Ο πυρήνας της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει στο ελάχιστο, διαμήνυσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, επιβεβαιώνοντας πως οι επικείμενες αλλαγές στη μεταρρύθμιση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο λαός από το ότι η ουσία της αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης παραμένει αναλλοίωτη.
Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους του Τύπου για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα την παιδεία, ο Δ. Ρέππας ήταν άκρως αποκαλυπτικός για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε αυτόν τον νευραλγικής σημασίας τομέα.
Χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην αντιμεταρρύθμιση ως «απαραίτητες προσαρμογές και βελτιώσεις», διευκρινίζοντας - και διαψεύδοντας συγχρόνως όσους παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης προεξόφλησαν ανατροπή της μεταρρύθμισης Αρσένη - πως «δε μιλούμε για οποιοδήποτε ξήλωμα, ανατροπή ή αλλαγή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά για εφαρμογή, υλοποίηση των εκπαιδευτικών μέτρων που αποφασίσαμε την προηγούμενη περίοδο».
«Είναι ώρα να ολοκληρωθεί η πολιτική παιδείας που εξαγγείλαμε την περίοδο 1997-2000. Εκεί κατατείνει και η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας», συμπλήρωσε.
Υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής δε δίστασε να αποκαλύψει και από πού αυτή εκπορεύεται, ενώ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στον εκπαιδευτικό χώρο τα επόμενα χρόνια, ζοφερές για τα λαϊκά στρώματα.
Τόνισε επί λέξει (σ. σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που και η ΕΕ αποφασίζει για το χώρο της εκπαίδευσης. Ο χώρος αυτός, κατ' εξοχήν, ανήκε στη σφαίρα της λεγόμενης επικουρικότητας. Ομως, όπως θα γνωρίζετε, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, καταβάλλεται, γενικώς, μια προσπάθεια να κινηθεί η πολιτική της ΕΕ, όσον αφορά και το εκπαιδευτικό σύστημα, προς ένα συγκλίνοντα στόχο. Αυτό κάνει πιο πολλές τις απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Δεν υπάρχουν διαδικασίες προστατευτισμού. Δεν είμαστε μόνοι μας. Θα πρέπει σε αυτό το ευρύτατο πεδίο, που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, να είμαστε παρόντες».
«Επισημαίνεται, δηλαδή, - συνέχισε - ότι η ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης αποφασίζει πολιτικές που έχουν κοινό χαρακτήρα για όλες τις χώρες της. Η θέση μας - και αυτή είναι η επισήμανση που έκανε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συνεδρίαση - είναι ότι η προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Παιδείας κατατείνει στο να κάνει πιο λειτουργικές τις ρυθμίσεις που έχουμε αποφασίσει στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Δ. Ρέππας δήλωσε για τον Γ. Αρσένη, που φέρεται δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας: «Ο κ. Αρσένης συζητά με τον υπουργό Παιδείας και έχουν συμφωνήσει στο ότι το πνεύμα, ο πυρήνας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης παραμένει ως έχει. Αυτή είναι η πολιτική που έχει αποφασίσει άλλωστε η κυβέρνηση και η πολιτική αυτή δεν αλλάζει».
Ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την πορεία διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, γιατί, όπως δήλωσε, «πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι σχετικές αποφάσεις που έχουμε λάβει κινούνται στη σωστή κατεύθυνση». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στο να συμβάλλουν στην απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιμεταρρύθμισης!
Επιπλέον, χρέωσε σε φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας προσπάθεια κακολογίας της μεταρρύθμισης, ενώ επιχείρησε πολλές φ ορές χωρίς επιτυχία να διαψεύσει ή να αντικρούσει στοιχεία που καταδεικνύουν τις τεράστιες συνέπειες που είχε η εφαρμογή της, ισχυριζόμενος μάλιστα πως η εικόνα που δίνεται είναι αποτέλεσμα της «απομόνωσης κάποιων στοιχείων».
Καταλήγοντας εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε πως η δεύτερη ευκαιρία σε όσους μαθητές απέτυχαν στις εξετάσεις της Β` Λυκείου θα ισχύσει μόνο για φέτος, ενώ ζήτησε... υπομονή και πίστωση χρόνου έως ότου φανούν τα θετικά της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση.