Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Δε θέλουμε καμία πρόσθετη απόδειξη για το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ για να έχουμε γνώμη

Στη συζήτηση τέθηκε και η εξέλιξη στο πόρισμα Ζορμπά.

-- Κυρία Παπαρήγα, θεωρείτε ότι οι εκλογές θα έπρεπε να προκηρυχτούν μερικές βδομάδες αργότερα, ώστε να προλάβει ο κ. Ζορμπάς να καταθέσει στη Βουλή, ή δε σας αφορά, επειδή είναι συνυφασμένος ο καπιταλισμός με σκάνδαλα και με την ομογενοποίηση που κάνετε των δύο κομμάτων, δεν υπάρχουν ειδικές ευθύνες στο θέμα αυτό;

-- «Εμείς, όπως ξέρετε, είμαστε το Κόμμα εκείνο που δε θέταμε το ζήτημα να γίνουν πρόωρες εκλογές. Δε βάλαμε ποτέ κανένα θέμα. Εμείς λέγαμε το θέμα είναι τι θα βγάλει η κάλπη.

Το πόρισμα Ζορμπά βεβαίως μας ενδιαφέρει και μάλιστα ζητήσαμε να κατατεθεί στην Επιτροπή της Βουλής, ξεπερνώντας και τα όποια νομικά, νομοτυπικά εμπόδια υπάρχουν και είχαμε σηκώσει τα μανίκια σε αυτό το θέμα. Βεβαίως, μας ενδιαφέρει.

Θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία και να καταδειχτούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και το συνολικότερο πρόβλημα του Ασφαλιστικού. Γιατί να μην ενδιαφερόμαστε το θέμα να συζητηθεί στη Βουλή; Εμείς, μάλιστα, δεν έχουμε κανένα λόγο, θα ήταν για μας μια ευκαιρία και για το λαό να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.

Ομως, με συγχωρείτε, δεν μπορούμε 20 μέρες πριν τις εκλογές να συζητάμε αν έπρεπε οι εκλογές να γίνουν το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη. Αυτό το κάνουν όσοι δε θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους - αν και για μας είναι ανοιχτά - αλλά εν πάση περιπτώσει να συγκεντρώσουν την προσοχή στο συνολικό πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και θέλουν να πιαστούν από το α ή β ζήτημα.

Εχει πολιτικές ευθύνες η Νέα Δημοκρατία στο συγκεκριμένο; Μα είναι δυνατό να μην έχει; Επί των ημερών της έγινε. Ο,τι γίνεται επί των ημερών ενός κόμματος σε βάρος του λαού, έχει ακέραιες τις ευθύνες. Τι σημασία έχει αν και το προηγούμενο κόμμα έκανε το α ή το β σχετικό και ανάλογο; Βεβαίως έχει ευθύνες. Ο,τι έγινε επί των ημερών της ισχύει. Αυτό όμως δε σημαίνει - και να το ξεκαθαρίσω - ότι στις εκλογές κρίνεται μόνο η απερχόμενη κυβέρνηση.

Πρώτα - πρώτα, η απερχόμενη κυβέρνηση διακηρύσσει μια τάξη πραγμάτων που βρήκε πριν. Δεύτερον, υπάρχει διαδοχικότητα στην πολιτική των κυβερνήσεων. Και, τέλος, υπάρχουν δύο κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση του τόπου. Θα μιλάμε μόνο για το απερχόμενο; Για να πάμε στο 2004. Τι λέγαμε για τη Νέα Δημοκρατία; Το ίδιο σύνθημα είχαμε. Αυτό λέγαμε. Αδιαφορήστε ποιο θα έρθει πρώτο ή δεύτερο. Καταψηφίστε και τους δύο. Καλό θα ήταν να ξέραμε τι λέει το πόρισμα Ζορμπά και να μη μένουμε στις διαρροές.

Αλλά για να τελειώσω, έχουμε δει - με συγχωρείτε - σημεία και τέρατα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα περιμένουμε να μαζέψουμε επιχειρήματα για τη Νέα Δημοκρατία απ' το πόρισμα Ζορμπά; Ακούω μάλιστα λέει, "να καταθέσει τον προϋπολογισμό". Γιατί, δεν είδαμε τι προϋπολογισμούς κατέθεσε; Καλύτερο θα κάνει τώρα; Χειρότερο θα κάνει. Αμα δείτε τα προγράμματα, θα κάνει χειρότερο.

Δηλαδή, τι ανάγκη έχουμε ή να ρωτήσουμε τη Νέα Δημοκρατία τι λέει για το πόρισμα Αναλυτή; Ο Αναλυτής την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και των βιομηχάνων υλοποιεί. Να σας πω κάτι; Δε θέλουμε καμία πρόσθετη απόδειξη, ούτε για το ΠΑΣΟΚ, ούτε για τη Νέα Δημοκρατία για να έχουμε γνώμη.

Και σε τελευταία ανάλυση, ας μη μεγεθύνουμε την αξία της προεκλογικής περιόδου. Εχει την αξία της, αλλά η κρίση απέναντι στα κόμματα πρέπει να διαμορφώνεται σε μια πολύ ευρύτερη περίοδο και όχι την τελευταία στιγμή. Αυτοί που έχουν υποφέρει και απ' τα δύο κόμματα πρέπει να σκεφτούν τι θα ψηφίσουν. Και που δεν έχουν σκεφτεί ή μέχρι τώρα δεν έκαναν άλλη επιλογή, παρά ένα απ' τα δύο κόμματα.

Είναι αποπροσανατολισμός όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται. Δηλαδή, με συγχωρείτε για να ολοκληρώσω, εάν ανοίγαμε το θέμα συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση προεκλογικά, θα ξεκαθαρίζαμε τα ζητήματα; Δεν ξέρουμε τι έκανε το ΠΑΣΟΚ με το νόμο Ρέππα και η Νέα Δημοκρατία με τον προηγούμενο νόμο Σιούφα, με τον καινούργιο κ.λπ;

Και τέλος, να θυμίσω αυτό που πρωτοσέλιδα το έχουμε βάλει. Μέσα στη θερινή περίοδο μέσα σε ένα μήνα, 11 από τα 13 νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας τα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία αυτών δεν αφορούσε δευτερεύοντα ζητήματα, αλλά παροχές στο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ