Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ 2007
Για τα αποθεματικά

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ερίζουν προκλητικά για το ποιος με ποιον αποτελεσματικό τρόπο αξιοποίησε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους, αποκρύβοντας ότι και οι δύο, με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις από τη δεκαετία του '60 ακόμα, έριξαν τα αποθεματικά στον τζόγο, με μόνο στόχο να κερδοσκοπήσει το κεφάλαιο από την αξιοποίησή τους. Μέσα σ' ένα τέτοιο πλαίσιο αναπτύχθηκε και το σκάνδαλο με τα λεγόμενα δομημένα ομόλογα, το οποίο επανέρχεται προεκλογικά για λόγους εντυπωσιασμού, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τις προθέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Με την πολιτική που εφάρμοσαν και τους νόμους που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μόνον για την περίοδο 1951-1975, οι απώλειες στα αποθεματικά των Ταμείων υπολογίζονται σε 58 δισ. ευρώ. Στη δεκαετία του 1990 αρχικά με το νόμο 2076/1992 επί κυβέρνησης ΝΔ δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο.

Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε με το νόμο 2676/1999 του ΠΑΣΟΚ σε 23%, ενώ με μια σειρά άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τελευταία αυτή της ΝΔ πριν από λίγο καιρό, διευρύνθηκε το τζογάρισμα των αποθεματικών και διευκολύνθηκε η ανάμειξη των τραπεζών στη «διαχείριση» των αποθεματικών. Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ ήταν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002. Ταυτόχρονα, οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία, λόγω μη καταβολής της τριμερούς χρηματοδότησης, έφθασαν, μέχρι το 2002 που άλλαξε το σύστημα, τα 2 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, το ΚΚΕ αποκάλυψε τους πραγματικούς ενόχους για τη διαχρονική ληστεία. Απαίτησε την επιστροφή όσων έκλεψαν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις, καλώντας σε πάλη για αναβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών. Με πρόταση νόμου που κατέθεσε τον περασμένο Μάη, και την οποία απέρριψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ απαιτούσε:

1. Επιστροφή των απωλειών από το 1950 έως σήμερα.

2. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τοποθέτηση σε τίτλους του Δημοσίου με εγγυημένη απόδοση που θα υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό και με επιτόκιο που το ύψος του θα είναι στο ανώτατο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου, χωρίς μεσολάβηση τρίτων.

3. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με αντίστοιχη μείωση κατά 5 χρόνια όταν εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

4. Πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9.000 ενσήμων. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες ασφάλισης. Σύνταξη στο 80% των αποδοχών του τελευταίου μήνα. Βάση για τον κατώτατο μισθό είναι τα 1.300 ευρώ που οδηγούν σε σύνταξη 1.050.

5. Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους. Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μείωσης της συμμετοχής. Η προοπτική να είναι η κατάργηση αυτής της συμμετοχής.

6. Απαλλαγή των εργαζομένων και των συνταξιούχων από την εισφορά στον κλάδο Υγείας και Πρόνοιας. Ο τομέας αυτός να είναι αποκλειστικά δημόσιος με κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ