Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Την παρέμβαση των ΗΠΑ ζήτησε ο Αλβανός πρωθυπουργός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΙΡΑΝΑ.-

Την παρέμβαση των ΗΠΑ στο «θέμα» του Μαυροβουνίου ζήτησε χτες ο 31χρονος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο ΡΟΪΤΕΡΣ μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τις εκεί συναντήσεις του με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης Κλίντον.

«Είναι ζωτικό θέμα για την ειρήνη στα Βαλκάνια να υποστηριχτεί από τις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Ιλίρ Μέτα, προσθέτοντας ότι και οι πολιτικοί και οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου «θα πρέπει να αρνηθούν να υποκύψουν στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο και ταυτόχρονα να αποφύγουν τις προκλήσεις προς τις ομοσπονδιακές δυνάμεις». Εμφανώς... «επηρεασμένος» από τη Μαντλίν Ολμπράιτ, με την οποία είχε συναντηθεί ώρες προτού δώσει τη συνέντευξη στο «Ρόιτερς», ο Μέτα υιοθέτησε την άποψη του φιλοδυτικού Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, για τις πρόσφατες αλλαγές στο ομοσπονδιακό Σύνταγμα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, χαρακτηρίζοντάς τες παράνομες. Οπως είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, «εάν η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεχόταν αυτές τις συνταγματικές τροποποιήσεις θα νομιμοποιούσε την απώλεια του υπάρχοντος καθεστώτος της αυτονομίας και τη θέση της Δημοκρατίας στην Ομοσπονδία... Είναι όμως πολύ σημαντικό η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να επιδείξει υπομονή και να μείνει αποφασισμένη να αναπτύξει τη Δημοκρατία».

Και ο Μέτα κατέληξε αναφερόμενος στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο: «Ο Μιλόσεβιτς είναι ένας πολιτικός που δεν μπορεί να σταματήσει την εγκληματική του πορεία και... θα σκοτώσει τις ελπίδες για δημοκρατική αλλαγή των Σέρβων και των Μαυροβουνίων»! Να προσθέσουμε σ' αυτό το σημείο το χαρακτηρισμό που απέδωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφερόμενη στον πρωθυπουργό της Αλβανίας: «Είναι, είχε πει, ένας άνθρωπος που αντιπροσωπεύει μία ενεργητική γενιά Αλβανών πολιτικών»...

Το ίδιο 24ωρο, ανακοινώθηκε «κατά σύμπτωση», πως οι ΗΠΑ θα παρέχουν ετησίως οικονομική βοήθεια προς την Αλβανία ύψους 30-40 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο «την ενδυνάμωση των κυβερνητικών δομών και την ανάπτυξη του εμπορίου». Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αλβανία μία 19μελής ομάδα αξιωματικών του αμερικανικού Πενταγώνου στο πλαίσιο «προγράμματος βοήθειας» προς τις Ενοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ