Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
Απέφυγε να τοποθετηθεί το ΣτΕ

Η συζήτηση επί της κύριας προσφυγής προσδιορίστηκε για τις 24 του Οκτώβρη

 

Χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε την αίτηση τού δικηγόρου Πρ. Μιχαηλίδη, με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν οι αποφάσεις της διοίκησης που επέτρεπαν τη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος (μέσω Λιτόχωρου, Πιερίας και Θεσσαλονίκης) με προορισμό τη Γιουγκοσλαβία. Το ΣτΕ θα ασχοληθεί και πάλι με το θέμα στις 24 του Οκτώβρη που προσδιορίστηκε η δικάσιμος επί της κύριας προσφυγής.

Στο σκεπτικό της υπ' αριθμό 283/2000 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως του παραδεκτού της αίτησης ακύρωσης του προσφεύγοντος, δε συντρέχει στο πρόσωπο του αιτούντος ανεπανόρθωτη βλάβη από τη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων.

Στο σημείο αυτό, βέβαια, εύλογα προκύπτει το εξής ερώτημα: Θα ήταν διαφορετική η απόφαση του δικαστηρίου αν η προσφυγή στο ΣτΕ γινόταν από κάποιον κάτοικο του Λιτόχωρου, ο οποίος ενδεχομένως υπέστη βλάβη από τη διέλευση των αμερικανικών στρατευμάτων;

Στην προσφυγή του ο Πρ. Μιχαηλίδης δεν επικαλούνταν συγκεκριμένη βλάβη από τη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων, αλλά έκανε λόγο για αστικές και ποινικές ζημιές, ότι τέθηκε στο στόχαστρο της κρατικής εξουσίας για τους αγώνες του υπέρ της νομιμότητας και του κράτους δικαίου, παρεμποδίζεται η περιφρούρηση των δικαιωμάτων του, ανακόπτονται οι νόμιμες δραστηριότητές του ως πολίτη και δικηγόρου κλπ.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αρκετοί δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, με επικεφαλής τον εξαίρετο δικαστικό λειτουργό Μιχ. Δεκλερή, τις κρίσιμες εκείνες ημέρες της διέλευσης των νατοϊκών στρατευμάτων από τη χώρα μας, με κείμενό τους τοποθετήθηκαν ως πολίτες στο σοβαρό αυτό θέμα, όπου ανέφεραν ότι είναι παράνομη η διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων και πως ούτε η κυβέρνηση μπορεί να πάρει σχετική απόφαση, γιατί αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι προκαλεί εντύπωση που η υπόθεση αυτή άργησε πάρα πολύ να συζητηθεί στην Επιτροπή Αναστολών του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ