της γης, του συνόλου των δικαιωμάτων του λαού, σαν «έδεσμα» σε αδηφάγες κερδοσκοπικές ορέξεις. Την ώρα της κάλπης να πρυτανεύσει η ανάγκη προστασίας της ζωής και της γης. Αλλά δε φτάνει μόνο αυτό.

Η πραγματική ψήφος - χαστούκι στο δικομματισμό και στα συμφέροντα που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί, για να είναι η μόνη που ανταποκρίνεται ακόμα και σ' αυτό το στοιχειώδες ένστικτο επιβίωσης των ανθρώπων του μόχθου, πρέπει να εκφραστεί με ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Είναι η μόνη χρήσιμη επιλογή. Για το παρόν και το μέλλον. Είναι η μόνη ψήφος που στέλνει σαφέστατο μήνυμα στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς όλων των εγκλημάτων που έχουν συντελεστεί σε βάρος του λαού. Το μήνυμα πως ήρθε η ώρα της τιμωρίας τους. Η ώρα της λαϊκής αγωνιστικής ανάτασης που μπορεί να δρομολογήσει, με ένα ισχυρό ΚΚΕ, μια άλλη, φιλολαϊκή πορεία. Ας μην πνίξει ο λαός την οργή του στο λευκό, στο άκυρο ή στην αποχή, να την κάνει ποτάμι που θα πνίξει την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Το σχέδιο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ «οργανωμένο σχέδιο», κ. Καραμανλή. Μόνο που το έχουν οργανώσει εδώ και 30 χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας νόμους που επιτρέπουν την οικοπεδοποίηση και αδρανοποιούν την πολιτική προστασία. Απλά πράγματα.

Η Ελλάδα δεν έχει πέσει θύμα ούτε κάποιας ...διεθνούς οργάνωσης ανισόροπων εμπρηστών, ούτε στα δάση της Πελοποννήσου και της Εύβοιας ζουν ξωτικά και καλικάντζαροι που χαίρονται με την αποσταθεροποίηση του κράτους, ούτε ξεκίνησε καμία εισβολή εξωγήινων.

Στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει πάνω από όλα το κέρδος κι αυτοί που το απομυζούν. Και τα δέντρα που απλώς παράγουν οξυγόνο για να αναπνέουμε σε αυτούς φαίνονται σαν ανεκμετάλλευτη επενδυτική δυνατότητα.

Τα δάση, λοιπόν, παράγουν ευρώ μόνον όταν τα κάνουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ή οικόπεδα για πώληση. Ετσι, το πράγμα είναι ξεκάθαρο: Γη που δεν αγοράζεται και πουλιέται κανείς δεν κάνει σχέδια για να την κάψει.

Ομως, ούτε ο Κ. Καραμανλής, ούτε ο Γ. Παπανδρέου θέλουν να κάνουν κάτι γι' αυτό. Αλλες είναι οι δεσμεύσεις τους κι αυτές δεν τις «προσπερνάνε», ακόμη και αν καούμε όλοι.

Ξέρουν, όμως, ότι ο κάθε Ελληνας νιώθει εξοργισμένος και γι' αυτό ένας είναι ο στόχος τους: Να μπλοκάρουν την οργή του σε ένα διάδρομο με «μπλε» και «πράσινους» τοίχους που στο τέλος καραδοκεί μια αόριστη απειλή.

Μόνο που ξεχνούν ότι ο κόσμος ακόμη και όταν τσαντίζεται μπορεί να σκεφθεί και πρόκειται να το κάνει.

ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ να βλέπει ότι η χώρα είναι «ακυβέρνητη». Γιατί αυτό που δε θέλει να πει είναι ότι «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Και στο χάος των πυρκαγιών που μαίνονται αυτοί που χαίρονται είναι αυτοί που πραγματικά κυβερνούν είτε με Νεοδημοκράτες είτε με ΠΑΣΟΚους πρωθυπουργούς...


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για τον Αλέκο Αλαβάνο, μάλλον πρέπει να εξηγήσει, ακόμη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ, πώς γίνεται και δε «βλέπει» την οικοπεδοποίηση και την εκμετάλλευση της γης και ανέδειξε σε Νο 1 εχθρούς των δασών τους ...βοσκούς και τη ΔΕΗ. Κάτι μας λέει ότι θα δυσκολευτεί.

Ευρω-τρομοαλληλεγγύη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί η ΕΕ να μην έδειξε αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του πύρινου εφιάλτη, αλλά έσπευσε να στηρίξει την κυβέρνηση στην τρομο-θεωρία περί «ασύμμετρων απειλών». Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα εσωτερικών και δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, αναφερόμενος στις πυρκαγιές, μίλησε ήδη για εδαφική τρομοκρατία, ζητώντας τη λήψη μέτρων καταστολής! Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ansa», ο Φρατίνι αναφέρει ότι «οι πυρκαγιές και οι φλόγες αυτών των ημερών αποτελούν σημάδι μιας άλλης, νέας μορφής τρόμου που πλήττει την περιβαλλοντική μας κληρονομιά και κλείνει τον κύκλο μιας αλλόκοτης συμμαχίας: Aνάμεσα στις σκοτεινές και αρπακτικές ψυχές της οικοδομικής κερδοσκοπίας και σε αυτούς που σκοπεύουν να λυγίσουν, να γονατίσουν μια περιοχή, μια οικονομία, τραυματίζοντας το τοπίο με τρόπο ανεπανόρθωτο». Και συνέχισε με νόημα: «Είναι μια μορφή εδαφικής τρομοκρατίας απολύτως καινούρια: H οποία επομένως πρέπει να καταπολεμηθεί και να κατασταλεί με νέα όπλα και νομικά αποτρεπτικά μέσα». Ο Ευρωπαίος επίτροπος επιχειρεί να αναδείξει τις πυρκαγιές στις ασύμμετρες απειλές που αφορούν σε ολόκληρη την ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «η Γαλλία, η Ισπανία και τώρα η Ελλάδα γνωρίζουν αυτή τη νέα καταστροφή, αυτή την εδαφική τρομοκρατία που κρατά τώρα όλη τη Νότια Ευρώπη σε ομηρία». Τρομο-μέτρα λοιπόν καταστολής του λαϊκού κινήματος. Σαν έτοιμοι από καιρό εκεί στις Βρυξέλλες...

Συνεισφορά παρά τις ελλείψεις

«Οι Υπηρεσίες Υγείας, από την πρώτη στιγμή, άμεσα και συντονισμένα, (ήταν) παρούσες στους τόπους της καταστροφής, κοντά στους συνανθρώπους μας και τις μαχόμενες δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των πυρκαγιών στην Πελοπόννησο. Εφαρμόστηκε, όπως είπε ο υπουργός, το σχέδιο «Περσέας» στα νοσοκομεία Σπάρτης, Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων και τα δορυφορικά Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία των παραπάνω νοσοκομείων.

Κι όμως, τα τρία νοσοκομεία στο Νομό Ηλείας (Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων) υπήρξαν το υπόδειγμα για τη συγχώνευση νοσοκομείων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να επιτευχθεί η περιβόητη - κατά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο - «οικονομία κλίμακας» (βλέπε δηλώσεις του υπουργού Υγείας 18/7/2006 στη ΝΕΤ). Μάλιστα, συγκροτήθηκε και ειδική επιτροπή για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας.

Ως επιχείρημα για τη συγχώνευση των νοσοκομείων της Ηλείας, χρησιμοποιήθηκε η δυσλειτουργία τους λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές -τις οποίες, βέβαια, προκάλεσαν οι περιοριστικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και αντί να τα οργανώσουν πλήρως σε υποδομές και προσωπικό, ετοίμαζαν τη συγχώνευσή τους. Και ήρθε η ίδια η ζωή για μια ακόμη φορά να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα λειτουργίας τους.

Αλήθεια, τι έχουν να πουν τώρα εκείνοι οι σοφοί εμπνευστές των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων; Κι ευτυχώς που - στην περίπτωση της Ηλείας - δεν ίσχυσε, παρά την εγκατάλειψη των νοσοκομείων, η λαϊκή ρήση: «Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οργανωμένη δράση

Μέσα από τον κουρνιαχτό και τα αποκαΐδια που καπνίζουν σ' όλη τη χώρα, ξεπροβάλλει μια πολιτική αναγκαιότητα: Η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και η οργανωμένη δράση του για την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται στα δικαιώματά του, στη ζωή του. Το ότι βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένο σχέδιο, ανεξαρτήτως αν το σχέδιο αυτό υπήρξε εξ αρχής ή διαμορφώθηκε στην πορεία, πατώντας πάνω στη δασοκτόνα πολιτική και στην εμπορευματοποίηση της γης, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη οργανωμένης απάντησης για ουσιαστικά μέτρα υπέρ των πληγέντων, την προστασία των δασών και της γης από την εμπρηστική πολιτική. Οργανωμένης μαζικής πολιτικής δράσης που θα βάζει εμπόδια, θα ακυρώνει τις εμπρηστικές πολιτικές όλων των δικαιωμάτων του και θα κινείται στην κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων, ώστε να δεχτούν πλήγμα τα κόμματα εξουσίας, ν' ανοίξει ένα παράθυρο για θετική πορεία των πραγμάτων.

Οποιοι λοιπόν και αν είναι οι εμπρηστές, η δράση τους και το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούν, συνδέονται άμεσα με το έδαφος που έχουν στρώσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το καταστροφικό έργο των εμπρηστών, φέρνει στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο την ταξική βαρβαρότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Την πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων, της εγκατάλειψης της υπαίθρου και της εξαφάνισης του μικρού αγροτικού κλήρου, στο όνομα των «σύγχρονων μορφών ανάπτυξης», όπως αποκαλούν τις ελεγχόμενες από τα μονοπώλια καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας, τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της Ελλάδας σαν ένα προνομιούχο οικόπεδο και όλα αυτά με μοναδικό κριτήριο τα ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στο κεφάλαιο και τη συγκέντρωση του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια.

Αυτό το κράτος των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λύνει τα χέρια των εμπρηστών. Κοινές είναι οι ευθύνες και των δύο κομμάτων: Οι δασοκτόνοι νόμοι και οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Η πολιτική υποβάθμισης του περιβάλλοντος με την εγκατάλειψη των δασών που απομένουν στην τύχη τους. Η πολιτική που ανάγει σε θεό της ανάπτυξης την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου σε βουνά και παραλίες, που σαν κατακτητής παίρνει υπό τον έλεγχό του ολόκληρες περιοχές, οι οποίες προηγουμένως πρέπει να παραδοθούν «καθαρές» από οτιδήποτε το «ενοχλητικό».

Ενοχος είναι και η πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των εκπροσώπων των κομμάτων του συστήματος που διοικούν και που ως μηχανισμός του κράτους είναι μεσίτης ξεπουλήματος των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο, αδιαφορώντας για τα λαϊκά στρώματα και τα προβλήματά τους. Ετσι έμεινε απογυμνωμένη και ανίκανη να πάρει μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών. Ενοχες επίσης αποδείχτηκαν οι σοβαρές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών. Αποδείχτηκε ότι η πολιτική δασοπροστασίας είναι διάτρητη, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα ακόμα και τα διαθέσιμα μέσα, όπως και η αυτοθυσία του προσωπικού και των εθελοντών, σε πολλές περιπτώσεις να πέφτουν στο κενό.

Δράση λοιπόν, τώρα, στο μαζικό λαϊκό κίνημα για όλες τις ανάγκες, κοινωνικοπολιτική δράση για μια άλλη πολιτική, ενάντια στους εμπρηστές της ζωής των εργαζομένων, ενάντια στους εμπρηστές του μέλλοντος του ελληνικού λαού, που θέλουν να τον τρομοκρατήσουν με «ασύμμετρες απειλές». Πολιτική καταδίκη του δικομματισμού, αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, για πιο ισχυρό και οργανωμένο κίνημα αντεπίθεσης.

Υποκρισίας μεγαλείο...

«Γιατί οι πυρκαγιές; Γιατί να χαθούν ανθρώπινες ζωές; Γιατί οι καταστροφές των περιουσιών τους; Γιατί να χαθούν τα όμορφα δάση μας;». Αναρωτήθηκε την Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι έχει «το χρέος να πει την αλήθεια»... Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε «εγκληματική αμέλεια. Αμέλεια στη χρηματοδότηση της πρόληψης. Αμέλεια στην πρόσληψη πυροσβεστών. Αμέλεια στην εκπαίδευσή τους».

Την ίδια στιγμή που περιέγραφε με σαφήνεια τη διαχρονική πολιτική του δικομματισμού που οδήγησε στις σοβαρές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού στο επίπεδο της πρόληψης και της αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και αναγκών, ο Γ. Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος την πολιτική του «λιγότερου κράτους» που εμπορευματοποιεί τη γη και διαλύει στο όνομα του «μεγάλου κόστους» την Πυροσβεστική Υπηρεσία, απέδωσε τις «αιτίες» της τραγωδίας στη «βάναυση κομματικοποίηση και πελατειακή αντίληψη, την κομματικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας και πυρόσβεσης»...

Επειδή ακριβώς ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι την επομένη των εκλογών μια πιθανή «πράσινη» κυβέρνηση θα συνεχίσει να ιδιωτικοποιεί το δημόσιο πλούτο και στο όνομα της δήθεν «οικονομικής εξυγίανσης» θα συνεχίσει να υποχρηματοδοτεί τις υπηρεσίες πρόσληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, επέλεξε την ανώδυνη κριτική του «κομματικοποιημένου κράτους», το οποίο θα ...επανιδρύσει ο ίδιος, όπως είχε υποσχέθηκε και ο Κ. Καραμανλής πριν γίνει πρωθυπουργός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ