Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Η λογική του μικρότερου κακού εγκλωβίζει τους εργαζόμενους

Δεν έλειψε από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους η αναφορά στους «αριστερούς ψάλτες».

-- Κυρία Παπαρήγα, πριν από καιρό, από τη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου σας είχε πει και σας είχε κατηγορήσει ότι είστε ο αριστερός ψάλτης της δεξιάς. Κάτι τέτοιο, αν μου επιτρέπετε, κάνατε σήμερα για το Συνασπισμό αφήσατε να εννοηθεί, όχι βέβαια της δεξιάς, αλλά του ΠΑΣΟΚ.

-- «Νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει άλλον τρόπο να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που αισθάνονται προδομένοι από την πολιτική της ηγεσίας, παρά ακριβώς να επισείει αυτό το πράγμα: Οποιος κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ είναι με τη Νέα Δημοκρατία.

Και, αν θέλετε, αναπαράγει αυτή τη λογική. Κοιτάξτε να δείτε ή στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχετε άλλη λύση. Ακριβώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας - δεν είναι αθώα περιστερά η Νέα Δημοκρατία - ένα πράγμα δε θέλουν: Να φαίνεται στον ορίζοντα ότι υπάρχει άλλος δρόμος εξέλιξης υπέρ του λαού, άλλος δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, άλλη εξουσία. Θέλουν ακριβώς να υπάρχει ένας φραγμός, να διαλέγουν ανάμεσα στους δύο.

Αυτό το επιχείρημα του Γεωργίου Παπανδρέου αποδεικνύει, ας το πω, το λιγότερο ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Ας μας πει ποια θέση μας συμφέρει τη δεξιά πολιτική. Και ας μας πει ένα μέτρο που πήρε αυτός και η Νέα Δημοκρατία που έπληξαν την πλουτοκρατία, το μεγάλο κεφάλαιο, που φόβισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το ΝΑΤΟ. Ενα μέτρο. Ας μας πούνε ένα ή μισό μέτρο.


Τι θα πει δεξιά πολιτική; Δεξιά πολιτική σημαίνει υπηρετώ την πλουτοκρατία και την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, για να το πω πιο απλά. Αυτή είναι η δεξιά πολιτική.

Το κυριότερο είναι αυτό. Οτι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως ακόμα πιο ολοκληρωμένα η αστική τάξη της χώρας μας, να το πούμε καθαρά, θέλουν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι είτε θα πας με τον Αννα είτε με τον Καϊάφα δεν έχει καμία άλλη λύση. Και αυτή είναι η δύναμη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Εμείς δεν κρύβουμε. Ακριβώς η δική μας πολιτική είναι που αντιπροσωπεύει το μεγάλο κίνδυνο πριν απ' όλα για την αστική τάξη της χώρας. Μπορεί σήμερα να μη νιώθει τον άμεσο κίνδυνο πρακτικά. Τον νιώθει όμως. Στον προδομένο κόσμο του ΠΑΣΟΚ τι θα πει; Ψέμα, για να ολοκληρώσω τη φράση.

Για το Συνασπισμό να ξεκαθαρίσουμε. Δεν τον είπαμε εμείς ούτε αριστερό ούτε δεξιό ψάλτη του ΠΑΣΟΚ. Σας θυμίζω το εξής πράγμα: Ο Συνασπισμός όταν ξεκίνησε αυτή η άτυπη προεκλογική περίοδος διατύπωσε ένα σύνθημα, το οποίο φραστικά, ανεξάρτητα πώς εννοούσε το περιεχόμενο, ήταν ίδιο με το δικό μας.

Τι έλεγε δηλαδή; Ηττα του δικομματισμού και ενίσχυση του Συνασπισμού. Φυσιολογικό ήταν. Εμείς τι λέμε; Ηττα του δικομματισμού, μείωση του δικομματισμού, απώλειες και ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Αυτό ήταν το σύνθημα του Συνασπισμού. Στην πορεία άρχισε να το αλλάζει. Ξαναεπανήλθε σε αυτό το σύνθημα. Και βγαίνει τώρα μέσα στην προεκλογική περίοδο και λέει να ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία. Να χάσει ο δικομματισμός.

Αυτό οπωσδήποτε μεταφράζεται ότι κλίνει σε μια επιλογή υπέρ του ενός εκ των δύο. Αδυνατίζει το ενιαίο μέτωπο κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό είναι το θέμα. Κάποιο από τα δύο κόμματα θα έρθει πρώτο ή δεύτερο.

Αδυνατίζεις και αυτό το μέτωπο και πας στη λογική του μικρότερου κακού. Κάτι που βλάπτει το κίνημα. Εκεί του κάναμε κριτική. Διότι όσο διατηρείται το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, τότε, με συγχωρείτε, ο εγκλωβισμός θα είναι βέβαιος.

Η λογική του μικρότερου κακού, του σκαλοπατιού, του να δούμε και ας τους δοκιμάσουμε άλλη μια τετραετία, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, αυτό είναι το θέμα. Εκεί του κάναμε κριτική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ