Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αποκαλυπτικά στοιχεία

Κατά 48,7% αύξησαν τα επίσημα καθαρά κέρδη τους το 1999, σε σύγκριση με το 1998, οι 4.561 βιομηχανικές επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) στην Ελλάδα. Στο αστρονομικό ποσό των 736,4 δισ. δραχμών έφτασαν τα κέρδη τους, από 495,2 δισ., που ήταν το 1998. Το περιθώριο καθαρού κέρδους στη βιομηχανία αυξήθηκε από 1,46% το 1990, σε 7,86% το 1999.

Το 17% των Ελλήνων μισθωτών ζουν κάτω από το όριο της επίσημης φτώχειας, αφού κερδίζουν λιγότερο από το 60% του μέσου μηνιαίου μισθού στην Ελλάδα. Οι ίδιοι δηλώνουν, πως αυτό οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο αμοιβών (κατά 73%) και στο μειωμένο ωράριο εργασίας (κατά 12%), ενώ το 85% εξ αυτών δουλεύει στον ιδιωτικό και το 15% στο δημόσιο τομέα.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία είναι επίσημα και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση από τους αρμοδίους, αφού τα μεν πρώτα αποτελούν την επεξεργασία των επίσημων ισολογισμών των βιομηχανικών επιχειρήσεων από την ICAP και τα δεύτερα αποτελούν στοιχεία της «Γιούροστατ», της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Χρειάζονται, άραγε, ιδιαίτερες ικανότητες ή γνώσεις για να καταλάβει ο καθένας, ότι όλ' αυτά τα χρόνια οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι; `Η, μήπως, δεν καταλαβαίνει ο καθένας, ότι αυτό οφείλεται -πρώτα και κύρια- στις φιλομονοπωλιακές και αντιλαϊκές πολιτικές όλων των πρασινογάλαζων κυβερνήσεων του δικομματισμού και στις κοινοτικές ντιρεκτίβες και οδηγίες;


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org