Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις από Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του κανονισμού εμπορίου

Αντιμέτωπη με την επανάληψη των πιέσεων της ΕΕ και ειδικότερα της γερμανικής προεδρίας για την προώθηση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, τύπου «Ανάν Β» βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση. Μοχλό πίεσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποτελεί η αλλαγή του κανονισμού για το εμπόριο με τα Κατεχόμενα. Η γερμανική προεδρία φαίνεται να προωθεί το απευθείας εμπόριο και άρα την αναγνώριση του ψευδοκράτους, η τουρκική κυβέρνηση, διά στόματος Ερντογάν, επανήλθε χτες ζητώντας χειροπιαστά αποτελέσματα, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα Κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις, κατά την επιστροφή του χτες στην Κύπρο, ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, συζητήθηκε και το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε ερώτηση για το θέμα του απευθείας εμπορίου ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι θέση της Κύπρου είναι να επιτευχθεί, αν είναι δυνατόν, συμφωνία, η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πτυχές της απόφασης της 26ης Απρίλη του 2004. Η πρώτη πτυχή προνοεί την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και την άρση του λεγόμενου εμπάργκο, το οποίο, όπως επισήμανε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει. Η δεύτερη πτυχή, που είναι η σημαντικότερη, εξήγησε ο Τ. Παπαδόπουλος, είναι η επίτευξη της οικονομικής ολοκλήρωσης, η οποία θα προωθήσει την ενοποίηση της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει μια διευθέτηση, με την οποία να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι και να αποτρέπει οποιαδήποτε ενθάρρυνση διχαστικών τάσεων. Γενικότερα ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Κ. Καραμανλή διεξήχθησαν σε εξαίρετο κλίμα, χωρίς κανένα ίχνος σκιάς ή διαφωνίας.

Στο θέμα παρενέβη χτες ο Ρ. Τ. Ερντογάν καλώντας την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της για το Κυπριακό, κατονομάζοντας μάλιστα τους Ρ. Πρόντι και τον επίτροπο Γκ. Φερχόιγκεν. «Η Τουρκία εκπλήρωσε τα καθήκοντά της για το Κυπριακό», δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατηγορώντας την ΕΕ ότι «δεν ήταν ειλικρινής». «Παρά το ότι υπήρχαν δυσκολίες να αποδεχτούν το σχέδιο Ανάν, τις αντιμετωπίσαμε και καταφέραμε να υπερψηφιστεί στην "ΤΔΒΚ" με ποσοστό 65%. Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας είπαν ότι θα βρουν άκρη με τους Ελληνοκύπριους. Αυτό μου το είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Πρόντι», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος σε οικονομικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι τις ίδιες υποσχέσεις έδωσε και ο Γκίντερ Φερχόιγκεν. «Παρά το ότι εκπληρώσαμε τα καθήκοντά μας συνεχίζουν να μας κατηγορούν. Εμείς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας. Αν τηρούσε τα όσα είχε υποσχεθεί και η απέναντι πλευρά, τώρα πια δε θα υπήρχε το Κυπριακό. Η Κύπρος θα ήταν όλη μέλος της ΕΕ και θα επικρατούσε κλίμα ειρήνης στο νησί», αποφάνθηκε ο Ερντογάν. «Εχουμε την υπομονή και θα επιμένουμε στα θέματα αυτά με υπομονή», κατέληξε.

Η Λευκωσία δεν πρόκειται να δεχτεί απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γ. Λιλλήκας. Σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ τόνισε επίσης ότι η Λευκωσία έχει και πολιτικά, αλλά και νομικά επιχειρήματα, για να αντιμετωπίσει τυχόν επιμονή για έγκριση του κανονισμού, όπως επιθυμεί η Κομισιόν, δηλαδή με νομική βάση του άρθρου 133, που ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ