Σάββατο 28 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΗΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Σφυρίζει αδιάφορα η Κομισιόν

Χαρακτηριστική η απάντηση σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Τη μεγάλη ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ για την έκθεση των εργαζομένων στον αμίαντο και άλλα χημικά υλικά, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αποκαλύπτει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, σχετικά με τη χρήση υποδομών παλιάς τεχνολογίας και αμίαντου στα μαζικά μέσα μεταφοράς του αστικού δικτύου.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «η χρήση παλιάς τεχνολογίας υποδομών στο αστικό δίκτυο, με περιεκτικότητα αμίαντου σε τρόλεϊ και σιδηροδρόμους, καθώς και με μετασχηματιστές υψηλής τάσης που περιλαμβάνουν χημικά υλικά, όπως το Κλοφέν, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι επιφέρει ασθένειες, όπως καρκίνος, τερατογενέσεις κ.ά., άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία εκατομμυρίων εργαζομένων και επιβατών. Τι προτείνει η Επιτροπή, ώστε άμεσα να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν τα μέσα και οι επικίνδυνες παλαιωμένες υποδομές στα αστικά κέντρα και γενικότερα στις μεταφορές;».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η απάντηση της Κομισιόν, που μεταθέτει τις ευθύνες αποκλειστικά στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και επισημαίνει την έλλειψη νομοθεσίας για την αντικατάσταση των παλαιών υποδομών στα δίκτυα μεταφορών των κρατών - μελών, ότι δηλαδή «τα θέματα απόσυρσης και αντικατάστασης του εξοπλισμού και της υποδομής δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τα προϊόντα κατασκευών»!

Ενδεικτικό είναι ότι το χημικό υλικό PCB's, γνωστό με την ονομασία «Κλοφέν», που περιλαμβάνεται στους μετασχηματιστές υψηλής τάσης του δικτύου του ΗΛΠΑΠ, έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια. Ωστόσο, αναλύσεις του Χημείου του Κράτους απέδειξαν ότι όχι μόνο χρησιμοποιείται ακόμα, αλλά βρίσκεται και σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα από το επιτρεπτό όριο.

Αντίστοιχες μελέτες αποδεικνύουν και την ύπαρξη αμιάντου στο δίκτυο του προαστιακού, λόγω της «παράλειψης» των υπευθύνων να επισημάνουν κατά την παραγγελία των υλικών ότι δεν πρέπει να περιέχουν αμίαντο, αλλά και της βιασύνης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ετοιμάσουν τα έργα έγκαιρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Είναι προφανές ότι μπροστά στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου θυσιάζεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, η δε Κομισιόν «νίπτει τας χείρας» της παραπέμποντας το θέμα στις κυβερνήσεις και τους εργοδότες. Γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για κινητοποίηση των εργαζομένων για την καταδίκη των πολιτικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες γι' αυτήν την κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ