Παρασκευή 25 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Μέτρα «πυροσβεστικά», με στόχο την αποτροπή νέων αγώνων

Η κατάσταση θα μπορούσε άμεσα να αμβλυνθεί με την αποδέσμευση του Λυκείου από τη διαδικασία εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Σε χτεσινή του δήλωση, ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην παιδεία, τόνισε τα παρακάτω:

«Η ζωή απέδειξε ήδη το βαθύ ταξικό-αντιλαϊκό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Χιλιάδες μαθητές (οι πιο αδύνατοι οικονομικά και κοινωνικά) διώχτηκαν προμελετημένα από το σχολείο στην πρόωρη ληξιπρόθεσμη κατάρτιση ή την αγορά εργασίας χωρίς ουσιαστικά εφόδια και δικαιώματα.

Η μόρφωση και αγωγή των νέων ανθρώπων συνθλίβεται σ' ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο, όπου βασιλεύει η αποσπασματική γνώση, ξεκομμένη απ' τη ζωή, ο ανταγωνισμός και ο αδιέξοδος ατομισμός.

Η λαϊκή οικογένεια αγκομαχά κάτω από το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος των κάθε είδους φροντιστηρίων και "υπηρεσιών" παιδείας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια στήριξης και προοπτικής των παιδιών της.

Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αναμορφώσει και ν' αντιστοιχήσει την παιδεία μας με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων.

Το περιεχόμενο των "βελτιώσεων", που ανακοίνωσε και προπαγανδίζει καιρό τώρα το υπουργείο, δεν απαντά στις βασικές ανάγκες και αιτήματα της νεολαίας και του λαού μας, όπως αναδείχτηκαν μέσα από τους αγώνες τους τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για "πυροσβεστικά" μέτρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή, με στόχο να αποτρέψουν τους νέους αγώνες και να διατηρηθεί ανέγγιχτος ο βασικός ταξικός πυρήνας των επιλογών της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις προετοιμάζονται για το χώρο της εκπαίδευσης.

Οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, μπροστά στην αδιάλλαχτη επιμονή της κυβέρνησης στην πολιτική των ταξικών φραγμών και της εμπορευματοποίησης της παιδείας, δεν έχουν ν' αντιτάξουν τίποτε άλλο παρά τους μαζικούς και συντονισμένους αγώνες τους ως την ουσιαστική κατάργηση των νόμων της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Για την κατάκτηση του δικαιώματος ολόπλευρης μόρφωσης για όλους τους νέους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, μέσα από ένα ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο, προαπαιτούμενο της όποιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιλογής ζωής.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι: Η ηλικία των 18 χρόνων είναι εκείνη όπου ο νέος άνθρωπος ολοκληρώνει τις βάσεις της ψυχικής, πνευματικής, σωματικής και κοινωνικής του ωρίμανσης, ώστε να μπορεί να κάνει επιλογές ζωής. Η καθήλωση χρόνια τώρα του πήχη της βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης ως το Γυμνάσιο και η πρόωρη απόσπαση των μαθητών 14-15 χρόνων από τη γενική εκπαίδευση είναι αυθαίρετη και έξω από τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Υπηρετεί τους σκοπούς της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και όχι τους σκοπούς της ολόπλευρης καλλιέργειας και ανάπτυξης της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων.

Η παιδαγωγική επιστήμη έχει αποδείξει ότι όλοι μπορούν να μορφωθούν. Δεν υπάρχουν παιδιά που "δεν παίρνουν τα γράμματα", αλλά σχολείο που δεν παίρνει υπυπόψη του τις ανάγκες, τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων.

Εκείνο που θα μπορούσε άμεσα να αμβλύνει την κατάσταση είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ με την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, την κατάργηση των κατευθύνσεων του "τεστ δεξιοτήτων" και την επαναφορά των μετεξεταστέων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ