Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Να σταματήσουμε την ιμπεριαλιστική τάξη

Ανακοίνωση για τα 55 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Σήμερα 6 και την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000, συμπληρώνονται 55 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τους Αμερικάνους. Ο απολογισμός ήταν τραγικός, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των δυο πόλεων σκοτώθηκαν ακαριαία ή πέθαναν αργότερα, μέσα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με μαρτυρικό θάνατο. Χιλιάδες παιδιά τα μεταγενέστερα χρόνια γεννήθηκαν ανάπηρα ή τέρατα.

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, με αυτή τη θηριωδία - που θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας - εγκαινίαζε την είσοδο της ανθρωπότητας στην εποχή της πυρηνικής τρομοκρατίας. Οι απάνθρωποι αυτοί βομβαρδισμοί με τέτοιας μορφής όπλα μαζικής καταστροφής δεν εξυπηρετούσαν κανένα στρατηγικό σκοπό, διότι ο πόλεμος είχε σχεδόν τελειώσει και βρισκόταν στο τέλος τους οι διαπραγματεύσεις για την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας.

Στα 55 χρόνια που πέρασαν από τότε, ολόκληρη η ανθρωπότητα πλήρωσε ακριβά τις συνέπειες του ψυχρού πολέμου που εγκαινίασαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές περιφρονώντας την ειρήνη μετά τη λήξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, μια ειρήνη που κερδήθηκε με θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων και με μεγάλες οικονομικές καταστροφές.

55 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι ιμπεριαλιστές της «νέας τάξης πραγμάτων» εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Οι σκηνές της φρίκης και της καταστροφής από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αναβίωσαν στη Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο από το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά ενός ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Χρησιμοποίησαν ακόμα και βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, δολοφονώντας πάνω από 5.000 αμάχους.

Ο κίνδυνος παραμονεύει

Σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο περίπου 30.000 πυρηνικές κεφαλές. Οι ΗΠΑ κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, διατηρούν πάνω από 300 πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων κάποιες απ' αυτές και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη ΝΑΤΟική βάση στον Αραξο.

Παρά τη δέσμευση των πυρηνικών δυνάμεων, κατά το συνέδριο για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ) και για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η οποία δόθηκε κάτω από την πίεση των λαών για πυρηνικό αφοπλισμό και τη μείωση των εξοπλισμών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το πρόγραμμα NMD (Εθνική Πυραυλική Αμυνα), που παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και προωθεί νέους εξοπλισμούς. Με το πρόγραμμα αυτό έχουν στόχο την εδραίωση της πλήρους κυριαρχίας μέσω της πυρηνικής υπεροχής τους. Οι δηλώσεις και άλλων πυρηνικών δυνάμεων, πως δε θα μείνουν απαθείς, οδηγούν σε νέα κούρσα εξοπλισμών, νέους ανταγωνισμούς, που αυξάνουν τους κινδύνους για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Παράλληλα το νέο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ προβλέπει την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στις χώρες - νέα μέλη, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία.

Οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για δημιουργία Ευρωστρατού οδηγούν σε περαιτέρω στρατιωτικοποίησή της και αποτελούν απειλή για τους λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα των Βαλκανίων που αγωνίζονται για να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στην πολιτική της ΝΑΤΟικής υποτέλειας, καλεί και πάλι τον ελληνικό λαό να πληρώσει με τον ιδρώτα του ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα τεσσάρων τρισ. δραχμών για την επόμενη 5ετία, προσφορά και στήριγμα στα γενικότερα αποσταθεροποιητικά και επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ κατά των λαών της περιοχής.

Τρισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται για παραγωγή συμβατικών και πυρηνικών όπλων, όπως και νέων χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών που απειλούν την ανθρωπότητα με αφανισμό την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από την πείνα και τις αρρώστιες, ιδιαίτερα στην Ασία, στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Οι πυρηνικές δοκιμές συνεχίζονται σε μια σειρά χώρες κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι αντιιμπεριαλιστικοί και αντιπολεμικοί αγώνες αναπτύσσονται και δυναμώνουν. Δυναμώνουν το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μέτωπο. Αυτό θα βάλει φρένο σήμερα. Αυτό θα τσακίσει αύριο τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλούν τον αθηναϊκό και τον πειραιώτικο λαό, την Τετάρτη 9 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Για να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Για να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.

Για να απαιτήσουμε τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων, το σταμάτημα του προγράμματος του Πολέμου των Αστρων των ΗΠΑ.

Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές και αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο.

Να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ «δεν έφυγαν ποτέ»...(13/2/2005)
«Ποτέ ξανά!», με συνείδηση και πάλη αντιιμπεριαλιστική(8/8/2001)
Συγκέντρωση και στη Λήμνο(8/8/2000)
Μέρα τιμής και αγώνα(5/8/2000)
Την Πέμπτη το αγωνιστικό ραντεβού(4/8/1998)
1 Το ΝΑΤΟ επιμένει στον πυρηνικό εφιάλτη(11/8/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org