Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε παγκόσμιο χωροφύλακα μετασχηματίζεται το ΝΑΤΟ

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη από την ΕΔΥΕΘ

«Οι τελευταίες σύνοδοι κορυφής επαναπροσδιόρισαν την αποστολή του ΝΑΤΟ και, σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων του, θα αναλαμβάνει επιχειρήσεις "εκτός περιοχής", μετασχηματίζεται δηλαδή σε παγκόσμιο χωροφύλακα».

Αυτό υπογράμμισαν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με θέμα: «Το ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς και την ειρήνη. Ο ρόλος του μετά από τις Συνόδους της Πράγας, της Κωνσταντινούπολης και της Ρίγας». Οι εισηγητές Αντώνης Κακαράς αρχιπλοίαρχος ε.α. και Νίκος Καρατουλιώτης υποστράτηγος ε.α., αναφερόμενοι στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, σημείωσαν: «Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η περικύκλωση της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, καθώς και η οικονομική εκμετάλλευση της ζώνης της Ευρασίας. Οι κινήσεις για κύκλωση της Ρωσίας αποδεικνύονται και με την εγκατάσταση βάσεων ραντάρ στις ανατολικές χώρες, για τις οποίες διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα ο Πούτιν». Ετσι, στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, ανέφεραν, αποφασίστηκε η συγκρότηση ετοιμοπόλεμης «ταξιαρχίας θανάτου», αποτελούμενης από 25.000 στρατιώτες και η οποία θα μπορεί να παρεμβαίνει σε κάθε σημείο του πλανήτη, με βασική αποστολή την καταστολή της αντίστασης των λαών, όταν και όπου αυτή εκδηλώνεται.

Για τη διατήρηση αυτής της δύναμης, τα κράτη - μέλη προσφέρουν τους αναγκαίους «οικονομικούς πόρους» και τον απαραίτητο εξοπλισμό (αεροσκάφη μεταφοράς, πλοία, όπλα, κ.ο.κ.). Στόχος είναι κάθε χώρα - μέλος να δαπανά το 2% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς συμβατούς με τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Επίσης, αναφερόμενοι στα ντοκουμέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα, επισήμαναν ότι αναλαμβάνονται συνεργασίες για ανάπτυξη της δυνατότητας «ειδικών επιχειρήσεων» και κοινού δικτύου πληροφόρησης και αύξηση των εσωτερικών μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής όσων έχουν αντίθετη γνώμη. Τόνισαν, ακόμη, πως στη σύνοδο αποφασίστηκε να προσκληθούν νέες χώρες, ανεξάρτητα από τη στάση των λαών τους (για παράδειγμα Κροατία), πλάτεμα με νέες χώρες (Σερβία) και εμβάθυνση των σχέσεων με Γεωργία, Αρμενία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ