Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Παράνομοι» προς υπερεκμετάλλευση

Ενα ατέλειωτο κυνηγητό η ζωή τους, με το θάνατο, τη φυλάκιση και τον ξυλοδαρμό να παραμονεύει σε κάθε τους βήμα. Φεύγουν από τη χώρα τους με μια γερή κλοτσιά και η χώρα «υποδοχής» τούς περιμένει με το βούρδουλα στο χέρι. Κοινός παρονομαστής: Η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο άδικος χαμός του Νιγηριανού μετανάστη στη Θεσσαλονίκη, πέρα από θλίψη, προκαλεί και οργή. Αναδεικνύει τη δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες, που αναγκάζονται να ζουν χωρίς τη θέλησή τους σε καθεστώς παρανομίας και τρομοκρατίας, προκειμένου υποταγμένοι και φοβισμένοι να προσφέρουν φτηνότατα την εργατική τους δύναμη.

Ξεριζώνονται από τον τόπο τους παρά τη θέλησή τους και στη συνέχεια βαφτίζονται «παράνομοι» από τους μεγαλύτερους λήσταρχους της Γης: Το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές. Φεύγουν από την πατρίδα τους «κυνηγημένοι» από τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο, εξαιτίας της εγκληματικής δράσης του κεφαλαίου, το οποίο κηρύσσει πολέμους, ξαναμοιράζει τις αγορές ανά τον κόσμο για να «βάλει στο χέρι» τις ενεργειακές πηγές, καταληστεύει τον επίγειο και υπόγειο πλούτο ολόκληρων ηπείρων, «ξεζουμίζει» λαούς, βάζει μικρά παιδιά να δουλεύουν για λογαριασμό του.

Οι οικονομικοί μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα - όσοι καταφέρουν να φτάσουν τελικά - με την ελπίδα ότι θα εργαστούν και θα ζήσουν αξιοπρεπώς. Ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Αντ' αυτού, βιώνουν, όπως και στη χώρα τους, την τρομοκρατία, την παρανομία, την εξαθλίωση, τη βαθιά εκμετάλλευση. Στον αγώνα για το μεροκάματο φτάνουν να δίνουν και τη ζωή τους. Η πολύχρονη ταλαιπωρία για να πάρουν την πολυπόθητη κάρτα παραμονής, οι περίπλοκες και δαπανηρές διαδικασίες, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτει τις προθέσεις του ιμπεριαλισμού γι' αυτό το κομμάτι της εργατικής τάξης: Να τους κρατά συνειδητά ομήρους, χωρίς δικαιώματα, να μπορεί να στέλνει φτηνούς και πειθαρχημένους εργάτες, όπου χρειάζεται το κεφάλαιο, για να αυξάνει την κερδοφορία του.

Πίσω από αυτή την κατάσταση, ξεπροβάλλει η διέξοδος. Αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την κοινή και οργανωμένη αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Δεν μπορεί παρά να είναι πάλη, όχι απλά για μονιμοποίηση όλων των μεταναστών, αλλά για ξερίζωμα των αιτιών που ευθύνονται για τη μετανάστευση. Δηλαδή, κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και το χτίσιμο μιας κοινωνίας όπου ο άνθρωπος δε θα θεωρείται «εμπόρευμα», εργαλείο πλουτισμού. Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση στο σωματείο, στην πάλη για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στη γειτονιά, στην απειθαρχία στην αντιλαϊκή πολιτική.

Το ΚΚΕ δεν έχει πάψει στιγμή να αναδεικνύει τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων από όποια χώρα κι αν προέρχονται και να καλεί Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να συστρατευθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να ορθώσουν ανάστημα στο σύγχρονο δουλέμπορο, τον ιμπεριαλισμό.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ