Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προμαντεύουν συγκρούσεις πολιτισμών

Οεπόμενος μεγάλος παγκόσμιος πόλεμος, ή άλλες ανάλογης έκτασης και έντασης συγκρούσεις, θα είναι πόλεμοι ανάμεσα στους πολιτισμούς, φθέγγεται, με απόλυτο τρόπο, ο Σάμιουελ Π. Χάντινγκτον, καθηγητής στο Χάρβαρντ. Και οι απόψεις αυτές που διατυπώθηκαν, μεθοδικά, από το 1993, με άρθρα, ομιλίες, αναλύσεις, εκδόσεις, έχουν σημασία, καθώς ο Σ. Π. Χ. υπήρξε διευθυντής στρατηγικής ασφαλείας των ΗΠΑ επί κυβερνήσεως Κάρτερ, διηύθυνε το Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών και προέδρευε στην Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Επιστημών.

Είναι φανερό ότι οι απόψεις του, βασιζόμενες σε υπαρκτές, αλλά περιορισμένου χαρακτήρα συγκρούσεις «πολιτισμικής ιδιαιτερότητας», τείνουν να γενικεύσουν τα γενεσιουργά αίτια των διεθνών εντάσεων και, αντίθετα με τη μαρξιστική ανάλυση και την κοινωνική πρακτική, να τα μεταθέσουν και να τα εγκλωβίσουν σε φονταμενταλιστικού πολιτισμικού χαρακτήρα συσπειρώσεις, συμμαχίες, προκλήσεις και εντάσεις, καταργώντας, ή αποδυναμώνοντας το κοινωνικό υπόβαθρο της ταξικότητας, της ταξικής διαπάλης και των κοινωνικών συγκρούσεων σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο.

Και αφού οι πόλεμοι του μέλλοντος κατά τις αντιλήψεις αυτές - που φαίνεται να βοηθούσαν τις σκοπιμότητες επιλογών και του Χένρι Κίσιγκερ - παίρνουν το χαρακτήρα σύγκρουσης πολιτισμών και επειδή οι θρησκείες αποτελούν ισχυρό στοιχείο της «κουλτούρας», ο φονταμενταλισμός διαφόρων προελεύσεων και εξελίξεων αναδεικνύεται σε παράγοντα επιβολής και επεκτατισμού, δηλαδή σε «αιτία πολέμου».

Ετσι, αντί των παλιών, παίρνουν τη θέση τους, νέοι πολέμαρχοι - εκφραστές της σύγκρουσης των πολιτισμών, αλλά και νέων «ιερών πολέμων», στο όνομα, π.χ., του Βούδα, του Κομφούκιου, του Ισλάμ, του Ινδουισμού, του Σιωνισμού και της ποικιλίας από θρησκευτικές σέχτες - αιρέσεις και δόγματα. Και, βέβαια, από πολυάνθρωπες διαφορετικές πολιτιστικές οντότητες, όπως της Κίνας, ως συμπέρασμα, αλλά και ως πολιτική πρόβλεψη και προτροπή, προκύπτει από τις αναλύσεις αυτές, η «ανάγκη» ενός αμερικανοευρωπαϊκού πολιτικοστρατιωτικού μετώπου πολεμικής επαγρύπνησης, σε διαρκή ετοιμότητα, για την υπεράσπιση των υπερούσιων πολιτισμικών και πολιτιστικών αξιών και των μεγάλων συμφερόντων του κεφαλαίου, που αποτελούν το ουσιαστικό υπόβαθρο και το περιεχόμενο της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης με «εγγυητή» - κονγκισταδόρο την Αμερική.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθωώνουν το σύστημα(15/4/2017)
Ιδεολογήματα για «σύγκρουση των πολιτισμών»(30/11/2003)
Μακροχρόνια η πάλη ενάντια στους στόχους των ιμπεριαλιστών(31/10/2001)
Η αντίστροφη πλευρά(19/12/1999)
Η ...ωραία Ελένη ήταν η αιτία!(18/12/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org