Σάββατο 26 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τις αιτίες συντριβής αεροσκάφους

Αμερικανοί ερευνητές ψάχνουν τα συντρίμμια του «Αίρμπας» για τον... χαμένο διπλωματικό σάκο...

Associated Press

Αμερικανοί ερευνητές ψάχνουν τα συντρίμμια του «Αίρμπας» για τον... χαμένο διπλωματικό σάκο...
ΜΑΝΑΜΑ.-

Κανένα ανησυχητικό ή ασυνήθιστο στοιχείο δε φαίνεται να υπάρχει καταχωρημένο στις μαγνητοταινίες της επικοινωνίας του κυβερνήτη του μοιραίου ΑΙΡΜΠΑΣ 320, με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Μάναμα, έως και λίγα λεπτά προτού αυτό συντριβεί στον Περσικό Κόλπο, συμπαρασύροντας στο θάνατο τους 143 επιβαίνοντες.

Ο επικεφαλής των κυβερνητών της αεροπορικής εταιρίας «ΓΚΑΛΦ ΑΙΡ» Χαμάντ Αλί δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, πως ο πιλότος της πτήσης 072 προς Κάιρο είχε κάνει αρκετές προσπάθειες να προσγειωθεί, είχε πάρει επιβεβαιωμένη εντολή για προσγείωση αλλά δεν ανέφερε το παραμικρό τεχνικό πρόβλημα και μιλούσε φυσιολογικά έως και λίγα λεπτά πριν τη συντριβή του αεροσκάφους. Οπως σημείωσε ο Χαμίντ Αλί:«Ολες οι ενδείξεις της πτήσεις ήταν φυσιολογικές. Ο πιλότος ζήτησε δύο φορές κυκλικές πορείες πάνω από το αεροδρόμιο... και σχεδόν ένα ναυτικό μίλι προ της προσγείωσης το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από το ραντάρ. Η όλη επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου ήταν φυσιολογική ακόμη και ο τόνος της φωνής του πιλότου». Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος, σημείωσε πως ο 38χρονος πιλότος ήταν από τους πιο πεπειραμένους, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιου ανθρώπινου λάθους. Σύμφωνα με τον Αλί, ο πιλότος προσελήφθη στην ΓΚΑΛΦ ΑΙΡ το 1979, είχε στο ιστορικό του 6.856 ώρες πτήσεων με ετήσιο μέσο όρο πτήσεων γύρω στις 700 ώρες πτήσεις.

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου πήρε το λόγο και ο γενικός διευθυντής της ΓΚΑΛΦ ΑΙΡ, σεΐχης Αχμέντ μπιν Σεφ Αλ-Ναμάγια, ο οποίος ανακοίνωσε πως Αμερικανοί εμπειρογνώμονες αναμένονταν να φθάσουν στη Μάναμα αργά χτες βράδυ, οπότε επρόκειτο να αρχίσουν άμεσα τις δικές τους έρευνες. «Εως ότου ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες η ΓΚΑΛΦ ΑΙΡ δεν μπορεί να πιθανολογήσει για τα αίτια του ατυχήματος», είπε ο διευθυντής της εταιρίας, καταλήγοντας πως τα στοιχεία που περιέχονται στα λεγόμενα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους θα μεταφερθούν για ανάλυση στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, επειδή δεν μπορούν να πραγματοποιηθεί μία τέτοια διαδικασία στο Μπαχρέιν.

Πάντως, νωρίτερα, χτες, εκπρόσωπος της ΓΚΑΛΦ ΑΙΡ στο πρακτορείο «Ρόιτερς» είχε απορρίψει το ενδεχόμενο η αιτία συντριβής του αεροσκάφους να πηγάζει από την εκδήλωση πυρκαγιάς σε κάποιον από τους κινητήρες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τρεις υπάλληλοι της εταιρίας είδαν το δυστύχημα και κανένας απ' αυτούς δεν είδε τίποτε το ασυνήθιστο μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα». Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως η ΓΚΑΛΦ ΑΙΡ σχεδιάζει να χορηγήσει ως άμεση αποζημίωση σε κάθε οικογένεια που θρηνεί έναν τουλάχιστον νεκρό, εξαιτίας του δυστυχήματος το ποσό των 25.000 δολαρίων. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε οργή και θυμό σε πολλές από τις οικογένειες των θυμάτων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως έως νωρίς χτες το πρωί, δύτες από τον πέμπτο αμερικανικό στόλο διενεργούσαν έρευνες στο μέρος συντριβής του αεροσκάφους, αναζητώντας το «διπλωματικό σάκο» του 31χρονου Αμερικανού Σεθ Φότι, ο οποίος μετέφερε, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις Αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχου στο Μπαχρέιν, «απόρρητα στοιχεία και πληροφορίες»... Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν βρέθηκαν τουλάχιστον έως χτες βράδυ τα απόρρητα στοιχεία που αναζητούσαν οι δύτες του πέμπτου στόλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν ήταν τρομοκρατική επίθεση» η συντριβή του Μπόινγκ.... (2004-01-06 00:00:00.0)
Πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία (2000-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ