Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Τι πρέπει να ξέρουμε για την ψηφοφορία

Ψηφίζουμε υποχρεωτικά στις 16 Σεπτέμβρη από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, οπότε και κλείνουν οι κάλπες. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ελληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Η αναγνώριση των ψηφοφόρων γίνεται με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο. Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν με υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, στην οποία δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμήμα.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους και σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στους καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.

Ψηφοφόροι που έχουν παραληφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να απευθυνθούν στο δήμο ή κοινότητα στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής, με το οποίο και θα ψηφίζουν. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να επιβεβαιώνει την εγγραφή τους σε αυτά.

Τα άτομα με αναπηρία εξυπηρετούνται πάντα κατά προτεραιότητα.

Οι Ελληνες ναυτικοί ψηφίζουν στο δήμο ή την κοινότητα που βρίσκεται το πλοίο την ημέρα των εκλογών με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου.

Με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν και οι κρατούμενοι που δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η ψηφοφορία μπορεί να παραταθεί κατά δύο ώρες το ανώτερο, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που δεν έχουν ψηφίσει.

Υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, από αυτήν εξαιρούνται: Οσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους. Οσοι την ημέρα της ψηφοφορίας θα βρίσκονται στο εξωτερικό ή δε θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας ή για λόγους υπηρεσιακών αναγκών.

Εκπτωση δικαιούνται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και έφοροι αυτών, καθώς και οι ψηφοφόροι που θα μετακινηθούν ακτοπλοϊκώς, με τα τρένα του ΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ ή τα αεροπλάνα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και έφοροι αυτών εξυπηρετούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά προτεραιότητα.

Πώς ψηφίζουμε

Σύμφωνα με το νόμο, οι 288 βουλευτικές έδρες κατανέμονται μεταξύ των 56 εκλογικών περιφερειών της χώρας. Οι υπόλοιπες 12 καλύπτονται από βουλευτές Επικρατείας.

Στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από ένας μέχρι τρεις βουλευτές, οι ψηφοφόροι βάζουν ένα σταυρό. Μέχρι δυο σταυρούς βάζουμε στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις έως επτά βουλευτές. Μέχρι τρεις σταυρούς στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ έως και δώδεκα βουλευτές. Τέλος, στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός ή ο πρόεδρος αυτοτελούς κόμματος ή ο αρχηγός συνασπισμού κομμάτων δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί προτίμησης το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται. Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται θεωρείται έγκυρο χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν κανένας σταυρός προτίμησης. Αν, όμως, περιέχει τέσσερις σταυρούς, από τους οποίους ο ένας έχει τεθεί δίπλα σε όνομα υποψηφίου που δε σταυροδοτείται (αρχηγό κόμματος κλπ.), λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι τρεις σταυροί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ