Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στην προσφορά του ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα

Γιατί στο ΚΚΕ οι απογοητευμένοι από το δικομματισμό και όχι κάπου αλλού; Το ερώτημα ξανατέθηκε στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

- Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Γιατί ένας ψηφοφόρος ο οποίος είναι απογοητευμένος από το δικομματισμό να ψηφίσει το ΚΚΕ και όχι μια σειρά άλλων κομμάτων όπως ο Συνασπισμός, ο ΛΑ.Ο.Σ., η Δημοκρατική Αναγέννηση, που επίσης ζητούν ψήφο διαμαρτυρίας; Γιατί εσάς;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Γιατί να ψηφίσει το ΚΚΕ; Γι' αυτό που έχει γνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα την κρίσιμη 17ετία.

Ενα παράδειγμα: Συνθήκη του Μάαστριχτ. Θυμάστε, όλη η Ευρώπη χόρευε. Εμείς λέγαμε "χορεύετε το χορό του Ζαλόγγου". Σήμερα ποιος υπερασπίζεται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Κι όμως στην Ελλάδα υπήρχαν κόμματα που την ψήφισαν και συνεχίζουν να την υπερασπίζονται.

Δεύτερον, να πάρουμε το θέμα της μερικής απασχόλησης. Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τη μερική μορφή απασχόλησης τα ψήφισαν όλα τα κόμματα στη Βουλή και ο Συνασπισμός και ό,τι κόμματα υπήρχαν τότε. Τα ψήφισαν.

Τον "Καποδίστρια" και δεν αναφέρομαι καθόλου στις τοπικές αντιθέσεις, αν ο δικός μου δήμος ή το δικό μου χωριό θα είναι η έδρα του δήμου ή όχι. Αυτά είναι μια λογική αντίδραση και αντίσταση, αλλά κυρίως γιατί θα γίνει ο καινούριος και δεν έχει να κάνει με μια φιλολαϊκή πολιτική, έχει να κάνει με το αντίθετο.

Οι ιδιωτικοποιήσεις. Είμαστε εμείς που λέγαμε "ούτε μια μετοχή στους ιδιώτες", ήταν ο Συνασπισμός που έλεγε "να μην είμαστε δογματικοί, σημασία δεν έχει η ιδιοκτησία μιας επιχείρησης, σημασία έχει το πώς θα λειτουργεί". Ξεκαθαρίζοντας ότι και η κρατική επιχείρηση δεν ήταν το ιδανικό μας, αλλά βλέπαμε ότι δε γινόταν μια πολιτική αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρατικής καπιταλιστικής επιχείρησης, αλλά ακριβώς μια πορεία επιδείνωσης.

Βέβαια, πάρτε το θέμα της Υγείας και της Παιδείας. Δεν αρκεί να λες "δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία", όταν αυτή είναι ενταγμένη μέσα στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς.

΄Η πάρτε το θέμα του πολέμου. Τι έλεγε ο Συνασπισμός στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας; "Οχι στον πόλεμο, όχι στην εθνοκάθαρση". Τι έλεγε στο Ιράκ; Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει μια ολοκληρωμένη, συνεπή πολιτική πριν αυτή εξαγγελθεί και με αυτή τη σταθερότητα την αντιπαλεύει.

Ο Συνασπισμός είναι ασυνεπής τουλάχιστον σε αυτά που λέει το λιγότερο, για να μην πω ότι είναι μάλλον ασυνεπής σε αυτά που πιστεύει.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. Γιατί να το ψηφίσουν; Ποιο είναι το προοδευτικό στοιχείο στην πολιτική του; Πέστε μου, ποιο είναι το προοδευτικό στοιχείο στην πολιτική του; Είναι ένα αντιδραστικό κόμμα, το οποίο ακριβώς ψαρεύει στα θολά νερά κι έχει και ίσως γενικότερους σχεδιασμούς ή είναι ενταγμένο σε γενικότερους σχεδιασμούς. Αν θέλετε, είναι κι ένας άγνωστος Χ αυτό το κόμμα με μια έννοια. Αυτή είναι η θέση μας.

Δεν υπάρχει σύγκριση, δηλαδή, ανάμεσα στην προσφορά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με τα άλλα κόμματα, χωρίς να υποτιμούμε ότι μπορεί στο ένα ζήτημα, στο α ή στο β ή στο γ να έπαιρναν μια σωστή θέση. Δεν κρίνεται το θέμα περιπτωσιακά, κρίνεται η γενική γραμμή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ