Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στόχος: Η χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων
  • Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή
  • Κόντρα Κ.Καραμανλή - Β. Παπανδρέου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίζεται και σήμερα, σε «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Τμήματος Διακοπών της Βουλής, η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για θέματα δημόσιας διοίκησης, ενώ θα συζητηθεί και η επίμαχη τροπολογία για τη μονιμοποίηση εκτάκτων και συμβασιούχων του δημοσίου.

Χτες εκτός από τη συζήτηση των άρθρων πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία ύστερα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, επί της αρχής του νομοσχεδίου όπου σε σύνολο 97 παρόντων βουλευτών, 52 τάχτηκαν υπέρ και 45 κατά του προτεινόμενου νόμου. Παράλληλα ενδεικτικές των κυβερνητικών κινήσεων ήταν οι δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου προς τους δημοσιογράφους, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «βελτιωτικής παρέμβασης» στην τροπολογία, σήμερα, ώστε ο ορισμός της 36μηνης προϋπηρεσίας για τους συμβασιούχους έργου προκειμένου να μονιμοποιηθούν να μετατραπεί σε 24 μήνες. Στη χτεσινή συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση

Στο συνολικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τις εργασιακές σχέσεις, που έθεσε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους, αναφέρθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο είναι μέρος ουσιαστικό μιας γενικότερης αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης που προωθεί η κυβέρνηση και δεν είναι τυχαίο ότι περνάει παράλληλα με ένα οργανωμένο σχέδιο που γίνεται για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (και αρχίζει σήμερα (σ.σ. χτες) αυτός ο περίφημος διάλογος). Αν προσθέσουμε τις εξαγγελίες για την ευρεία ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και το νέο χτύπημα που δέχεται ή θα δεχτεί ιδιαίτερα το ΕΣΥ, έχουμε το όλο πλέγμα μιας γενικότερης στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τελευταία, πιστή στις εντολές της κυρίαρχης τάξης στη χώρα μας αλλά πολύ περισσότερο του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου».

Σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις των άρθρων που αφορούν το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τόνισε ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα «το υπουργείο θα καθορίσει τις εισηγήσεις, το υπουργείο θα καθορίσει ποιοι θα συμμετέχουν, το υπουργείο θα καθορίσει από εκεί και πέρα τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες. Ο υπουργός θα έχει το δικαίωμα της εισήγησης θεμάτων. Κανένας άλλος δε θα παίρνει μέρος στη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «έχει εμπειρία η κυβέρνηση γιατί ξέρει ότι σήμερα μέσω της ανώτατης ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να καλύπτεται δήθεν με έναν κοινωνικό διάλογο και να περνάει αυτά τα αντιδραστικά, αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Και αυτό γιατί να μην το κάνει και στις γενικότερες πολιτικές της κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με τον δημόσιο τομέα;».

Παράλληλα, αντιτιθέμενος στο κυβερνητικό επιχείρημα περί ανάγκης ανασύστασης της δημόσιας διοίκησης μέσω του εκσυγχρονισμού των ελεγκτικών διαδικασιών και θεσμών της, ο Νίκος Γκατζής επισήμανε ότι η κυβέρνηση κρύβει κάτω από αυτό το πρόσχημα το πραγματικό στόχο της που «είναι κατά τη γνώμη μας η γενικότερη πολιτική που θέλει να περάσει και ιδιαίτερα να μετατραπεί ο μηχανισμός του δημόσιου σε ένα όργανο εξυπηρέτησης της κυβερνητικής πολιτικής και των στόχων της».

Δικομματική κόντρα

Σε φραστική κόντρα επιδόθηκαν χτες, η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος παρενέβη χτες στη συζήτηση του νομοσχεδίου και αποχώρησε στη συνέχεια πριν την απάντηση της υπουργού, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή της και κατηγορίες για έλλειψη διαλλακτικής στάσης.

Εντονα επικριτικός ήταν στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση «απεργάζεται μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στον απόλυτο κομματικό έλεγχο του κράτους. Η πρακτική της θυμίζει εκτόξευση καπνογόνων για την κάλυψη μιας ακόμα επέλασης κομματισμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αλλαγές που προωθούνται στο σύστημα προσλήψεων, συνιστούν απόπειρα ολοκληρωτικής επιστροφής στις πελατειακές σχέσεις, στην αναξιοκρατία και στη φαυλότητα. Είναι ρυθμίσεις που οδηγούν στη διαιώνιση του πιο νοσηρού κατεστημένου που γνώρισε ποτέ ο τόπος». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «ουσιαστική ακύρωση του ρόλου του ΑΣΕΠ. Η κυβέρνηση θέλει τώρα να μεταβάλει το ΑΣΕΠ σε διακοσμητικό όργανο». Ειδικά για το θέμα των εκτάκτων και των συμβασιούχων του δημοσίου ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως «ικανοποιεί ορισμένους και αιχμαλωτίζει πολύ περισσότερους» ενώ «παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας». Τέλος τη χαρακτήρισε «προϊόν κομματικού νεποτισμού αφού κατά βάση εξυπηρετεί εκείνους που φέρουν πράσινες κομματικές ετικέτες». Πρότεινε τη μονιμοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους τρεις φορές.

Ανταπαντώντας, η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο «το μόνο που γίνεται είναι η ενίσχυση του ΑΣΕΠ μέσω της απαλλαγής του από καθήκοντα μη αρμόζοντα στο ρόλο του ώστε να έχει τη δυνατότητα να κάνει πιο ουσιαστικούς ελέγχους και οι διαδικασίες να είναι πολύ πιο γρήγορες». Παράλληλα, η υπουργός Εσωτερικών εγκάλεσε τον Κ. Καραμανλή για την κριτική που άσκησε στην τροπολογία για τους συμβασιούχους και τους έκτακτους του δημοσίου, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε με το περιεχόμενό της στην άτυπη διακομματική επιτροπή που είχε συσταθεί προεκλογικά για να αλλάξει γνώμη εν μια νυκτί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ