Σάββατο 28 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεταμένη η κατάσταση

Η Αλ. Παπαρήγα στη συνάντηση με τον Κ. Χαντάτα, ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ
Η Αλ. Παπαρήγα στη συνάντηση με τον Κ. Χαντάτα, ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ
Από την ώρα της άφιξης της αντιπροσωπείας στο Λίβανο, την Πέμπτη το βράδυ, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα τεταμένη. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, περιπολίες, στρατιώτες σε κάθε μικρό ή μεγάλο σταυροδρόμι και οδοφράγματα.

Αφορμή αυτών των έκτακτων μέτρων ασφαλείας αποτέλεσε ο εντοπισμός των πτωμάτων 2 νεαρών Δρούζων (της παράταξης του Ουαλίντ Τζουμπλάντ) που είχαν εξαφανιστεί από την περασμένη βδομάδα. Η οικογένειά τους (με την έννοια της ευρείας αραβικής φατρίας) φέρεται αναμεμειγμένη στις δολοφονίες 3 σιιτών φοιτητών στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από λίγους μήνες σε Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Και οι οικογένειες των νεκρών, που πρόσκεινται στην «Αμάλ», είχαν ορκιστεί εκδίκηση. Ολες οι πλευρές έκαναν έκκληση για ηρεμία, καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι μετά από κάποια τέτοια περιστατικά κλιμακώθηκε σταδιακά η ενδολιβανική αντιπαράθεση, η οποία κατέληξε στον αιματηρό εμφύλιο. «Τα κίνητρα των 2 αυτών δολοφονιών δε φαίνεται να είναι μόνο ή σαφώς πολιτικά και αυτό είναι σχετικά ενθαρρυντικό γιατί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής αυτές τις πρώτες ώρες της εφαρμογής των μέτρων, η κατάσταση μοιάζει να βαίνει προς εκτόνωση», εκτιμά ο ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ, Κχάλεντ Χαντάτα, που υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στα γραφεία του Κόμματος στη Βηρυτό.

Σπεύδει, όμως, να συμπληρώσει: «Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πάντα κίνδυνος για μια εμφύλια σύρραξη καθώς οδεύουμε και σε προεδρικές εκλογές το Σεπτέμβρη. Απλώς, ιδίως τον τελευταίο καιρό, υπάρχει η αίσθηση ότι η ένταση προώθησης των αμερικανικών σχεδίων για την περιοχή βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, και αυτό έχει οδηγήσει και τις εγχώριες φιλικά προσκείμενες στην Ουάσιγκτον πολιτικές δυνάμεις να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης». Ο Κχάλεντ Χαντάτα υποστήριξε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες προσπάθειες «μέσω τρίτων» για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης ως προς το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου, εκτιμώντας ότι έχει αναβαθμιστεί ο «ρόλος» της Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα μετά την άμεση παρέμβασή της για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη.

Λιβανέζικο ΚΚ: Οι κατοχικές δυνάμεις του ΟΗΕ δεν είναι λύση

Ο ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ τόνισε ότι η δράση του κόμματος στην παρούσα φάση έχει δύο βασικές κατευθύνσεις: Τη διατήρηση της εθνικής ενότητας της χώρας όχι με προσωρινές λύσεις αλλά μέσα από τη δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου εθνικών και κοσμικών δυνάμεων και την αντιμετώπιση της δυσχερέστατης οικονομικο-κοινωνικής κατάστασης, η οποία έχει χειροτερεύσει περαιτέρω από τις επιλογές της κυβέρνησης Σινιόρα. Ο Κχάλεντ Χαντάτα επανέλαβε ότι το ΚΚ επιμένει στην αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, έτσι ώστε να αποδεσμευτεί από τα θρησκευτικά δόγματα που καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη τη σταθερότητα της χώρας, και στη θέση του ότι το ζήτημα του αφοπλισμού των λιβανέζικων οργανώσεων, όπως είναι η «Χεζμπολάχ», είναι κάτι που θα πρέπει να λυθεί μέσα από διάλογο αποκλειστικά και μόνο των λιβανέζικων πολιτικών δυνάμεων, αφού πρώτα απελευθερωθούν οι Λιβανέζοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές και αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από τα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα. Τέλος, επέμεινε στη διαφωνία του ΚΚ ως προς την ανάπτυξη της δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο.

Μετά το τέλος της συνάντησής της με το Λιβανέζικο ΚΚ, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το ραδιοφωνικό σταθμό του Λιβανέζικου ΚΚ. Σήμερα, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Νότιο Λίβανο και συγκεκριμένα στην Μπιντ Τζμπάιλ, πόλη πολύ κοντά στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα που έγινε θέατρο πολυήμερων σκληρών μαχών κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής του καλοκαιριού, στην Κάνα, όπου βομβαρδίστηκαν σπίτια και καταφύγια με δεκάδες αμάχους νεκρούς, και στην Τύρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ