Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λ. ΖΑΜΟΪΣΚΙ
Τα κρυφά ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας
13ο ΜΕΡΟΣ
Δράση στο Γαλλικό Μάη

Ηδολοφονία του Ματέι είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις. Η ΣΙΑ και οι άνθρωποί της έκαναν το παν για να πείσουν την Εθνική Εταιρία Υγρών Καυσίμων να κάνει υποχωρήσεις στις «εφτά αδελφές». Διασύρθηκαν αρκετά άτομα που προσπάθησαν να εξασφαλίσουν στην Ιταλία ανεξάρτητους πόρους ανεφοδιασμού με ενέργεια. Για πολλά χρόνια παρεμποδίστηκαν οι προσπάθειες της χώρας ν' αναπτύξει πυρηνική ενεργειακή.

Ενώ περνούσαν τα χρόνια, εξακολουθούσαν να χάνονται ακόμα αυτοί που προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν τις περιστάσεις μέσα στις οποίες σκοτώθηκε ο Ματέι. «Οποιος αγγίζει τα σύρματα, πεθαίνει», λέει μια ιταλική παροιμία. Ετσι χάθηκε ο Σικελιώτης δημοσιογράφος Μάουρο Ντε Μαούρο, ο οποίος συγκέντρωσε υλικό για τις τελευταίες μέρες του Ματέι στη Σικελία πριν από τη μοιραία πτήση στο Μιλάνο. Ο Ντε Μαούρο σκόπευε να παραδώσει αυτό το υλικό στο σκηνοθέτη Ρόζι να γυρίσει φιλμ για το Ματέι. Δολοφονήθηκε ο εισαγγελέας της Σικελίας Σκαλιόνε, επειδή γνώριζε, φαίνεται, πολλά πράγματα για το θάνατο του Ματέι και την εξαφάνιση του Ντε Μαούρο. Μετά σκότωσαν και το δικαστή Κόκο, που είχε έρθει από τη Γένουα να διερευνήσει τη δολοφονία του Σκαλιόνε. Την οργάνωση όλων αυτών των δολοφονιών διευκόλυνε ο συντονισμός της δράσης ανάμεσα στη ΣΙΑ, τα τρία «Μ» και τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες.

Κάποτε, όταν κοινοποιηθούν πια τα ντοκουμέντα (αν αυτό συμβεί ποτέ) που αφορούν την κρυφή στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απέναντι στη Γαλλία, θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ολομέτωπη επίθεση κατά της πολιτικής του στρατηγού Ντεγκώλ. Αναμφισβήτητα η θεωρία του «μεγαλείου της Γαλλίας», η άρνηση του Γάλλου Προέδρου να υιοθετήσει τις αμερικανικές επιλογές και, προπαντός, η έξοδος της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ προκάλεσαν την πιο έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον. Ο Ντεγκώλ έβλεπε καθαρά ότι η γραμμή που ακολουθούσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζ. Φ. Ντάλες στη δεκαετία του '50 για την «πάταξη» της Σοβιετικής Ενωσης και του κομμουνισμού γενικότερα, η παραγνώριση των αποτελεσμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της νέας πραγματικότητας στην Ανατολική Ευρώπη μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή σύγκρουση. Εβλεπε ότι η πολιτική του «ψυχρού πολέμου» εξασφαλίζει μονομερή οφέλη στις ΗΠΑ, που καταργούν την αυτοτέλεια των συμμάχων και υποτάσσουν την οικονομία της Δυτικής Ευρώπης, αποκομίζοντας έτσι τεράστια κέρδη. Τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ, τις ιδέες της πανευρωπαϊκής συνεργασίας ο Γάλλος Πρόεδρος τις θεωρούσε σαν εναλλακτική λύση στην αμερικανική πολιτική, σαν αντίβαρο στις πιέσεις των ΗΠΑ.

Οπως είναι γνωστό, ο αγώνας του Ντεγκώλ για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αλγερία και η καταδίκη απ' αυτόν του αμερικανικού τυχοδιωκτισμού στο Βιετνάμ προκάλεσαν το μίσος των δεξιών εξτρεμιστικών κύκλων της χώρας του. Είναι γνωστές οι σχέσεις της ΣΙΑ με τον ΟΑΣ, αυτή τη ρεβανσιστική οργάνωση που ήταν η καρδιά των συνωμοσιών εναντίον του Ντεγκώλ. Αρκεί να θυμίσουμε ότι κατά του στρατηγού έγιναν γύρω στις 30 (!) απόπειρες δολοφονίας, που στην αποτροπή τους τον βοήθησαν όχι μόνο οι αναδιοργανωμένες απ' αυτόν υπηρεσίες ασφάλειας, αλλά κάποτε κι η θέληση της τύχης.

Αν εδώ όμως οι εχθροί του Ντεγκώλ είχαν αποτυχίες, ορισμένα αποτελέσματα έφεραν άλλες προσπάθειες της ΣΙΑ, δηλαδή οι απόπειρες να δυσφημιστεί με κάθε τρόπο η γραμμή του στρατηγού, φτάνοντας μέχρι την κατηγορία ότι ανέχεται τις αριστερές δυνάμεις. Για το σκοπό αυτό πόνταραν ιδιαίτερα στη συμπάθεια της Γαλλίας προς το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της Λατινικής Αμερικής. Είναι ενδεικτικό ότι την καταδίκη από τον Ντεγκώλ της αμερικανικής επέμβασης στη Δομινικανή Δημοκρατία (1965) προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν για να διασύρουν το στρατηγό.

Ο πράκτορας της ΣΙΑ που «ευθυνόταν» για τη Δομινικανή Δημοκρατία κλήθηκε στη Μαδρίτη το 1968 να συναντηθεί με έναν από τους προϊσταμένους της ΣΙΑ, τον στρατηγό Γουόλτερς, που από το 1967 ως το 1972 συντόνιζε όλες τις μηχανορραφίες της αμερικανικής κατασκοπίας εναντίον του Ντεγκώλ. Δόθηκε εντολή στον πράκτορα να παριστάνει τον οπαδό της ανεξαρτησίας της Δομινικανής Δημοκρατίας και «να παροτρύνει τον Ντεγκώλ να πάρει όλο και πιο ριζοσπαστικές θέσεις στο δομινικανικό πρόβλημα, ώστε να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους ντεγκωλικούς και να φέρει τον Πρόεδρο σε γελοία θέση».

Ο πράκτορας συγκεντρώνει στη Γαλλία φάρμακα και τρόφιμα γι'αυτούς που μάχονται τους επεμβασίες Δομινικανούς. Ολο το φορτίο πέφτει, φυσικά, στα χέρια των Αμερικανών που είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα. Στον οργισμένο Ντεγκώλ υποβάλλουν την ιδέα να στείλει ένα γαλλικό πολεμικό σκάφος για να σπάσει τον αμερικανικό αποκλεισμό του νησιού. Η πρωτοβουλία αυτή προκαλεί συζητήσεις, ακόμα και ανάμεσα στους ηγετικούς κύκλους της Γαλλίας, ενώ διακωμωδείται από τον αμερικανικό Τύπο.

Ολα αυτά τα αφηγείται ο γνώριμός μας Γκονζάλες - Μάτα στο βιβλίο του «Οι πραγματικοί κυρίαρχοι του κόσμου». Ο πράκτορας για τον οποίο γίνεται λόγος στο βιβλίο είναι ο ίδιος ο Γκονζάλες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του για το πώς χρησιμοποίησε η ΣΙΑ κατά του Ντεγκώλ τις φοιτητικές ταραχές στη Γαλλία το 1968. «Σ' αυτά τα γεγονότα, γράφει ο Γκονζάλες, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είδαν πριν απ' όλα τη δυνατότητα να καταφέρουν πλήγμα εναντίον εκείνου που ενσάρκωνε γι' αυτές τον εθνικισμό, κατά του στρατηγού Ντεγκώλ».

Οπράκτορας «Κύκνος» παίρνει εντολή από τη ΣΙΑ να «τρυπώσει» στο φοιτητικό κίνημα. Ο στρατηγός Γουόλτερς, ο περιφερειακός διευθυντής της ΣΙΑ για τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία Στάμπλερ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κλαρκ και ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης αντιδραστικής αμερικανικής συνδικαλιστικής ένωσης ΑΟΕ - ΚΠΣ Μολιζάνι έδωσαν στον πράκτορά τους στο Παρίσι συμπληρωματικές οδηγίες. Υπογραμμίζουμε με την ευκαιρία ότι οι συνδικαλιστικοί ηγέτες παίζουν σπουδαίο ρόλο στην υπονομευτική δραστηριότητα της ΣΙΑ στην Ευρώπη. Ο εκπρόσωπός τους Ιρβινγκ Μπράουν, που είναι από πολλά χρόνια διαπιστευμένος στο Παρίσι, ασχολείται αποκλειστικά με τη διάσπαση των ευρωπαϊκών συνδικάτων (έτσι εμφανίστηκε η «Ιταλική Ενωση Εργασίας» - ΙΕΕ) και την υποστήριξη των υπονομευτικών ομάδων στις σοσιαλιστικές χώρες. Αρκεί να θυμίσουμε το ρόλο της ΑΟΕ-ΚΠΣ στα γεγονότα της Πολωνίας κατά το χρονικό διάστημα 1980-1981. Η εφημερίδα «Τριμπούνα Λούντου» αποκάλυψε ότι σαν μέλη της αντιπροσωπείας της «Ιταλικής Ενωσης Εργασίας» στο συνέδριο της «Αλληλεγγύης», που έγινε το Σεπτέμβρη του 1981, πήγαν στην Πολωνία κάποιοι Λουίτζι και Πάολα Σκριτσόλο, οι οποίοι με την ιδιότητα των εκπροσώπων του διεθνούς τμήματος της ΙΕΕ συναντήθηκαν με τον Κούρον και άλλους ηγέτες των αντεπαναστατικών εξτρεμιστικών ομάδων που δρούσαν στην Πολωνία. Οι ίδιοι υπήρξαν οι οργανωτές των διαδηλώσεων στην Ιταλία το 1981 με το σύνθημα «Αλληλεγγύη προς την "Αλληλεγγύη"».

Το Φλεβάρη του 1982 συνελήφθησαν κι οι δυο τους από την ιταλική αστυνομία με την κατηγορία ότι ανήκουν στις ...«ερυθρές ταξιαρχίες»! Αυτοί οι «φιγκαρό» δρούσαν έτσι, ταυτόχρονα, και στο συνδικάτο που είχε δημιουργηθεί με χρήματα των Αμερικανών και στους ακρο-«αριστερούς» τρομοκράτες. Το παρισινό επεισόδιο με τον «Κύκνο» δείχνει ακριβώς τη μεθοδική και τους στόχους των δραστηριοτήτων της ΣΙΑ ανάμεσα στους αριστερούς εξτρεμιστές. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι εξτρεμιστές;

Οειδικός εκπρόσωπος της αμερικανικής κατασκοπίας στο Παρίσι Γκραμ εξήγησε στον «Κύκνο» ποια είναι τα καθήκοντά του: «Δεν πρόκειται για διευκόλυνση των αριστερών να καταλάβουν την εξουσία, αλλά για κάτι άλλο: ενθαρρύνοντας τις ταραχές, προκαλώντας συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των οργάνων της τάξης, να προκληθεί η αντίδραση της "σιωπηρής πλειοψηφίας" της Γαλλίας μπροστά στον κίνδυνο, ώστε να αναγκαστεί ο Ντεγκώλ ν' αλλάξει πολιτική, να ξεκόψει από τις ανατολικές χώρες και να επιστρέψει στα πλαίσια μιας Ευρώπης συμμάχου των ΗΠΑ. Κάτω από την πίεση των δεξιών είναι επίσης δυνατό να αναγκαστεί ο Ντεγκώλ να παραιτηθεί, παραχωρώντας τη θέση του σε μια κυβέρνηση με την οποία θα είναι ευκολότερη η αλληλοκατανόηση... Επιβάλλεται λοιπόν να πλησιάσουμε τους καθοδηγητές της υπονομευτικής δραστηριότητας, ώστε να γνωρίζουμε τα σχέδιά τους και να τα επηρεάζουμε προς το συμφέρον μας.

Στα πρώτα στάδια είναι πολύ σημαντικό οι φίλοι μας, που έχουν εισχωρήσει στις ομάδες των στελεχών, να ωθήσουν τους διαδηλωτές σε όσο το δυνατόν περισσότερες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι καταστροφές και οι τραυματισμοί είναι τώρα οι καλύτεροι σύμμαχοί μας».

Ο «Κύκνος» στάλθηκε στη Σορβόνη και κατέλαβε μια θέση στο επιτελείο των εξεγερμένων αριστερών -«γκοσιστών» στο θέατρο «Οντεόν». Ανάμεσα στους μπράβους του «παρισινού Μάη» αναγνώρισε και μερικούς άλλους προβοκάτορες - πράκτορες της ΣΙΑ.

ΟΜάης του 1968 βρισκόταν στο κορύφωμά του. Η ατμόσφαιρα πυρακτωνόταν. Οι αστοί ανησυχούσαν πραγματικά. Μερικοί μάλιστα έφτιαξαν τις βαλίτσες τους και έσπευσαν να βολευτούν στην πιο ήσυχη Ελβετία. Στα τέλη του Μάη, ο Πρόεδρος εγκατέλειψε τα Ανάκτορα των Ηλυσίων. Ο στρατός, με υπόδειξη των «φίλων της ΣΙΑ», έφερε ενισχύσεις στο Παρίσι. Ο επίλογος είναι γνωστός. Ο Ντεγκώλ διέλυσε την Εθνοσυνέλευση, ενώ στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας ξεχύθηκε εκείνη ακριβώς η «σιωπηρή πλειοψηφία» που τόσο πάσχισαν να την «αφυπνίσουν» οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με τις «διεγερτικές» ενέργειές τους μέσω των προβοκατόρων του «γκοσιστικού» κινήματος.

Οι φοιτητές παρέδιδαν τις θέσεις τους. Τελευταίος από το πολιορκημένο επιτελείο βγήκε προς συνάντηση των αστυνομικών, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του ο διευθυντής της αστυνομίας του Παρισιού Μορίς Γκριμό, «ένας ευγενικός και ευχάριστος άνθρωπος, ο οποίος συστήθηκε σαν "υπεύθυνος" του Οντεόν. Αργότερα αυτός έγραψε βιβλίο όπου βεβαίωνε ότι δρούσε με εντολή της ΣΙΑ». Ο Γκριμό δεν εκπλήσσεται καθόλου, όταν επισημαίνει ποιον ακριβώς ωφελούσε η αποσταθεροποίηση της Γαλλίας. «Και γιατί όχι;» αναρωτάται ειρωνικά ο διευθυντής της αστυνομίας του Παρισιού. «Κύκνος» ήταν ο ίδιος ο Γκονζάλες - Μάτα!».

Το αποτέλεσμα; Πέφτει η επιρροή του Ντεγκώλ. Χάνει το δημοψήφισμα και παραιτείται.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 14ο ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org