Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζει τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό
  • Ανακινεί εκ νέου το «διάλογο» για να αναδείξει την «ανάγκη μεταρρύθμισης» στο όνομα της βιωσιμότητας του συστήματος και να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ
  • Σκόπιμη διγλωσσία από Γ. Αλογοσκούφη και Σ. Τσιτουρίδη

Το έδαφος για τις δρομολογημένες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη βάση των δεσμεύσεων έναντι της ΕΕ, προετοιμάζει συστηματικά η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να είναι έτοιμη να περάσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο στόχος της κυβέρνησης, μέσα από την «ανακίνηση» του Ασφαλιστικού, είναι διπλός: Πρώτον, να αναδείξει προεκλογικά την ανάγκη «μεταρρύθμισης» στο Ασφαλιστικό στο όνομα της «βιωσιμότητας» του συστήματος ώστε στη συνέχεια, μετά τις εκλογές, να ερμηνεύσει ενδεχόμενη εκλογική νίκη της ως ψήφο υπέρ της επίλυσης και του Ασφαλιστικού. Δεύτερον, να βάλει τώρα στο παιχνίδι το ΠΑΣΟΚ, να το υποχρεώσει να πάρει θέση και τελικά να βάλει πλάτες. Για το σκοπό αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης θα καλέσουν τα κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά με το θέμα στη Βουλή.

Την ανάγκη της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού έθεσε πρώτος ο Κ. Καραμανλής σε εκδήλωση... της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης», και γι' αυτό θέλει διάλογο και συναίνεση. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι Γ. Αλογοσκούφης και Σ. Τσιτουρίδης, οι οποίοι εφάρμοσαν τη δοκιμασμένη μέθοδο της διγλωσσίας, προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχυση για τις πραγματικές επιδιώξεις της.

Αρχικά ο Σ. Τσιτουρίδης διαβεβαίωσε, προχτές, ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί τις λύσεις για το Ασφαλιστικό ούτε σε αυξήσεις ορίων ηλικίας, ούτε σε αυξήσεις εισφορών, ούτε σε μειώσεις συντάξεων. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι ο χαρακτήρας του συστήματος θα παραμείνει δημόσιος, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός, ενώ η τριμερής χρηματοδότηση θα συνεχίσει να αποτελεί τη βάση του συστήματος.

Σε «διαφορετικό μήκος κύματος» κινήθηκε την επομένη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, ο Γ. Αλογοσκούφης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα της «Επιτροπής Αναλυτή» και θα ζητηθούν και οι θέσεις των κομμάτων. Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα γίνει «η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό», είπε ότι θα γίνει την επόμενη τετραετία και ότι η κυβέρνηση θα μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα και τις λύσεις που θα προτείνει.

Χτες, μιλώντας σε αποφοίτους του Οικονομικού Πανεπιστημίου, προχώρησε ένα ακόμα βήμα: «Αν δεν αντιμετωπιστεί σήμερα με αποτελεσματικό τρόπο αυτή η πρόκληση, το πρόβλημα (σ.σ. του Ασφαλιστικού) θα βαρύνει σε μερικά χρόνια εσάς», υπογραμμίζοντας ότι «για την επίλυσή του απαιτείται η συνδρομή όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, και κυρίως η δική σας στήριξη και συνδρομή».

Από τις Βρυξέλλες, χτες, ο Σ. Τσιτουρίδης ξέχασε τις «δεσμεύσεις» του και μίλησε για «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» που «θα ξεκινήσουν μετά τις προσεχείς εκλογές».

Από την πλευρά του ο Ε. Αντώναρος δε δέχτηκε ότι υπάρχει σκόπιμη διγλωσσία μεταξύ των δύο υπουργών, προσθέτοντας: «Γίνεται ένας διάλογος προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία και να συζητηθεί το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολώνει τη «φάκα» του «κοινωνικού διαλόγου»(2007-09-20 00:00:00.0)
Ο δικομματισμός ετοιμάζει τα χειρότερα(2007-09-11 00:00:00.0)
Μάχη για να «σωθεί» η πολιτική του τζόγου(2007-04-25 00:00:00.0)
Φροντίδα για την ιδιωτική ασφάλιση(2007-02-16 00:00:00.0)
Ανανέωση της αντιλαϊκής λαίλαπας(2006-10-18 00:00:00.0)
«Ευλόγησε» τις ανατροπές και προανήγγειλε νέες(2006-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ