Σάββατο 28 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Δράση σε Ασία, Λατινική Αμερική και Ευρώπη

Από παλαιότερη συνεδρίαση του ΠΣΕ στο Βιετνάμ
Από παλαιότερη συνεδρίαση του ΠΣΕ στο Βιετνάμ
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) ανεβάζει τους ρυθμούς της παρέμβασής του σε όλες τις ηπείρους και περιοχές του κόσμου, δυναμώνοντας τις προσπάθειες του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος σε πολλά μέτωπα.

Στα πλαίσια αυτά το ΠΣΕ βρέθηκε στην Ινδία από τις 7 έως 9 του Απρίλη στο Συνέδριο της Πανινδικής Οργάνωσης Ειρήνης και Αλληλεγγύης (AIPSO), που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πάτνα της Ανατολικής Ινδίας με συμμετοχή 400 αντιπροσώπων σχεδόν από όλα τα κρατίδια της χώρας. Η AIPSO, μια οργάνωση με μεγάλες παραδόσεις και βαθιές ρίζες στον ινδικό λαό, συσπειρώνει εκατομμύρια αγωνιστές της ειρήνης στους κόλπους της, διαθέτει οργανώσεις σε όλες τις επαρχίες και πόλεις. Το συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση των κρατιδιακών συνδιασκέψεων και ξεκίνησε με ανοιχτή πανηγυρική συγκέντρωση στις 7 του Απρίλη, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 2.500 άτομα. Παραβρέθηκαν οι υπουργοί Σιδηροδρόμων και Οικισμού της ινδικής κυβέρνησης, κορυφαία στελέχη του ΚΚ Ινδίας (D. Raja) και του ΚΚ Ινδίας-Μαρξιστικού (Sitaram Yechury) και αντιπροσωπείες των κινημάτων ειρήνης από Κίνα, Μπανγκλαντές, Βιετνάμ, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, καθώς και οι πρέσβεις της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Το ΠΣΕ εκπροσώπησε και χαιρέτισε στο Συνέδριο ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΣΕ. Το Συνέδριο κατέληξε σε πολιτική απόφαση, όπου καθορίζει τα καθήκοντα της Οργάνωσης, με προτεραιότητα την πάλη για το σταμάτημα του πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και την αλληλεγγύη προς τους λαούς που αντιστέκονται, αλλά και την καταδίκη της συνεχιζόμενης κατοχής της Παλαιστίνης και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για επίθεση στο Ιράν. Το Συνέδριο τίμησε τον Ρόμες Σάντρα, επίτιμο πρόεδρο του ΠΣΕ, γνήσιο τέκνο του λαϊκού και φιλειρηνικού κινήματος της χώρας.

Καθώς αρχίζει να ετοιμάζεται το ΠΣΕ για το επόμενο συνέδριό του, αυξάνονται οι επαφές και δραστηριότητες και σε άλλες περιοχές.

Αυτές τις μέρες ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης βρίσκεται εκ μέρους του ΠΣΕ στο Μεξικό, όπου πρόκειται να συναντήσει εκπροσώπους από το Μεξικανικό Κίνημα Ειρήνης, συντονιστή Λατινικής Αμερικής, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κούβα για τις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στους πέντε Κουβανούς ήρωες και το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Η περιοδεία του ΠΣΕ θα ολοκληρωθεί στη Βενεζουέλα, όπου θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους του κινήματος ειρήνης, άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος και της κυβέρνησης, με βασικό θέμα τη διοργάνωση του επόμενου Συνεδρίου του ΠΣΕ τον Απρίλη του 2008 στο Καράκας.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της Περιφερειακής Συνάντησης Ευρώπης του ΠΣΕ για τις 14 του Ιούνη και τη σύγκληση της Γραμματείας του ΠΣΕ στις 15 του Ιούνη στις Βρυξέλλες. Εκεί αναμένεται να εκτιμηθεί η ανοδική πορεία της δράσης του ΠΣΕ τον τελευταίο χρόνο και να σχεδιαστούν οι πρωτοβουλίες μέχρι το Συνέδριο.

Αλλο σημαντικό σταθμό φέτος στη δράση του ΠΣΕ θα αποτελέσει η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του στο Ανόι του Βιετνάμ, το Νοέμβρη, σε συνδυασμό με το Συνέδριο της Επιτροπής Ειρήνης Βιετνάμ και μια μεγάλη Διεθνή Συνδιάσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ