Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κλιμακώνει η αγροτιά

Συνέχεια στον αγώνα της δίνει η μικρομεσαία αγροτιά με μπροστάρη την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Η πάλη κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνώντων κλιμακώνεται συντονισμένα με νέο γύρο κινητοποιήσεων από την ερχόμενη βδομάδα σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας. Οι κινητοποιήσεις αυτές, όπως αποφασίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα, θα έχουν πολύμορφο χαρακτήρα και θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, κάθοδο των τρακτέρ σε χωριά, πόλεις και δρόμους. Η κορύφωση του νέου αυτού γύρου κινητοποιήσεων θα γίνει στις 18 του Μάρτη με τον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ.

Η μικρομεσαία αγροτιά και το συνεπές αγροτικό κίνημα δεν καταθέτουν τα όπλα του αγώνα. Ο προηγούμενος κύκλος των κινητοποιήσεων έδειξε την ύπαρξη σημαντικής αγωνιστικής διάθεσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ολο και περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες διαπιστώνουν στην πράξη τι σημαίνει νέα ΚΑΠ, τι σημαίνει ΠΟΕ, τι σημαίνει ΕΕ. Αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. Αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τι ρόλο παίζουν ακριβώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και οι γαλαζοπράσινες αγροτοσυνδικαλιστικές ηγεσίες. Συνειδητοποιούν ότι τους απομένει μόνο ο δρόμος τις αντίστασης και της πάλης, ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Ενάντια στην πολιτική που «ενισχύει» τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών και των κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών. Ενάντια στην πολιτική που «πετσόκοψε» τις επιδοτήσεις και «τσάκισε» τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς θα πρέπει να αναζητά και να επιδιώκει την πραγματική διέξοδο για την αγροτική οικονομία, ενάντια στα μονοπώλια. Διέξοδο που βρίσκεται στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, με τη στήριξη στον παραγωγικό συνεταιρισμό δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα οικονομίας, και την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλιά και βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Και ο αγώνας αυτός για να είναι αποτελεσματικός και να έχει προοπτική, απαιτεί μεγαλύτερη αγωνιστική συσπείρωση στο συνεπές αγροτικό κίνημα και αγωνιστική συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, καθώς κοινά είναι τα προβλήματα και κοινός ο στόχος και η προοπτική.

Γίνεται ακόμα φανερό ότι για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής απαιτείται η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και υπέρ του ΚΚΕ. Του μόνου κόμματος που αντιμάχεται την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, προβάλλοντας ως διέξοδο τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Σ' αυτή τη ρότα μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων, να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία της φτωχής αγροτιάς μαζί με την ευημερία των εργατών, όλων των λαϊκών στρωμάτων.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ