Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πληρώνουν ενοίκιο και αλλάζουν ασανσέρ σε κλειστό νοσοκομείο

Δραματικό για τους ασθενείς και τραγελαφικό  για τους «εκσυγχρονιστές» ήταν το κλείσιμο του β΄ συγκροτήματος του «Αγίου Παύλου»

Διαμαρτυρία των εργαζομένων για το κλείσιμο του «Αγίου Παύλου» στις 24.11.1999

Avaton

Διαμαρτυρία των εργαζομένων για το κλείσιμο του «Αγίου Παύλου» στις 24.11.1999
Οι αλλαγές που επέφερε το υπουργείο Υγείας στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης περιορίζονται στην εξής μία: Εκλεισε το β΄ συγκρότημα του «Αγίου Παύλου» στη Φράγκων και τροφοδότησε με κλινικές και προσωπικό το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του, αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως γύρω στο 2004!

Αυτό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του β΄ συγκροτήματος «Αγίου Παύλου» και επιμένουν να απαιτούν επαναλειτουργία του νοσοκομείου που έκλεισε στις 24 Νοέμβρη 1999 εντελώς αιφνιδιαστικά με την άρον άρον μεταφορά των ασθενών.

Η απόφαση υπογράφτηκε απ' τον τότε υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα στις 25.11.1999 και προέβλεπε την υποχρεωτική μετακίνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του «Αγίου Παύλου», του «Αγίου Δημητρίου» και Λοιμωδών σε άλλα νοσοκομεία της θεσσαλονίκης προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις που δημιουργούνται από τη μετακίνηση προσωπικού προς το «Παπαγεωργίου».

Οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνει επιστροφή του αποσπασμένου προσωπικού και να πάψει να καλύπτει τις ανάγκες του το α΄ συγκρότημα στο Φοίνικα με συμβασιούχους του ΟΑΕΔ και επιτέλους να εφαρμοστεί το σχέδιο του υπουργείου, που προέβλεπε λειτουργία των 5 μεγαλύτερων νοσοκομείων (μεταξύ αυτών και ο «Αγ. Παύλος») ως βασικών πυλώνων υγείας της πόλης με κάλυψη όλων των ειδικοτήτων και των κλινικών.

Πάνω από 60 ασθενείς τοποθετήθηκαν ανά 3-4 σε κάθε ασθενοφόρο χωρίς συνοδό γιατρό και νοσοκόμο και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία στις 25.11.1999

Avaton

Πάνω από 60 ασθενείς τοποθετήθηκαν ανά 3-4 σε κάθε ασθενοφόρο χωρίς συνοδό γιατρό και νοσοκόμο και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία στις 25.11.1999
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, που στην πλειοψηφία τους (περίπου 200) βρίσκονται αποσπασμένοι σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης, φημολογείται ότι θα ανανεωθούν οι αποσπάσεις τους παρά την αντίθεση θέληση των εργαζομένων.

Από το Δεκέμβρη μέχρι και σήμερα, ο «Αγιος Παύλος» κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 30 εκατ. δραχμές για να παραμείνει κλειστό, αφού συνεχίζει να μισθώνεται με 1.200.000 δρχ. το μήνα και απασχολούνται 11 υπάλληλοι για τη φύλαξη του κτιρίου. Μάλιστα, μέχρι τις 30 του Ιούνη μισθώνονταν με 600.000 δρχ. το μήνα και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου που βρίσκονταν σε απέναντι κτίριο.

Η προχειρότητα και η επικινδυνότητα, με την οποία χειρίζονται ζητήματα του τομέα της υγείας οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, φαίνεται καθαρά και από το γεγονός ότι στα δύο τελευταία χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια για αναβάθμιση της ξενοδοχειακής, μηχανολογικής και εργαστηριακής υποδομής του, μεταξύ των οποίων και την ανάπτυξη νευρολογικού εργαστηρίου με σύγχρονα μηχανήματα που εξυπηρετούσε όλη τη Β. Ελλάδα, με εξειδίκευση στην επιληψία κλπ.

Το πλέον τραγελαφικό όμως είναι πως έγινε αλλαγή του ενός εκ των δύο ανελκυστήρων, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνη και ενώ το νοσοκομείο ήταν κλειστό για εφτά μήνες...

Ο «Αγιος Παύλος», όπως αποδείχτηκε και εκ των υστέρων, έκλεισε με μόνο σκοπό να προωθήσει την άμεση και ανέξοδη, για την κυβέρνηση, λειτουργία του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Ηταν ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 150 κλινών και λειτουργούσε με πληρότητα 65-78% καλύπτοντας τις ανάγκες των ασθενών κυρίως του Κέντρου και των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Ο «Αγιος Παύλος» (α΄ και β΄ συγκρότημα) είχε επιλεγεί, ώστε μαζί με τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου» να αποτελέσουν τους 5 πυλώνες δημόσιας υγείας στο νομό.

Ομως στο μεν α΄ συγκρότημα υπάρχουν φοβερές ελλείψεις μηχανολογικού εξοπλισμού και προσωπικού, που καλύπτονται με τη λύση των συμβασιούχων (6μηνων - 8μηνων) του ΟΑΕΔ, και το μεν β΄ έκλεισε γιατί κρίθηκε ακατάλληλο από το Συντονιστικό των Προέδρων και το υπουργείο Υγείας, επειδή, λέει, δεν είχε τη δική του μονάδα αιμοδοσίας.

Την ίδια ώρα, όμως, δεκάδες είναι οι ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν ακόμη και καρδιοχειρουργικά τμήματα χωρίς να διαθέτουν μονάδα αιμοδοσίας.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org