Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ψαράδων

ΠΑΡΙΣΙ.-

Για τρίτη φορά, χτες, μέσα στις τελευταίες τέσσερις μέρες, πολλές δεκάδες Γάλλοι ψαράδες παραλιακής περιοχής της Βρετάνης πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων. Χρησιμοποιώντας τα καΐκια τους, περίπου 200 ψαράδες έστησαν μπλόκα εμποδίζοντας την έξοδο δύο φέρι μπόουτ από το λιμάνι της πόλης Σετ, ενώ την ίδια ώρα κάπου 150 συνάδελφοί τους έκλειναν οδικές αρτηρίες της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας για την αδιαφορία της κυβέρνησης στο αίτημά τους, λέγοντας μάλιστα πως σχεδιάζουν να στείλουν τους λογαριασμούς για τα καύσιμα στον αρμόδιο υπουργό.

Οι τιμές της βενζίνης που χρησιμοποιούν τα ψαροκάικα αυξήθηκαν μέσα σε λίγες βδομάδες από τα 60 σεντς ανά λίτρο στα 2,14 γαλλικά φράγκα, όχι μόνον εξαιτίας των διεθνών υψηλών τιμών πώλησης του αργού πετρελαίου αλλά και εξαιτίας της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα που επιβάλλει η γαλλική κυβέρνηση. Οπως έγραφε χτες χαρακτηριστικά η γαλλική «ΛΕ ΜΟΝΤ», η φορολογία των καυσίμων αποτελεί την τέταρτη, μεγαλύτερη, πηγή εσόδων του κράτους...

Πάντως, αντιδράσεις για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στα καύσιμα εκφράζουν τελευταία και άλλες επαγγελματικές ομάδες στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων και οι οδηγοί φορτηγών μεταφοράς τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ