Σάββατο 28 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ποινικοποιείται η ελεύθερη πρόσβαση στα πνευματικά δημιουργήματα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Πλήρης εμπορευματοποίηση του πνευματικού πλούτου και του πολιτισμού προωθεί η ΕΕ, με την Οδηγία για τη θέσπιση ποινικών μέτρων αναφορικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Μέτρα που φτάνουν να ποινικοποιούν ακόμα και την ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων στα πνευματικά δημιουργήματα, η οποία θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένη και αυτονόητη, με στόχο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, που ήδη κερδοσκοπεί στον εν λόγω τομέα...

Παράλληλα, επιχειρείται προώθηση βασικών διατάξεων του «ευρωσυντάγματος», περνώντας από την αρχή της ομοφωνίας των κρατών - μελών, στη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας, με βασικές διατάξεις του να ενεργοποιούνται.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, επισήμανε, ότι είναι συμμόρφωση στις απαιτήσεις των μονοπωλίων, ώστε μέσα από την ποινικοποίηση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στα πνευματικά δημιουργήματα, να επιβάλλουν τον ασφυκτικό έλεγχο και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και σ' αυτόν τον τομέα της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η Οδηγία συνιστά προσπάθεια επαναφοράς από το παράθυρο βασικών αντιδραστικών διατάξεων του καταδικασμένου από τους λαούς "ευρωσυντάγματος". Με απροκάλυπτο τρόπο Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο επιχειρούν να καταργήσουν την αρχή της ομοφωνίας των κρατών - μελών για τη θέσπιση ποινικών μέτρων στο επίπεδο της ΕΕ, καταλύοντας μία από τις βασικές αρχές της εθνικής κυριαρχίας των κρατών - μελών της».

Επεσήμανε δε ότι «το ίδιο το περιεχόμενο της Οδηγίας, που υιοθετήθηκε από τη γνωστή πια "ιερή συμμαχία" ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αποτελεί τίποτε άλλο από συμμόρφωση στις προκλητικές απαιτήσεις των μονοπωλίων, να καταστήσουν ανεμπόδιστη την κυριαρχία τους στον τομέα της πνευματικής δημιουργίας. Με τη σκόπιμη ασάφεια στους ορισμούς των "αδικημάτων" παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, με την επιβολή εξοντωτικών ποινών (ελάχιστο όριο φυλάκισης 4 ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 300.000 ευρώ) και την πρωτοφανή ιδιωτικοποίηση των ποινικών διαδικασιών με την καθιέρωση της συμμετοχής των μεγάλων επιχειρήσεων στις δικαστικές και αστυνομικές έρευνες για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, επιχειρείται ο ασφυκτικός έλεγχος των μονοπωλίων σε όλους τους τομείς της πνευματικής δημιουργίας».

Καταλήγοντας, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι η ΕΕ «φτάνει στο σημείο να ποινικοποιεί την ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων στα πνευματικά δημιουργήματα, ώστε να καταπνίξει και αυτόν τον τομέα της ανθρώπινης δημιουργικότητας, προς όφελος της κερδοφορίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ